zlaskarn
Likes
239
Antal inlägg
360
Följare
24
Medaljer
1
Kontakt email

RSS

RSS feed
15 februari

Uppdatering kring mitt innehav i Diadrom

Diadrom släppte idag sin bokslutskommuniké. Därför tänkte jag göra en liten kommentar på det och mitt innehav, och följa upp den analys jag publicerade i höstas.

Rapporten var stabil. Det intressantaste:
- Omsättningen/aktie kom in på 2,33. 25% tillväxt, aningen bättre än i Q3.
- Vinst/aktie blev 0,29. 26% tillväxt, ungefär samma som i Q3.
- Utdelningen höjdes från 0,75 till 0,90, dvs 20 % höjning.
- Antalet anställda var oförändrat från kvartalet innan.

Sammantaget landade 2017 på
- Omsättning/aktie 8,46, +32%.
- Vinst/aktie 1,00, +33%.
- Direktavkastningen är nu 4,9%.
- Antalet anställda i snitt under året var 53, +20%.

Sammantaget var det ganska exakt vad jag förväntade mig. I min minianalys från i höstas skrev jag en omsättning på "minst 60 mkr" och en rörelsemarginal "runt 14-15%" och nu blev det alltså 61,6mkr resp 15,4%.

Precis som de senaste kvartalet låter det som allt rullar på bra i VD-orden, och att den stora utmaningen ligger i rekryteringen, vilket man också ser på att antalet anställda inte har förändrats på två kvartal.

Lite kortfattat kring mitt investeringsbeslut: 
- Tillväxt 30 % under 2017, förväntar mig runt 20% under 2018 för att vara nöjd med min investering. Samma för VPA:n.
- Direktavkastning 5 %. 
- Skuldfritt/nettokassa.
- Kraftigt växande bransch. Autonoma bilar är på rejäl frammarch och enligt Diadrom själva är detta väldigt positivt för dem. 
- Välskött och fin historik.
- Viss konjunkturrisk.

Sammanfattningsvis: P/E 18,3, vilket jag tycker är ganska billigt. Kan man fortsätta växa runt 20 % under 2018 och 2019, med bibehållen marginal och utdelning, så tycker jag priset i dagsläget är hyfsat rimligt, men jag skulle kanske förvänta mig en viss multipelexpension om ca 10 %/år + bolagets tillväxt, dvs. en aktieutveckling om ca 30%/år. Best case så får Diadrom vind i seglen från branschen och växer betydligt snabbare, och/eller att man börjar sälja än mer programvara och förbättrar marginalen. Då kan man nog vänta sig en rejäl uppvärdering. Viss risk finns i konjunkturen, men den största risken är helt klart att behålla och rekrytera personal. Samtidigt känns inte nedsidan alltför stor i detta fall.

Jag tycker således risk/rewarden är ganska bra i bolaget. Är lite kluven till om bolaget passar min strategi dock. Fokus ligger ju som ni vet på tillväxt, och frågan är om detta verkligen är det bästa tillväxtcaset? Mycket pekar på att det är ett bra tillväxt case, med accelererande tillväxt för 2017 och en branschtrend som bara pekar uppåt. Men jag ställer mig lite tveksam till om Diadrom och dess ledning har den där tillväxthungern som jag letar efter... Om inte annat så är det väl en bra bas i portföljen i alla fall.

Jag behåller mitt innehav tills vidare. Det är litet, mitt minsta innehav. Anledningen till det är främst 1. För att jag tycker mig ha för dålig kunskap om Diadroms avancerade produkt (gillar att förstå det jag köper, ännu hellre vara kund själv), 2. Jag försöker undvika bolag vars verksamhet kan ta stryk i försämrad konjunktur och 3. Jag gillar resterande innehav i min portfölj extremt mycket, så det finns helt enkelt inte utrymme för mer i Diadrom.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
5 juni 2016

Lauritz noteras på First North!

Är det någon här som kollat noggrannare på prospektet?

Lauritz är ett auktionsbolag, typ som Tradera fast för finare saker. Tycker det är ett väldigt bra företag, både när jag själv varit kund (som köpare) och när jag tittar på prospektet och siffrorna. Gillar:

  • Företaget i sig på de flesta plan och har själv betalt åtskilliga tusen kr i avgifter när jag handlat grejer.
  • Fin tillväxt, alltid visat vinst.
  • Svårt att konkurrera med, har en väldigt bra position.
  • Bra marginaler som förmodligen kan förbättras ytterligare.
  • Stor potential, men samtidigt är bolaget fint redan idag.
  • Bure (och Catella) går in, de brukar ha koll och har nog gjort sin läxa.

 

Här kan man få en ganska bra snabb överblick. Vinsten förra året var ca 52 mkr med en förväntad tillväxt om ca 20-40 % för 2016, vilket alltså borde landa på ca 60-65 mkr (allt annat ser jag som en bonus). Bolagsvärdet blir ca 800 mkr vid noteringen. Tycker det känns rimligt och jag kommer gå in rätt så tungt tror jag! :)

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
26 februari 2016

Tankar om bokslutskommuniké 2015 (203 Web Group)

Tänkte posta några korta kommentarer kring 203 Web Groups bokslutskommuniké för 2015. Här finns en sammanfattning (och länkar i botten till den fullständiga): http://www.tradevenue.se/pressrelease/27590ddf-90ba-48fb-bf38-d58b63dd1d9b

Positivt
- Rörelseresultat 2,7 mkr.
- Rörelsemarginal 18%! Trots negativt resultat i 203 creative, till följd av mycket utveckling inom 203.
- Tillväxt, om än lite. Tycker dock det är positivt med tanke på senaste 2 årens utveckling, samt att man samtidigt gör rejäl vinst.
- Appen laddas nu ned ca 15 000 ggr/dag, jämfört med 10 000 vid Q3-rapporten. Ställer ett frågetecken dock till varför Android-appen laddas ned så enormt mycket mer än iPhone-appen, även om det verkar bli mer korrelerat i februari.
- Antal besök per användare i appen växer för varje månad, vilket jag ser som ett kvitto på att appen blir bättre och bättre.
- Shopello ökar omsättningen med 15 % och omsätter nästan lika mycket som MyTaste. Måste erkänna att jag inte visste om det. Ser det som positivt då det inte får mig att se minskad potential i MT över huvud taget, men klart ökad potential och lägre risk i Shopello. Shopello ser ut att gå bra överlag.
- Refunder, där 203 är tredje största ägaren, gör en nyemission (där 203 väljer att stå över) med en värdering som är 35 gånger den som 203 kom in på. Har inte så bra koll på vilka äganden som finns i övrigt, men det verkar finnas en del. Spännande liten möjlighet inför framtiden.

Negativt
- Unika besökare på webben har gått från ca 18 miljoner i feb 2015 till 14,5 miljoner i feb 2016 (est).

Sammanfattningsvis
Tycker det är närmare en katastrof i att trafiken minskat, och man ser dessutom ingen avmattning på det. Å andra sidan är trafiken fortfarande ENORM, och med alla positiva aspekter - och trafiktillväxt på andra ställen - som jag radar upp ovan tycker jag fortfarande caset är väldigt bra. Som jag ser det köper man ett bolag med potential för jackpot finns på många olika fronter, som dessutom redan är/går bra och klarar sig ekonomiskt på egen hand (med 18 % marginal nu alltså!).

Har ni några tankar kring bolaget? Någon annan som har aktien?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
9 december 2015

Har satt upp en TradeVenue-portfölj

Vet inte riktigt varför jag inte gjort det tidigare. Tänkte att jag skulle vara seriös när jag gjorde det och att det skulle ta tid, så jag har skjutit upp det. Men det tog typ 5 min, eftersom jag i princip bara plockade bolag ur min riktiga portfölj (förutom Raysearch och Opus, som jag bara har på watchlisten egentligen). Det enda som är tråkigt är att jag har betydligt bättre GAVs i porföljen på samtliga bolag utom 203. Har även en del amerikanska aktier som jag tyvärr inte kan "köpa" här (kanske kommer?). Så om någon vill se de aktier som jag tror på framöver så är det nu bara att kika :)

Taggar (blogg): 
7 december 2015

Hur beräknar ni årets avkastning när ni tillför pengar?

Årsskiftet börjar närma sig. Då jag tillför en del kapital till portföljen i form av sparande har jag funderat på man ska beräkna sin årliga avkastning. Förstår att detta blir betydligt mer krångligt ju fler insättningar (och ännu värre uttag) man har, men om vi leker med tanken att jag började året med 100 000 kr och under 1 tillfälle (1 okt kan vi säga) har skjutit till pengar, 100 000 kr. Om jag då tar årets avkastning i SEK vid årsskiftet, säg 50 000 kr, delat på 125 000 kr så borde jag väl få en hyfsat rättvisande bild, eller (+40%)? 125 000 kr för att jag räknar det tillkomna kapitalet som 25 %, eftersom bara 25 % av året återstod vid tillfället.

Hittills i år har jag nämligen bara räknat bort (både kapitalet och avkastningskapitalet) de innehav som jag tillfört och endast räknat på grundkapitalet och avkastningen från innehaven från dessa. Men då detta blir lite missvisande skulle jag vilja veta hur det gått mer exakt.

Formeln för denna uträkning borde i mitt huvud (ej genomtänkt så kan mycket väl vara ute och cykla) vara:
A / ( D / 365 * I + K)

A = Årets totala Avkastning i SEK
D = 365 minus insättningens Datum i dagar (ex. 1 okt = 274)
I = Insättningen i SEK
K = Kapital vid årets ingång

Dvs. i exemplet ovan blir det: 50 000 kr / ( (91 (den 1 okt, dvs 365-274) delat på 365 = 0,249) * 100 000 kr + 100 000 kr) = 0,4 = 40 %.

Om du då har flera insättningar borde formeln istället bli:
A / (D1/365*I1 + D2/365*I2 + … + K)

1, 2, … = Första insttäningen, andra insättningen, etc.

Så låt säga att jag har startat året med 100 000 kr och vid 2 tillfällen tillfört pengar: 25 000 kr den 1 apr och 50 000 kr den 1 okt och avkastningen vid årskiftet är 30 000 kr så borde formeln bli:

30 000 kr / (273/365*25 000 kr + 91/365*50 000 kr + 100 000 kr) = ca 22,9 %

Stämmer detta? Om inte, hur ska man tänka? Finns det något annat sätt att göra det på?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
5 november 2015

Vad sparar ni till?

Även om jag tror de flesta har ungefär samma grundtanke så tror jag det skiljer sig en del mellan oss.

Jag har alltid sett mitt sparande i nivåer, där 1-2 är mål som jag skulle bli mycket besviken om jag inte når. 3an är bara en bonus men som jag skulle klara mig utan. Drömmen är att sälja ett företag för en rejäl påse pengar och omedelbart kryssa för alla punkterna, men sparandet ligger alltid som en säkerhet i bakgrunden och jobbar för att ta mig dit jag vill nå, men på längre sikt bara.
1. Ekonomisk trygghet (uppnått) - kunna leva något/några år även om min business skulle gå åt helvete.
2. Frihet (inte möjligt närmsta 10 åren) - Jag kommer nog aldrig sluta jobba, men jag vill ha valet att göra det. Och jag vill inte behöva välja ett jobb av ekonomiska skäl som jag inte tycker om lika mycket som ett annat. Kanske vill jag inte heller jobba 60 h/vecka, eller ens 40? Jag kan tänka mig att 20 år från nu är man inte lika brinnande taggad på att lägga största delen av tiden på jobbet.
3. Lyx - Jag gillar sportbilar, båtar, fint boende, resor, skulle gärna ha ställen utomlands, etc.

Vad sparar ni till?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
23 oktober 2015

Löning = Nya inköp!

I och med mitt ganska så stora sparande i förhållande till portföljens storlek (dubblar portföljen med bara sparandet på 1-1,5 år) gillar jag att ligga fullinvesterad med rätt hög risk.

Idag gjorde jag lite nya inköp i och med lön och sparande från lite tidigare månader, mm:
- Ferrari: Gjorde ett litet inköp (ca 4 % av portföljen) för att jag älskar företaget mer än alla andra. Värderingen är hög, men jag tycker ändå den är värd det. Förmodligen inte min bästa investering, men tror den kommer vara okej på sikt.
- ITAB, normalstor investering (ca 8 % av potrföljen), efter att ha introducerats till bolaget i Trader3000s blogg. Ser ut att vara ett stadigt bolag (med utdelning också), som dessutom skulle kunna accelerera sin utveckling i och med sina nya lovande system.
- LinkedIn: Har länge velat äga bolaget då jag tycker det är extremt lovande. Värderingen är skyhög, men på lång sikt tror jag man växer ikapp det om man bara lyckas förvalta den unika positionen de har skaffat sig. Jag ser det som Facebook fast för rekrytering/nätverkande, och det blir svårt för en konkurrent att slå sig in. I daglsäget finns det många andra vägar att vända sig till för rekrytering, men på sikt tror jag fler och fler kommer börja använda LinkedIn (har gjort det själv med lyckade resultat). Det finns enorma pengar i rekryteringsbranschen.

Närmast på watchlisten här efter står Opus, Vitec samt några amerikanska förhoppningsbolag liknande LinkedIn.

Någon annan som gjort några nya inköp i och med löning?

Trevlig helg!

Taggar (forum): 
Taggar (blogg):