21 Dec, 2015

Mitt turkiska köp Sabanci Holding -- Yield 1,51%

Jag har följt turkiska bolaget Sabanci Holding ett tag och har nu köpt en större post i det. Tänkte försöka motivera mig till köpet. Direktavkastningen är på ynka 1,51% egentligen är det för lågt för min investeringsstrategi. Eftersom courtage avgiften är såpass högt köpte jag en stor post. Sabanci Holding är ett familjeägt bolag, som äger 61 % av företaget. Det tyder på att familjen investerar sin själ på bolaget och jag har läst på att det är många i familjen som besitter nyckelroller i både styrelsen och ledningen. 

  • Äger 70 olika bolag.
  • Finns i 15 länder
  • 11 av bolagen är listade i Istanbul Stock Exchange
  • 2015 P/E tal 7,1
  • 2016 P/E tal 5,8

 

Politiska läget och just i det geografiska området är inte det bästa, men jag väljer ändå att ta den risken. Turkiska liran har sjunkit en del och det har även Sabanci Holding gjort, så jag köper inte på "toppen" i alla fall. Jag kunde ha köpt en turkisk fond egentligen, men det har ju en förvaltningsavgift på 2% per år. Jag betalade 1,15% i courtage avgift och ju längre jag äger posten, desto billigare kommer köpet vara. Sabanci Holding är som en fond och har en ganska lik utveckling som East Capital Turkietfond, så varför köpa en dyr fond. Ett annat holding bolag jag följt är Koc Holding. Se valutautvecklingen för liran och aktien nedan. 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.