29 Oct, 2017

Förvaltningskostnad 0,58 %

I min privatekonomi och investeringar så räknas varje krona, alla intäkter som utgifter. Ett område som jag försummat och inte haft kontroll över är förvaltningsskostnaden, som innebär courtage avgiften / år av depån.

 

Mitt mål som jag har satt är 0,35% för 2017 och nu när vi är inne på vecka 44, så ligger förvaltningsavgiften på 0,58%. Som det ser ut just nu kommer jag inte uppnå mitt mål. Totalt i år har jag fått betala 4 616kr i courtageavgifter, tyvärr kan jag inte räkna ut spreadkostnaden som jag förklarat nedan.

 

Klicka på länken för att se en bild av min kostnad det här året.

 

En av anledningarna till att ens investerings strategi skall vara "Köp och Behåll" är just courtage och även spreadkostnaden (skillnad mellan köp och säljkurs på en aktie), som uppstår vid varje transaktion. Varje gång som man köper/säljer en aktie betalar man en spreadkostnad som finns inbakad i priset.

 

När du köper så måste du alltid "buda" med den högsta kursen än andra köpare för att just den millisekunden genomföra köpet. Det samma gäller när du skall sälja, då måste du alltid buda det lägsta priset för att genomföra transaktionen. Det här kan man minimera som Warren Buffet gjort genom att Köpa och Behålla sina innehav länge.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.