SpinozaTrading
Likes
232
Antal inlägg
237
Följare
49
Medaljer
0
Stad
Malmö
Om användaren
En daytrader från malmö med passion för terminer och aktiehandel. Delar med mig av trades, setuper, analyser och tankar kring positionstagande, strategier med mera.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ett finansiellt system under attack

Det svenska finansiella systemet ser idag ut som det gjort i årtionde utan större förändringar. De traditionella storbankerna har fortsatt nästintill 100 % av lånebranschen till privatpersoner och inom lån till företag har de även där en stor del men konkurrerar med våra investmentbanker. Båda dessa typer av banker konkurrerar om förmögna kunder till sina rådgivningsavdelningar för finansiella investeraringar. Det är även så att det oftast bara är en väldigt liten skara av förmögna kunder hos investmentbanker och institutioner som får möjligheten att investera i onoterade bolag, det som kallas private equity.

Denna struktur av vårt finansiella system har under en förfärlig tid förskjutit den stora massan från att nå alternativa investeringar likt, fastigheter, onoterade bolag och andra kapitalkrävande investeringsalternativ. Detta har gett bankerna möjligheten att kunna skapa kundnytta för sina förmögna kunder samtidigt som det skapar en känsla av exklusivitet för spekulanterna samtidigt som de kan garantera sina eventuella kunder som använder deras tjänster kapitalstarka kunder.

Denna föråldrade bransch möter i dagens moderna samhälle mer och mer utmanare av internetbanker men det har nu även kommit ännu mer nytänkande entreprenörer vilka funnit nya vägar att genomföra finansieringsrundor, utlåning och andra typer av investeringar.

Crowdfounding har varit aktuellt med sin start i USA sedan ett par år tillbaka men i en mindre utsträckning och har i de flesta fallen gällt startups där kapitalbehovet är begränsat och affärsidéen ännu inte beprövad på marknaden. Detta är något som dock har utvecklats under en tid och vi har nu fått ett genomslag i Sverige. Bolaget Pepins tillsammans med Per H Börjessons Spiltan som delägare har inlett en rekonstruktion av investeringsformen och har precist startat första rejäla investeringsrundan där de samarbetar tillsammans med Avanza. Processen via Pepins kan idag liknas med den möjlighet institutioner och stora investerare får att gå in som teckningsåtagare/garanter före en börsnotering offentliggörs för allmänheten, men mindre kapitalkrav. Detta innebär omedelbart en större kundgrupp och en kundgrupp de stora investmentbankerna idag inte når ut till samtidigt som möjligheten till tilldelning i den storlek man ansökt om förbättras.

Pepins är ett tydligt exempel på hur detta nya system utmanar våra investmentbanker. Prospekt har sammanställts och noteringen sköts av bolaget tillsammans med Avanza.
Pepins kommer inleda noteringen med 4 investeringsrundor vid 4 tillfälle á 25 miljoner kronor styck. Därefter kommer resterande del av de aktier som går ut till allmänheten att kunna tecknas via de vanliga bankerna.

Detta kan komma att konkurrera ut mer och mer av corporate finance avdelningarna eftersom det finns ett intresse hos allmänheten och då även ett intresse hos noteringsbolagen. Det viktiga att ha i åtanke är dock att intresset för investeringar är på toppnivåer efter en stigande börs i 8 år samtidigt som dessa firmor uppstår i en tid av oregerlig teckningsvilja vilket kan resultera i tillfällig framgång för bolagen eftersom dessa kräver samhällets intresse.

 

Vi ser även öka konkurrens på kreditmarknaden, och då specifikt till privatpersoner. Bortsett från de kreditbolag vi idag har som erbjuder små lån till hiskliga villkor har de traditionella bankerna lyckats bevara sin maktposition som kreditinstitut. Även denna inkomstbringande del av bankernas verksamhet har börjat utmanas av nykomlingar likt Lendify. Lendify är även de en avkomma från gräsrotsfinansiering där flera potentiella finansiärer erbjuder den summa de önskar till en egen ställd ränta. De finansiärerna med lägst ränta kommer sedan att ha en fordran på låntagare och antalet finansiärer begränsas inte utan lånet kommer göras billigast möjligt.

Lånen Lendify förmedlar idag är dock i den mindre skalan sedan det är blacolån, dvs. lån utan säkerhet. Dessa låna medför en högre ränta än andra typer av lån på grund av risken men trots detta ligger Lendifys lån i genomsnitt under snitträntan enligt deras undersökning. En gräsrotsfinansiering där endast de billigaste kommer att få medverka skapar en naturlig konkurrens med tydligt ”priskrig” då tjänsten visar lagda erbjudande.


Bild: Lendify.se

En tredje aktör vilken även den utmanar det traditionella banksystemet och öppnar för investeringar i annars kapitaltunga verksamheter är Tessin. Denna verksamhet öppnar upp för privatpersoner att delta i fastighetsprojekt som del-finansiär. Fastighetsbranschen har traditionellt varit förunnad välmående byggherrar eller stora byggbolag vilket gjort det svårt att slå sig in i en annars lukrativ bransch. Det som önskar bedriva fastighetsprojekt är ofta i behov av ett lån från en bank vilket ofta begränsas på grund av krav på säkerhet samtidigt som lånen kostar för låntagaren genom ränta som börjar betalas till tidigt. Detta eliminerar gräsrotsfinansieringstjänsten genom att privatpersoner kan investera mot rätten till en del av projektet. Detta är en relativt ny tjänst även detta men erbjuder ypperliga chanser för privat investeringar samtidigt som mindre byggherrar har möjligheten att nå ut till riskvilligt kapital. Denna situation är dock liknande den första, bostadsmarknaden är glödhet i dagsläget och priserna skjuter i höjden på alla håll. Detta skapar naturligt ett enormt intresse för investeringar i fastigheter vilket är till förmån för tjänsten men riskerar att bli temporärt, vilket är värt att ha i åtanke.

 

Slutsatsen som vi kan dra från denna utveckling inom finansbranschen är att det kommer mer och mer utmanare som sticker ut från det traditionella systemet vilket öppnar dörrar för fler och skapar prispress likt ”revolutionen” internetbankerna gjorde för tio år sedan med courtage och handel. Tjänsterna är idag begränsade och behöver bygga upp sina varumärken såväl som förtroende hos allmänheten men framgent kommer dessa utmana mer och mer samtidigt som det kommer bli tuffare för bankerna att försvara sin position. Risken är speciellt stor för investmentbankerna eftersom merparten av de nya tjänsterna idag riktar sig mot just investeringar och möjligheten till förädlande av kapital. Kan dessa tjänster erbjuda billigare börsnoteringar, billigare lån och samtidigt erbjuda samma kvalité på arbetet finns det goda möjligheter för en exponentiell utvecklingskurva inom gräsrotsfinansiering.  

Inget material är sponsrat i detta inlägg, dessa är ledande och är enkom exempel på ledande aktörer.

Vi ses i orderboken,
Spinoza

Taggar (blogg): 
trader3000's picture
216
217
64
0
trader3000

Intressant läsning!

SpinozaTrading's picture
232
237
49
0
SpinozaTrading

trader3000: Intressant läsning!

 

Hej Trader3000,

Trevligt att du gillar det som publicerats. Det snackas en hel del kring just detta nu men som skilda investeringsmöjligheter. Gräsrotsfinansiering öppnar upp portar för en helt ny stuktur av vårt finansiella system kring investeringar, lån och dylikt som tidigare begränsat. Det ligger en bit fram i tiden men dessa är uppstickare med klart god framtid framöver. Skulle vara intressant att se någon av dessa bli börsnoterade.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Är du i några ekonomiska svårigheter? Behöver du
ett lån för att starta ett företag eller att betala dina räkningar?
Vi erbjuder lån till människor som behöver hjälp och vi lånar ut till lokala företag, internationella och även på en mycket låg ränta på 2%.
Ansök nu via e-post: victoriamichaelloanfirm@gmail.com
Tack
Tack och Gud välsigne
Mrs Victoria

Anonymous's picture
Brady Smith (ej registrerad)

Kära Herr Fru,
Vi erbjuder privata lån, kommersiella och personliga med ett minimum
Årlig ränta på 2% inom två år, till 30 år för återbetalning
Period som varade någonstans i världen. Vi erbjuder lån
Raza nål Resort $ 5000 till $ 100.000.000 dollar. Våra lån är väl försäkrad för
Maximal säkerhet är vår prioritet, om intresse finns tveka inte att
kontakta och maila oss: Bradysmithloanfirm@gmail.com
Full och information som nedan så att vi kan.
* Fullständigt namn:
* Adress:
* Tid?:
* Status:
* Land
* Yrke:
* Månatlig inkomst:
* Telefon:
* Mobil:
* Syftet med lånet:
* Lånebelopp behövs:
? * Löptid A:
Intresserade personer bör kontakta mig och via e-post:
Mr Brady Smith långivare.
E-post borgenär: Bradysmithloanfirm@gmail.com

Anonymous's picture
Sergey Shikunov (ej registrerad)

LÅN! LÅN!! LÅN!!! LESSING penninglån COMPANY erbjuder följande typer av låne NEDAN: shikunov89@list.ru för mer info.
* Skuldkonsolidering lån på upp till 5 miljoner dollar
* Business lån på upp till 5 miljoner dollar
* Personliga Lån Upp till 1000 000usd
* Home Loan Upp till 5000 000usd
* Bil finansiera upp till 750usd
* Kommersiella lån upp till 5,000,000usd
* Investeringar Lån upp till 5,000.000usd
Vi ger ut lån med låg ränta på 3% och lån under 1 till 20 år att betala tillbaka lånet e shikunov89@list.ru Om du är intresserad, kan Lessing Cash Loan Company vara till hjälp.

Anonymous's picture
finance service (ej registrerad)

Hälsningar alla.

Jag är Paul Williams ett privat lån långivare, vi är privata organisationer som ger ut alla typer av lån till människor som är ekonomiskt ned och i behov av ekonomisk hjälp, vi ger ut lån till mycket billig hastighet utan någon stress. Vårt företag är väl registrerat och kan ge ut lån till privatpersoner och samarbeta organ under goda förhållanden. våra tjänster är snabb och enkel. Om du är intresserad av att få lån från oss vänligen kontakta oss på vårt företag e-post: paulwilliamsfinance@gmail.com

Besök oss i dag för våra pålitliga tjänster
Hälsningar
Paul Williams.
Företag Email: paulwilliamsfinance@gmail.com
Kontakta oss nu.

Anonymous's picture
Harry (ej registrerad)

Hej, jag är Harry, ett privat lån långivare som ger livstid möjlighet lån. Behöver du ett akut lån för att rensa dina skulder eller om du behöver ett kapitallån för att förbättra ditt företag? har du fått avslag av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du en konsolidering lån eller en inteckning? sök inte mer eftersom vi är här för att göra alla dina ekonomiska problem ett minne blott. Vi lånar medel ut till personer i behov av ekonomiskt stöd, som har en dålig kredit eller i behov av pengar för att betala räkningar, att investera i affärer med en hastighet av 2%. Jag vill använda detta medium för att informera er om att vi gör pålitliga och mottagaren stöd och kommer att vara villiga att erbjuda dig ett lån. Så maila oss idag på: Harrymorgan0006@gmail.com

Anonymous's picture
derek Douglas (ej registrerad)

Hallå,

Behöver du en bekväm lån på ett tillfredsställande sätt? Vi erbjuder prisvärda lån på 3% ränta för lokala och internationella låntagare. Vi är certifierade, trovärdig, pålitlig, effektiv, snabb och dynamisk och co - fungera. vi ger ut långfristigt lån 2-50 maximalt år.

Behöver du en direkt, enkelt och prisvärt lån för att betala skulden, starta ett företag eller för några andra skäl? Om ja, kontakta oss med din begäran om ett lån.

Detta erbjudande är för allvarliga sinnade människor.

Vänligen komma tillbaka till oss, om intresse finns, via easyloanfirm2020@gmail.com

Vi är certifierade,
trovärdig, pålitlig, effektiv, snabb och dynamisk.

Med vänliga hälsningar,
derek Douglas
easyloanfirm2020@gmail.com

3% lån erbjudande 

Anonymous's picture
Marie (ej registrerad)

Hallå,

Behöver ett lämpligt lån på ett tillfredsställande sätt? Vi erbjuder prisvärda lån på 3% ränta för lokala och internationella låntagare. Vi är certifierade, trovärdig, pålitlig, effektiv, snabb och dynamisk och co - fungera. vi ger ut maximal långfristigt lån på 2-50 år.

Behöver en direkt, enkelt och prisvärt lån för att betala av skulder, starta ett företag eller för någon annan anledning? Om ja, vänligen kontakta oss med din begäran om ett lån.

Detta erbjudande är för allvarliga sinnade människor.

Vänligen komma tillbaka till oss om intresse finns, via larsson_investment@foxmail.com

Vi är certifierade,
trovärdig, pålitlig, effektiv, snabb och dynamisk.

Tack för din tid och förståelse !!!

NAMN: Larsson privat aktiebolag
E-post: larsson_investment@foxmail.com

Anonymous's picture
PASTOR Luiz Bar... (ej registrerad)

Sidd Dir am brauchen vun finanziell Hëllef, an Dir wësst net, wat ze maachen oder déi Kontaktéiert eis haut un Vertrauen fir méi Informatiounen iwwert wéi Är Dram Prêt ze kréien, da kontaktéiert eis op: siguret134@gmail.com

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive