Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
227
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Aktier som börjar lysa grönt i bevakningslistan

Ett antal dagar i rad har börsen nu rört sig söder ut. Via bloggen och mail har jag fått in en del frågor om vilka aktier som ligger närmst köp och väljer att besvara dessa frågor i det här inlägget. Observera dock att jag är amatör inom området varför jag uppmanar alla att analysera bolagen på egen hand och på så sätt bilda sig en egen uppfattning innan köp.
 

Först och främst skulle jag vilja säga att det knappast råder något fyndläge just nu. Däremot finns det faktiskt ett par aktier som börjar lysa lite grönt i bevakningslistan och ytterligare ett bolag som är "spot on". Merparten lyser dock fortfarande rött och vissa bolag till och med tokrött. Nedan redogör jag för de bolag som är lite mer gröna till färgen:

Bank of Nova Scotia (BNS)
BNS är den tredje största banken i Kanada med verksamhet i över 55 länder och över 90 000 medarbetare. Bolaget är en pålitlig utdelare som dessutom har en mycket sund utdelningsandel (ofta under 50 %). Kolla in min minianalys i inlägget Köp Bank of Nova Scotia och minianalys.

Pris just nu: 55,65 CAD
Köptak: Max 60 CAD

BNS andel av portföljen är idag 6 %. Jag har inga problem att dra upp den till max 10 % vilket gör BNS till en het köpkandidat.

Telia Sonera
Telia har verkligen kommit ner rejält i pris den senaste tiden och på nuvarande prisnivå är bolaget ett intressant alternativ. Direktavkastningen är rejält hög (c:a 7,5 %), men utdelningsandelen känner jag är osund och lönsamheten dessutom vacklande. 

Pris just nu: 40,05 SEK
Köptak: 38-40 SEK

Telia utgör idag c:a 5 % av portföljen. Jag är inte heller så sugen på att Telia utgör så mycket mer än så med tanke på hur verksamheten verkar utveckla sig samt med tanke på de risker som finns kring eventuella skadestånd för (påstådda) mutbrott. På sikt blir jag inte heller förvånad om utdelningen går ner.

Nordea
Nordea är en väldiversifierad bank med fin direktavkastning som jag gillar.

Pris just nu: 88,15 SEK
Köptak: Kring 88 SEK

Nordeas andel av portföljen är idag 5 % och jag ser inga problem i att öka andelen härifrån. Nordea känns därför som en intressant kandidat i nuläget.

Hur ser din bevakningslista ut? Vilket/vilka bolag ligger närmst till hands att köpa?

Taggar (forum): 
zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Vad har Nordea för direktavkastning?

Mina innehav har faktiskt stått sig starka genom denna temporära nedgång. De jag tycker är allra bäst är nog HomeMaid, G5, Catella, Capacent och Tethys.

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Beräknat på 2015 års utdelning blir direktavkastning c:a 6,5 % vid köp på 88 kr. Inte så illa. Det finns dock en risk för att det kommer en sänkning på grund av högre kapitalkrav som skulle kunna innebära att utdelningsandelen sänks. Skulle så ske lär nog DA bli fin ändå.

Per Andersen's picture
10
10
1
0
Per Andersen

Finns en ganska fet varning på TeliaSonera, läs rapporten här: http://www.muddywatersresearch.com/research/tlsn/mw-is-short-teliasonera/

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

#Per - jag känner väl till Muddy Waters rapport, men jag delar inte deras uppfattning. De ägnar sig dessutom åt blankning så rapporten var ju vältajmad. Hur som, ingen rök utan eld så viss försiktighet är nog inte fel.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar