Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
227
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Är bubbelfasen över för den här gången?

Att vi nu är inne i den så kallade bubbelfasen eller euforifasen skulle jag vilja påstå är sann. De flesta tecknen för att så är fallet finns där, t ex:

  • Det pratas aktier överallt och på luncherna kommer någon story om ett fint klipp någon gjort. Girigheten är påtaglig, alla vill bli rika och snabbt ska det gå.
  • Nu ska helt plötsligt alla kliva in på aktiemarknaden. Även de som knappt kan stava till aktier ska nu med för ingen vill ju missa tåget. Få av de som kliver in vet dock vad de investerar i.
  • Argument som "det är annorlunda den här gången" och "det finns inga alternativ, räntorna är ju så låga" hörs mer eller mindre hela tiden. Det är för mig kanske den allra största varningssignalen av dem alla. Vi hörde väl liknande tongångar t ex under IT-kraschen år 2000?
  • Mängden nyintroduktioner är enorm och mer eller mindre alla övertecknas.
  • Media (gärna kvällspressen) skriver ofta och gärna om möjliga klipp med rubriker som "aktie x ska upp minst 50 %" eller "så blir du rik på aktier!".
     

Att bubbelfasen förr eller senare tar slut är nog de flesta överens om. Den stora frågan är dock NÄR den är över? Naturligtvis vet jag lika lite om den saken som alla andra och jag vill därför poängtera att jag absolut inte har någon aning om bubbelfasen är över för den här gången eller inte.

Skulle dock bubbelfasen vara över är nästa steg kraschfasen (Blow off Phase) och då kan det bli åka av här framöver. Min tidigare gissning har dock varit att vi får se ett rejält nedställ på börsen först under 2016, men att vi under 2015 får minst någon rekyl söderut likt den vi hade i oktober 2014. Om det skulle stämma är alltså rådande bubbelfas ännu inte över utan den senaste tidens nedgång är bara ett tillfälligt hack i kurvan.

Hur som helst tycker jag det var lite kul att titta på OMXSPI för de senaste åren och jämföra den med "modellen" för de olika faserna som till slut leder fram till att en bubbla brister.

Ja vad säger man? Med lite fantasi skulle faktiskt bubbelfasen kunna vara över för den här gången. OMXSPI och den röda kurvan i modellen är ju inte helt olika varandra vill jag påstå. Det kan dock lika gärna vara ett tillfälligt hack och där vi kommande dagar får se rejäla uppgångar. Kristallkula någon? =)

Så, vad kännetecknar då de olika faserna och vilka "tecken" är det bra att hålla utkik efter? Låt oss kolla på de olika faserna var för sig.

Stealth Phase (Smygfasen):
I den här fasen investerar de sk "smarta pengarna" vilket generellt är pålästa och erfarna investerare som regelbundet följer börsen, gör egna analyser osv. Under smygfasen vill många "vanliga dödliga" hålla sig väldigt långt borta i från aktiemarknaden eftersom flera av dem fick sig en rejäl näsbränna vid den senaste kraschen (då de självklart klev in under bubbelfasen och då gärna gick "all-in"). I smygfasen är värde och pris ofta i ungefärlig paritet med underliggande fundamentala värden.

Awareness Phase (Uppvaknandefasen):
I Uppvaknandefasen börjar modet komma tillbaka och nu kliver nya (men hyffsat erfarna) investerare in. Ofta börjar nu också institutionella placerare gå med i matchen. När mer kapital hittar till börsen börjar också priserna att stiga och många gånger är det högre än det fundamentala värdet.

En bit in i den här fasen vill en många investerare göra vinsthemtagningar (med tidigare krasch skapligt färskt i minnet) vilket ofta leder till en sk "Bear Trap". Denna fälla är dock temporär eftersom investerarna inser att börsen har mer att ge varför priserna fortsätter uppåt.

Mania Phase (Bubbelfasen):
I bubbelfasen börjar girigheten att visa sitt fula tryne. Nu vill helt plötsligt alla hoppa på tåget och överallt pratas det aktier, investeringar och snabba klipp. Nu börjar också media att skriva på allvar om börsen och dagligdags trummar kvällstidningar som Aftonbladet och Expressen ut budskapet att "så här blir du rik på aktier".

Entusiasmen är på topp och dåliga nyheter förnekas gärna eller "omtolkas" till något positivt. Argument som "det är annorlunda den här gången" och "det är andra spelregler nu" är tydliga varningstecken. Nu rusar priserna och många aktier kan öka i värde med 10-tals procent på en enda dag om det kommer en nyhet av lite mer positiv karaktär.

Blow off Phase (Kraschfasen):
Till slut börjar det sakta men säkert att smyga sig in visst tvivel. Vad som egentligen utlöser kraschen är inte enkelt att veta och i den här fasen handlar det mycket om psykologi. När tvivlet börjar få fäste börjar börsen sakta men säkert att röra sig söderut. Många förnekar dock fortfarande att proppen kanske är på väg att dras ur. Argument som "det är bara en tillfällig svacka" hörs fortfarande från många håll.

Problemet är dock att allt fler nu börjar trycka på säljknappen och gärna samtidigt. Under kraschfasen kan det uppstå en sk "Bull trap" där priserna återigen letar sig uppåt, men det är högst tillfälligt och snart börjar det gå nedåt igen och nu med klart mer kraft.

Till slut kommer rädslan in på allvar. Nu ska alla ut genom dörren samtidigt och det blir riktigt trångt. Några står emot, men till slut väljer de att kapitulera för att "rädda det som räddas kan". Allmänheten, dvs de som klev in med buller och bång under bubbelfasen, står nu där med byxorna nere och undrar vad som egentligen hände. Nu vräks "de sista" aktierna ut på marknaden. Vilka är det då som står där som kobror och väntar? Jo de är självklart de "smarta pengarna" som nu tycker att det är rena julafton. Hela bevakningslistan lyser tokgrön och fyndpriser står som spön i backen. Nu börjar hela kalaset om och vi är åter inne i smygfasen.

Så, hur går dina tankar? Är vi i bubbelfasen? Har börsen mer att ge eller har vi faktiskt glidit över till kraschfasen?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Roligt att du skrev ett liknande inlägg samtidigt och också misstänker att toppen först är nådd under nästa år. Fick ett samtal idag från min mamma som hade hört om ett aktietips från några som var ute i en park, känns som att det pratas om aktier överallt nu. Men tror som sagt att många hoppar av en bra bit innan vi kommit till toppen. Man har inte riktigt kommit in i en bear market förrän börsen är ner på 12 månaders sikt, vilket vi inte är nära ens i dagsläget. Frågan är däremot vad som händer när allt väl börjar vända, det gick snabbt i oktober...

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Bra inlägg!

Tycker det känns helt omöjligt att spekulera i. Oavsett är min portfölj ganska liten i förhållande till mitt sparande, så jag ligger fullinvesterad tills vidare. Investerar regelbundet och tänker att det sprider ut mina risker. Funderar på att sätta in ca 25 % av portföljen i en hedgefond dock. Norron Select ser bra ut... "Tidsskriften the hedgefund journal har utsett Norron Select till Nordens bäst presterande ”Long/short equity” fond."

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Investerarfysikern: Jag tror som sagt också på att toppen nås först 2016, men i ärlighetens namn är det helt omöjligt att veta.

Det finns ju onekligen redan nu många tecken som kan göra en börs nervös. Som du nämner, i oktober gick det vansinnigt fort ner (och därefter upp), men en mer kraschliknande nedgång brukar ju inte ovaligtvis börja med lite sidledes förflyttning, därefter ner ett gäng dagar i rad och därefter upp igen för att slutligen få fart ner. Spännande är det i alla fall =) 

Zlaskarn: Tack! Jo visst är det omöjligt, ingen vet ju ärligt talat. Jag ligger ungefär 50 % investerad och i nuläget är jag nöjd med det. Hittar jag något köpvärt (vilket ju inte är lätt för tillfället) kan jag tänka mig att köpa, men månatligt kassaflödde hamnar för tillfället mest i kassan pga att jag helt enkelt inte hittar något jag anser är värt att köpa.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar