Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
234
Följare
73
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 maj 2015

Nr 1 - Budget – att leva i Thailand

Innan vi gav oss på och skapade en ”leva i Thailand budget” så gjorde vi en hel del research. Vi har t ex rotat runt bland otaliga bloggar och även kollat med vänner som bott i Thailand under ett antal månader. Vilken budget som krävs är dock så klart helt individuellt och beror också till viss del på var i landet du bosätter dig. Vi kan dock konstatera att det i Thailand verkar vara möjligt att leva extremt billigt, men så klart också ganska dyrt.

I våra efterforskningar så har vi fått ta del av många olika månadsbudgetar och spannet mellan dem är väldigt stort. Det här har vi kommit fram till:

Snålbudgeten:
De som lever absolut billigast (utan att bo på gatan) verkar klara sig på THB 25 000 - 30 000 (alltså c:a 6 000 - 7 000 SEK per månad till kursen 4,14 kr per THB ) och då omfattas två vuxna personer. De som lever på denna budget bor relativt litet och i lägenhet. De äter ”street food” eller lagar mat själva och är mycket restriktiva med nöjen som kostar pengar. Alkohol, som är dyrt i Thailand, verkar de knappt konsumera alls. De har inte heller barn som behöver gå i skola och många har dessutom struntat i reseförsäkring vilket inte jag skulle rekommendera eftersom det kan bli väldigt dyrt vid allvarlig sjukdom eller olycka.

Lyxbudgeten:
De vi hittat som lever på den övre skalan verkar spendera mellan THB 100 000 – 120 000 (alltså c:a 25 500 - 29 000 SEK per månad) och då omfattas två vuxna. Då bor de väldigt lyxigt i villa med egen pool, äter västerländsk mat på bättre restauranger i princip dagligen och lagar därför ingen egen mat. En av posterna som verkar dra upp kostnaden väldigt mycket i detta segment är "partyposten". Flera med denna budget verkar vara ute flera gånger i veckan då de köper drinkar mm. Det innebär att 20 000 – 25 000 THB av budgeten utgörs av denna post.

Vår tänkta budget:
Ingen av ovan budgetar känns rätt för oss. Att leva på så lite som THB 25 000 - 30 000 är inte aktuellt för oss. Ska vi åka iväg vill vi kunna leva bekvämt och dessutom har vi en dotter som ska gå i skolan. Inte heller behöver vi THB 120 000 eftersom vi inte har behov av att varje dag äta ute, festa flera gånger i veckan och då konsumera massor av alkohol på barer. Vi har inte heller något behov av att bo extremt lyxigt, men eget hus eller ett ”town house” med rimligt avstånd till havet och skolan är på önskelistan. Egen pool vore så klart inte heller fel =)

På bloggen Never Ending Voyage (NEV), men även Tieland to Thailand (TT) presenteras månadsbudgetar som känns rimliga att utgå ifrån. Paret bakom bloggen NEV flackar runt i hela världen, men när de bodde ett antal månader i Thailand så hade de en budget på c:a THB 48 000 inkl kostnader för t ex visum, läkare mm. I sin budget inrymdes ett relativt lyxigt boende i en lägenhet med tillgång till pool, mat ute ganska så ofta och av hög kvalitet, men däremot väldigt lite festande och alkohol. Paret bakom bloggen TT lever något billigare, men de har i alla fall tidigare bott i ett stort town house och lagt ganska så mycket pengar på mat ute samt på barrundor. De har en budget på c:a THB 36 000 per månad. Snittet för de båda paren är alltså ungefär THB 42 000, men då verkar de inte ha någon reseförsäkring och inte heller barn som ska gå till skolan.

I vår budget tillkommer därför vissa kostnader eftersom vi är två vuxna och ett barn. Den största posten som tillkommer är skolavgiften, men vi får så klart också räkna med högre kostnader vad gäller t ex mat och kläder. En annan viktig skillnad är att vi också har för avsikt att teckna en reseförsäkring från Sverige och dessa verkar vara riktigt dyra. Det känns dock galet att inte teckna en sådan med tanke på hur höga kostnaderna kan bli om något allvarligt skulle inträffa. Finns det någon läsare med erfarenhet av reseförsäkringar så kommentera gärna. Jag har grävt lite i detta, men går det att hitta bra försäkringar för mindre än budgeterat så vore det ju en klar fördel.

Så här ser vår tänkta budget ut:

Tanken är inte att vi ska behöva använda så mycket som THB 85 000 per månad utan vi bör kunna leva riktigt bra på max THB 70 000. Vi har dock valt att lägga in en skaplig säkerhetsmarginal (tror vi) för att säkerställa att vi kan leva ett bekvämt liv även om det dyker upp oförutsedda kostnader, vi får valutasvängningar eller när vi för den delen vill passa på att ta ”semester” i något spännande grannland i samband med en ”visa run”. Det finns också många kostnader att skära i om det skulle behövas. Med tänkt budget skulle vi även kunna klara av att något bolag vi har i portföljen sänker utdelningen under ett år eller att den helt uteblir. Det går så klart inte att säkra upp för alla tänkbara scenarier, men vi är ju inte bundna på något sätt utan kan resa hem i princip när som helst om saker och ting utvecklar sig åt helt fel håll.

De första 3-4 månaderna behöver budgeten sannolikt trimmas in. Det tar ju tid att lära sig var man kan äta gott och billigt, vad som är prisvärt att handla i butik, vad man ska betala för en vara på marknaden osv. För det samt initiala engångskostnader (inköp av nödvändiga prylar samt hyra av vespa innan vi eventuellt köper en egen) har vi därför tänkt oss att ha en separat kassa innehållande några månaders kostnadstäckning. För resor hem till Sverige, i alla fall en gång per år, tänker vi oss att den väl tilltagna posten ”Övrigt…” i budgeten ska kunna täcka merparten, men vi kommer ändå se till att ha en kassa på sidan om så vi kan skjuta till medel vid behov. 

Vad tror ni, verkar budgeten rimlig? Någon som har erfarenheter att dela med sig av?

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar