1 Nov, 2018

Framtiden

Det har nu gått över 1 år sen jag vågade ta steget och säga upp mig (och 10 månader sen jag slutade jobba) och jag hittade av en slump ett anteckningsblock där jag spånat lite på framtiden förra hösten. Det var inga officiella anteckningar som jag skrivit upp någonstans eller något som jag och min fru haft med på planering under våra kick-offer. Troligtvis bara något jag suttit och pillat med som tidsfördriv på toaletten eller något sånt i samband med att jag tog steget och sa upp mig. Jag hade inte tittat i blocket sen jag skrev ner det förra hösten så det var lite intressant att nu se siffrorna igen.

Anteckningarna gick i stort sett ut på att jag skulle få lite slutlön i början av 2018 och min fru heltidslön hela 2018. Utöver det gjorde jag en väldigt försiktig prognos på bokförsäljning och intäkter på bloggen. För 2019 räknade jag med att även min fru slutat jobba och att bloggen och boken skulle generera betydligt mindre. 2020 var tanken att leva helt på avkastningen dvs inga planerade intäkter alls via jobb för någon av oss från och med 2020.

Skillnaden för 2018 är inte så stor, även om det blivit lite mer intäkter för min del än jag räknade med från början. Det var ändå rimligt att göra prognosen lite försiktig. Men redan nu ser jag att 2019 kommer överträffa det jag räknade med för ett år sen. Min fru kommer inte hinna sluta jobba helt till årsskiftet. Utan det är mer troligt att hon jobbar 50-70% fram till sommaren i alla fall och sen har hoparbetad och sparad semester, vilket ger minst 150.000 kr netto. Jag har redan nu ett uppdrag klart för några dagars jobb i min firma i januari nästa år och redovisningen av sålda böcker släpar lite vilket ger lite garanterad fakturering under 2019 (sen hoppas jag ju att några böcker säljs även från idag och framåt vilket då läggs på toppen), jag tycker bloggandet är kul och räknar med att köra på så länge som det är roligt. Så jag skulle bli förvånad om inte min firma gör 150.000 i överskott under 2019 (det ska ju skattas men skatten blir ganska låg som lågavlönad).

2020 är svårt att säga något om men skulle jag gissa här idag så skulle jag i alla fall räkna med 30.000 kr netto för både mig och min fru. Jämfört med 0 i den gissning jag gjorde i anteckningen för ganska precis ett år sen.

Jag förstår att det kanske inte direkt är högintressant med detaljerna kring vår privatekonomi och exakt hur mycket jag räknar med att tjäna 2019 för er läsare, men poängen i detta är att jag tror många är onödigt försiktiga i sina antaganden om när man ska ha råd att sluta jobba. Precis som jag gjorde räknar man med att ha noll intäkt redan inom en snar framtid. På sätt och vis tycker jag är det bra att räkna så eftersom hela tanken är att klara sig utan att jobba för att på så sätt bara kunna ta sig an roliga uppdrag och inte göra saker för pengar. Det har gett mig en avslappnad inställning till jobb och pengar under det första lite ovana året utan lön, där jag sett varje krona in som en ren bonus (ungefär som när man sommarjobbade som 17 åring och räknade ut hur mycket man tjänat under dagen på vägen hem från jobbet).

Skulle vi uthålligt kunna tjäna 20.000 kr per person och år motsvarar det 1 miljon lägre kapitalbehov enligt 4% regeln. Även om man inte räknar med att fortsätta tjäna pengar år ut och år in till man fyller 90 (vilket ju krävs för att göra liknelsen med 1 miljon och 4% regeln helt relevant) så gör enstaka år i början av det fria livet med minskat uttag att lite mer pengar får ligga kvar i portföljen och gotta till sig med ränta på ränta. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.