Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
227
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Rapport Q3 2014/2015 - MQ

Idag på morgonen presenterade MQ sin rapport avseende det tredje kvartalet för verksamhetsåret 2014/2015 (http://ir.mq.se/afw/files/press/mq/201506151059-1.pdf). Mest glädjande var att försäljningstillväxten tog lite fart under kvartalet samtidigt som resultatet fortsätter att förbättras och nettolåneskulden sjunker.

Omsättningstillväxten (jämförbara butiker och e-handel) ökade med 4,3 % samtidigt som "marknadens" försäljning sjönk med 3,4 %. Det är starkt! Nettolåneskulden är historiskt låg och soliditeten är nu hela 62 %. Det känns som om MQ därmed står väl rustade och bör kunna våga trampa på tillväxtgasen ännu lite hårdare framöver. Det är också något som nu börjar ske genom bland annat expansion i Norge. MQ är dock måna om att skynda långsamt och arbetar efter en tydlig metodik och struktur där utvecklingsarbetet testas, utvärderas, förändras och följs upp. Det låter sunt i mina öron.

MQ:s VD Christina Ståhl skriver i VD-ordet att bolaget nu håller på att etablera en konceptbutik i Oslo som förväntas öppna i september 2015 samt att de också ska öppna en butik i köpcentrumet Mall of Scandinavia (Arenastaden i Solna, strax norr om Stockholm) i november 2015. Dessutom fortsätter satsningarna på MQ Shop Online som under kvartalet har stärkts med fler externa varumärken såsom bland annat Part Two och Dry Lake. Hon berättar också att MQ kommer att satsa mer på sportmode framöver vilket är en växande marknad. Under sensommaren kommer varumärken som t ex Rains, Esprit Casual samt Björn Borg Sport att lanseras.
 
En titt på några intressanta siffror och nyckeltal för kvartalet (jämfört med samma period fg år):

  • Nettoomsättning - 363 MSEK (350)
  • Bruttomarginal - 60,1 % (61,3)
  • Rörelseresultat - 47 MSEK (42)
  • Rörelsemarginal - 12,8 % (12,0)
  • Periodens resultat - 36 MSEK (31)
  • Resultat per aktie - 1,01 SEK (0,90)
  • Nettolåneskuld - 119 MSEK (214)
  • Soliditet - 62 % (58)

 

Resultat per aktie, rullande 12 månader, pekar på att MQ bör kunna nå en vinst per aktie om minst 3 kr, men högst troligt bättre än så. Det är absolut inte otänkbart att VPA landar på 3,15 - 3,25 kr vilket skulle vara mycket starkt. I mitt investeringsantagande har jag satt 2,8 kr som en normal och över tid hållbar intjäningsförmåga och det står jag fast vid ett tag till. Får vi dock se en vinst om säg 3,20 kr/aktie och de inte ändrar utdelningspolicy kan vi aktieägare förvänta oss en utdelning kring 1,60 kr/aktie vilket i så fall skulle innebära en höjning med 17-18 %, inte illa.

Jag måste säga att jag är lite sugen på att utöka min position i bolaget och vid prisnivåer kring 33 kronor eller så klart lägre är det inte otänkbart att jag slår till. Vid 33 kronor är den förväntade direktavkastningen 4,85 % och P/E-talet c:a 10,3 (om nu min prognos är rätt vill säga). Det känns inte speciellt dyrt för ett bolag som MQ tycker jag. Min största oro är väl egentligen att VD Christina Ståhl försvinner för hon har gjort många rätt måste jag säga. Med tanke på hennes bedrift såväl inom MQ som tidigare börjar hon nog tilldra sig marknadens intresse som kanske är beredda att testa henne för ännu större utmaningar. Hoppas jag har fel =)

Tankar om MQ:s rapport? När är aktien köpvärd enligt dig?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

MQ har verkligen rätat skutan sista 15 månaderna. Fint bolag!

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Jag håller med dig, de har verkligen fått ordning på bolaget.

trader3000's picture
215
216
64
0
trader3000

Bra analys och bra siffror! Jag är tyvärr dåligt insatt i branchen men tycker det känns lite läskigt med tanke på att det svänger snabbt och lovande bolag kan bli riktiga kursförlorare. Vet inte om jag jämför äpplen med päron men tänker på bolag som Kappahl, Gina Tricot och JC penney, etc. Hur ser ni på risken? 

Investeringstankar's picture
58
49
14
0
Investeringstankar

Ännu en bra rapport för MQ, tycker det ser bättre och bättre ut, precis som du säger ser det väldigt attraktivt ut på nivåer kring 33-34. Dessutom gillar jag deras urval av kläder och märken, vilket stärker mina känslor för bolaget.

Samtidigt så det ju precis som trader3000 nämner är det en bransch där det kan svänga fort, med det sagt känns det ändå som de är på rätt spår.

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Trader3000: Jo klädbranschen är väldigt hård så det krävs verkligen en ledning med förmågan att omvandla omsättning till vinst. För att kunna nå dit måste t ex urvalet av (och mängden) kläder vara rätt så att så få plagg som möjligt måste säljas på rea samtidigt som det finns en kostnadsmedveten kultur.

MQ tycker jag gör i princip alla rätt sedan Christina Ståhl kom in i bilden. Hon har verkligen lyckats hitta rätt externa varumärken samtidigt som de utvecklat och förbättrat egna märken vilket leder till betydligt färre realisationer. Dessutom införde hon ett kostnadsbesparingsprogram som tveklöst bitit. Skuldsättningen minskar rasande snabbt. Branschen är lite otäck helt klart, men MQ ändå intressant med tanke på att de verkligen står starka finansiellt och med ett varumärke som känns allt vassare.

 

Investeringstankar: Ja, MQ har radat upp fina rapporter verkligen. Vid 33-34 kr ser det riktigt attraktivt ut som sagt. 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Extremt nu, men WeSC är ett bra exempel på varför man inte ska köra all-in i branschen. :)

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Nörden: Hehe ja WeSC känns kanske inte som en allt för snäll jämförelse då jag vill påstå att MQ besitter betydligt mer kvalitet, men du har en poäng i att "all in" knappast är att föredra inom modebranschen

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar