27 Aug, 2019

Börsen som intresse

Jag har alltid varit intresserad av pengar. Redan som liten var jag väldigt intresserad av företagande, sparande och annat kopplat till pengar. I yngre tonåren hade jag väl ingen riktig koll så mitt intresse för pengar gjorde att jag både lyckades tvinga med min pappa till banken för att köpa aktiefonder men samtidigt var jag väldigt intresserad av trav, smarta stryktipssystem och längtade efter att fylla 18 så jag skulle kunna få spela roulette på lokala puben (det fanns inga svenska casinon då). I takt med att jag insåg de begränsade möjligheterna att tjäna pengar på roulette så svalnade intresset, men hade det gått att bli en skicklig roulettespelare så hade jag nog hellre pysslat med det än att fundera på börsen.

Mitt intresse för börsen skulle jag alltså säga är mer en konsekvens av att jag insett att det finns lättare pengar att tjäna här långsiktigt än som travtippare. Snarare än ett genuint intresse för företagande, redovisning eller nationalekonomi. Jag skulle säga att intresset svalnat lite för börsen de senaste månaderna. Jag vet inte exakt vad det beror på men kanske är en bidragande orsak att det varit så stökigt med brexit, handelskrig och annat som gör att det slår fram och tillbaka beroende på Trumps tweets. Det känns bara sjukt att vår portföljs värde ska gå upp och ner med 150 000 kr på ett par timmar beroende på att Trump tweetar att någon från Kina har ringt och vill återuppta diskussionerna medan kineserna påstår att de inte alls ringt. Idag tittade jag till exempel till börsen första gången kl 13.00.

Det finns vissa ekonomipoddar som jag tycker är lite underhållande och intressanta och dessa lyssnar jag gärna på varje vecka. Men när ointresset slår till så har jag extremt svårt att lyssna på snack om senaste veckans makro, hård brexit, ”experimentet med minusränta”, inköpschefsindex och annat. Då vill jag bara spara ihop 1 miljon på sparkontot och flytta över alla aktier till indexfonder vilket gör att jag kan slänga bort inloggningen till portföljen och återkomma om 4 år. Men så rätt var det är så kommer det någon kanonrapport i ett bolag jag äger, det börjar dra ihop sig till utdelningssäsong, Castellum höjer utdelningen med 12% eller något liknande. Och då åker excelarket fram och drömmen om lite fler Investoraktier blir en central del av livet igen.

Möjligheten att klara sig helt ok helt utan engagemang via billiga fonder ska dock inte underskattas. Det är otroligt tacksamt och en väldigt viktig förklaring till att börsen är en så central del av ett liv i ekonomisk frihet. Börsen kan verkligen skapa en PASSIV inkomst över lång tid. Det är nästan så jag hoppas att jag ska hitta så mycket spännande att göra i livet att jag inte hinner med börsen och närmast tvingas välja en ännu mer passiv inställning än min idag redan rätt passiva förvaltning.

Hur känner ni? Är ni genuint intresserade av börsen eller skulle ni helst välja en indexfond om ni trodde avkastningen skulle bli lika bra som av att hålla på att krångla och intressera er?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.