Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
234
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Plan och budget - 3 mån i Thailand (del 3 av 3)

Då var det dags för den tredje och sista delen i den här serien av inlägg, ekonomi. I mina två tidigare inlägg har jag beskrivit hur vår plan och våra tankar är kring att fullgöra skolplikten på annat sätt samt få till tjänstledigt. Jag passar också på att tacka för många mail med tips och idéer som har hjälpt oss på vägen. Jag blir ärligt talat rörd av allt engagemang.

Innan vi går in på dagens ämne vill jag dock ge en snabb update om läget. Sedan jag skrev det första inlägget om skolplikt har vi nämligen skickat den tänkta ansökan om "fullgörande av skolplikt på annat sätt" (dvs den som ska skickas till Utbildningsnämnden) till rektorn på hemskolan. Tanken med det är så klart att få rektorns utlåtande i skrift (läs: att få rektorn att tillstyrka ansökan) som vi då kan använda som en bilaga. Det borde nämligen ha stor betydelse vad rektorn och skolan tycker för utfallet tänker jag.

Rektorn har också ringt mig och talat om att de kollat upp våra tänkta skolor i Thailand samt upplägget i stort och att de ställer sig mycket positiva. Med andra ord tillstyrker rektorn vilket är ett enormt fall framåt. Nu är planen att skicka in ansökan, med rektorns ord i skrift som bilaga, till Utbildningsnämnden där vi självklart hoppas få ett ja. I praktiken checkar jag dock av den här punkten från listan redan nu för även om Utbildningsnämnden av någon outgrundlig anledning skulle säga nej så kommer vi att åka ändå. Det viktigaste för oss är nämligen att hemskolan är positivt inställd och uttalat anser att vi fullföljer skolplikten. Det är ju med dem vi ska säkra utbildningsplanen, uppföljning, läromedel mm. Det här är med andra ord riktigt goda nyheter. En puck mindre på "måste listan" helt enkelt!

Nåväl, låt oss nu prata om det som inlägget egentligen ska handla om - budget och ekonomi. Som bekant är ju tanken att vara borta c:a 3 månader per år i Thailand och resten i Sverige där vi jobbar merparten, men är lediga 4-5 veckor vid sommar och jul. Samtidigt som vi är borta kommer vi ha en hel del saker kvar här i Sverige såsom t ex huset (inkl driftskostnader), bil osv. Vårt mål är att hela det här kalaset ska finansieras genom våra passiva inkomster, dvs de medel vi får genom aktieutdelningar. Saken är också den att när man är borta en kortare tid (3 mån jämfört med 12 mån t ex) så blir många poster markant dyrare utslaget per månad, t ex hyra av bostad, skolavgift mm.

Lått oss gå igenom varje post:

Hyra:

När vi var iväg i Thailand nyligen så var vi runt och kollade på flera tänkbara bostadsområden, hus och lägenheter. Vi behöver inte bo i något slott, men vi konstaterar att det är ett hus vi vill bo i och gärna då i ett trevligt och lummigt område med tanke på att merparten av tiden kommer att tillbringas utomhus. Så här ser vår önskelista ut:

  •  2 sovrum och 2 badrum samt ett vardagsrum och kök. Köket ska vara utrustat så pass att det går att laga mat (kyl/frys, spis, ugn, mikro osv).
  • Inbjudande terrass där luncher och middagar kan avnjutas. 
  • Vettigt Internet eftersom vi vill kunna jobba, streama musik och film samt ha kontakt med familj och vänner via t ex Skype.
  • Det är varmt i Thailand så tillgång till pool är hög prio. Privat pool behöver vi inte ha, men en för alla hus i området är önskvärt. 
  • Tillgång till gym i området är ett klart plus, men inget måste. Vi planerar nämligen att träna en hel del när vi är iväg.
  • Rimligt avstånd till skolan, max 10-15 min med vespa.
  • Rimligt avstånd till stranden, max 5-10 min med vespa men gärna kortare tid än så.
  • Rimligt avstånd till mataffärer, marknader osv.
  • Nära till några trevliga och prisvärda restauranger.

Kostnaden för att hyra den typen av hus ligger kring 10 000 kr/månad. Knappast billigt, men att hyra 3 månader och inte 12 gör rejält stor skillnad. I den här prisklassen får vi också ett riktigt trevligt hus som uppfyller alla våra önskemål listade ovan.

El:

I hyran ingår vatten och internet, men däremot inte el. Kostnaden för el ligger kring 5 THB/kWh och budgeten bygger på att A/C körs på kväll och natt, men däremot inte dagtid.

Transport:

Att hyra en vespa känns som ett måste för att kunna ta sig till olika ställen. Det finns dessutom sk salenger (vespa med sidovagn) vilket innebär att hela familjen får plats. När vi var iväg kollade vi priser och vet därför att det kommer att kosta c:a 1 500 kr/månad inkl drivmedel.

Mat ute + hemma:

Den här posten inkluderar mat, dricka och andra prylar som behövs till hemmet (tvål, tandkräm, schampo osv). I vår kalkyl har vi tagit i en del här eftersom vi vill kunna unna oss att relativt ofta äta ute. Den går dock att hålla mycket låg om man så önskar.

Nöjen:

Många nöjen kommer att vara gratis, t ex stranden, träna och bada i poolen. Vi budgeterar dock för att göra några utflykter, t ex ta en båt till någon ö, dyka samt att vi så klart vill kunna ta någon massage då och då etc. 

Reseförsäkring:

Att ha en bra reseförsäkring känns som en god idé. Som jag tidigare pratat om på bloggen kan det nämligen bli ohyggligt dyrt om det krävs avancerad vård och ambulansflyg hem (vi pratar om sjusiffriga belopp). Eftersom vi kommer ha hemförsäkringen här i Sverige kvar så behöver vi bara täcka upp för dag 46 och framåt (hemförsäkringen täcker nämligen de första 45 dagarna). Vi har bland annat kollat på ERVs Backup basic som verkar bra. Priset för hela familjen landar då på c:a 500 kr/månad.

Skola:

Den här posten är nästan lika dyr som själva boendet och det är en enorm skillnad att åka 3 månader respektive 12 månader när kostnaden slås ut per månad. Svenska skolan finns på några olika orter i Thailand och vi har varit och besökt ett par av dem. Det verkar helt fantastiskt med engagerade lärare och små klasser så kvaliteten lär det inte vara något fel på.

Övrigt:

I posten övrigt ingår bland annat saker som frisör, tvätt, förnya visum mm. Vi tar i lite här för att säkerställa att vi har en tilltagen extra buffert att röra oss med vid behov.

Till ovan poster ska läggas flygbiljetter och lite annat smått och gott samt självklart kostnader här i Sverige. Enligt vår kalkyl ser det dock ut som att våra passiva inkomster täcker allt med god marginal.

Slutligen överväger vi naturligtvis att hyra ut huset här hemma när vi är iväg. Det skulle definitivt ge ett rejält tillskott. Det är nog inte heller så svårt att få till eftersom huset ligger på ett omtyckta ställe i närheten av Stockholm. I vår budget räknar vi dock inte med detta eftersom vi inte är helt övertygade om att vi vill hyra ut.

Summa summarum ser vi alltså ut att vara i hamn när det gäller att få våra passiva inkomster att täcka kalaset. Det känns fantastiskt skönt. Nu återstår bara att få till tjänstledigt och det blir säkert inte lätt, men knappast heller omöjligt. Om några månader vet vi!

För en uppdaterad budget, se http://www.tradevenue.se/vagentillfrihet/budget-leva-i-thailand

Anonymous's picture
ThailandInvest (ej registrerad)

Tror tyvärr inte ni har en chans att lyckas hyra något för den budget. särskilt om ni bara ska vara där 3 månader? 6-12 månader hade det kanske funkat. Tror även era krav på boende är aldeles för höga i den pris klassen. vart hade ni tänkt bo samt vilken period? under vinter/högsäsongen är det betydligt dyrare att hyra. 

Jag försökte för ett tag sen själv försöka hyra något i 3 månader. men det är ointressant för dom flesta. dom flesta vill hyra ut i antingen 6 eller 12 månader. 

Dom thailändska köken är också ganska enkla jämfört med vad vi har i sverige. dom flesta är endast utrustade med micro samt två kokhällar. ugn kan man glömma bort.

Räkna nog med dom flesta hemmen är kanske inte heller helt fullmöblerade vill ni ha fulltmöblerad kommer ni behöva betala extra.
 

 

Vägen till Frihet's picture
160
234
74
0
Vägen till Frihet

Tack för din kommentar!

Jo då, vi vet att vi kan hyra ett hus med de premiser vi satt upp för den summan under högsäsong. Saken är den att vi tidigare i år var på plats i Thailand då vi var runt och kollade flera hus samt även förhandlade om prislappen. De objekt vi spanat in börjar knappast på den här nivån, men förhandlar man går det uppenbarligen att få ner priset en hel del. Något som givetvis är enklare att göra när man är på plats.

De flesta av husen vi kollade på har, förutom 2 sovrum och 2 badrum, även en hög standard på köken. Där fanns spis (i vissa fall häll), ugn, micro mm. Diskmaskin däremot saknas, men det är ok för oss. Faktum är att vi även skulle klara oss bra med en "portabel ugn" för det räcker gott och väl för att laga mat till en liten familj. Kan även tillägga att husen vi kollade på var fullmöblerade med det vi behöver och i övrigt riktigt fräscha.

Anonymous's picture
maxaallt.blogspot.se (ej registrerad)

Grymt kul att se planen närma sig sluttampen! När jag kollade på månadshyra i Hua Hin hittade jag ganska schyssta hus på typ 200 m2 för ungefär 6000 kr/mån i utgångspris. För vår första tripp valde vi dock bort detta eftersom vi vill undvika hyra bil eftersom det låg några kilometer inåt land. Kollar man längre söderut blev prislapparna klart högre, typ 8000-10000 för samma standard. Dock utan någon personlig kontakt/prutande. Nu när vi åker i januari bestämde vi oss dock för att flänga runt på en massa olika ställen på hotell, så boendet slutar på 17000 / mån. Blir förmodligen lite billigare ställen nästa gång :)

Bra tips också om reseförsäkring, vi har ju en del försäkring via Coop-kortet men det det gällde inte sjukvård/hemresa. Ska ringa försäkringsbolaget inom kort och kolla.

Även om vår dotter bara går 0:an (lite därför vi åker nu, för att slippa skolplikten och kunna nyttja föräldraledighet) har hon fått hemläxa att skriva en dagbok om sin resa, vilket har gjort henne lite extra taggad :)

När berättar ni på jobbet? 13 månader i förväg är kanske för tidigt? Klurar själv på det när föräldradagarna är slut...

Slutligen - grattis till att ha lyckats övertyga rektorn!

/Maxa Allt

Vägen till Frihet's picture
160
234
74
0
Vägen till Frihet

Som sagt, det går absolut att pruta på priset, men självklart beror det också på när och var man åker. Ta fram hela charmoffensiven så ska du se vad som kan hända =)

Sannolikt har ni någon form av hemförsäkring inkl reseförsäkring och den kan ni förlänga via ert försäkringsbolag. Spana även in andra alternativ för det kan skilja en hel del i pris. Några 100-lappar i månaden är det absolut värt vill jag påstå för det kan verkligen bli kollosalt dyrt om det vill sig illa. Det viktigaste är ju inte att få en ny resa eller för den delen få ersättning för några shorts som försvann utan det är betald sjukvård (som kan vara väldigt dyr) eller hemtransport (vilket är svindyrt).

Bra av skolan att ge en sådan uppgift för det skapar intresse att lära sig saker, ta bilder och skriva om det man upplever. En sådan uppgift fick även vår dotter när vi var iväg vilket hon tyckte var väldigt roligt.

Vår plan är att berätta ganska tidigt, med stösta sannolikhet under Q1 - 17. Det känns bättre att komma i tid så man tillsammans med arbetsgivaren kan lägga upp en bra plan hur saker och ting ska hanteras då man är borta. Jag kan inte se någon nackdel i att vara tidigt ute utan snarare tvärtom. Hur går dina tankar?

Vad gäller rektorn var rektorn faktiskt mycket positiv på direkten till vår plan. Det har jag dock förstått att inte alla är vilket jag tycker är olyckligt.

Måste kännas helt underbart att åka nu i januari. Ni får ha det fantastiskt och det vore väldigt kul att få någon rapport kring hur ni har det!

 

Anonymous's picture
Tobias (ej registrerad)

Hej, Jag undrar vart du hittar ett sådant boende för det priset?

Vart är tanken att ni skall bo?

Mvh Tobias

Vägen till Frihet's picture
160
234
74
0
Vägen till Frihet

Hej Tobias,

Vill av olika skäl inte gå in exakt på var vi ska bo, men det är ju ingen hemlighet att det är på en ort där svenska skolan finns.

Ok lite fusk är det för normalt kan du inte hyra ett boende med den standarden för det priset. Hemligheten är att lära känna folk och knyta kontakter. När vi var på plats i några veckor tidigare i år fick vi riktigt bra kontakt med ett gäng. Initialt hade vi ingen aning om att de ägde fastigheter utan vi umgicks bara för att vi hade kul ihop. På den vägen är det.  

Anonymous's picture
Nils7 (ej registrerad)

Hej Herr VtF. Om man klickar på din länk ”utdelningar” så står det:

 

Per den 30:e december 2016 har vi erhållit 89.887 kronor i utdelningar efter avdragen källskatt.

 

 

Alltså jag tolkar det som att under år 2016 fick du alltså totalt 89887kr i utdelning.

 

Sedan läser jag Plan och budget - 3 mån i Thailand (del 3 av 3)

 

Där står (lite längre ner i artikeln)

 

”…..  Idag uppgår våra passiva inkomster till c:a 123 000 kr/år…….”

 

Hur har detta plötsligt hoppat upp från ca 90000 kr till 123000kr?

 

För övrigt vill jag tacka för en bra blogg som är väldigt välskriven o väldigt inspirerande.

Anonymous's picture
Http://hannahol... (ej registrerad)

Intressant idé, lycka till! Vad är era passiva inkomster för något?

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Intressanta inlägg. Jag har tänkt i samma banor och det är verkligen roligt att läsa om dur ni resonerat.

/ http://aktiepappa.blogspot.se/

Vägen till Frihet's picture
160
234
74
0
Vägen till Frihet

Jag ber om ursäkt att jag inte har svarat tidigare!

#Nils7
​Tack! Kul att du gillar bloggen. Jo det stämmer att vi erhöll 89 887 kr i utdelningar år 2016. Under året har dock nya aktier köpts till portföljen och utdelningar har återinvesterats vilket innebär att prognosen för erhållna utdelningar år 2017 är c:a 123 000 kr. Rejält kliv uppåt absolut, men då har vi också köpt för ganska rejäla summor.

#Hannahol...
​Tack! Våra passiva inkomster erhåller vi genom aktieutdelningar från vår portfölj.

#Aktiepappa
​Kul att du uppskattar inlägget! Hur går era planer? Vi håller just nu på att exekvera på vår plan. Det går ganska bra ärligt talat och inom kort hoppas jag komma med ett nytt inlägg på det här temat. Mer och mer börjar falla på plats =)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar