27 Jun, 2019

H&M-rapport från solstolen

Då är vi på plats i Turkiet där vi kommer vara i två veckor. Vi byter hotell efter en vecka. Riktigt skönt ska det bli! Har inte med dator så kommer bli lite kortare/enklare blogginlägg via mobilen bara.

Vi ligger 1h före så hade tid att både jogga en sväng längst havet och äta frukost innan det var dags att sätta tänderna i H&Ms rapport från en solstol. H&M har ju haft det lite kämpigt under flera år, vilket nästan hela klädbranschen haft. Marginalerna har gått ner för H&M och det gamla framgångskonceptet att öppna en ny butik om dagen funkar inte längre. Omställningen till online har varit dyr och utdragen.

Det var länge sen jag köpte några nya aktier i H&M utan bolaget med sin fina utdelning har de senaste åren fått agera kassako där jag köpt aktier i andra bolag med hjälp av H&Ms utdelning. I takt med att kursen gått ner har det minskat vikten i procent i portföljen i rask takt. Men i samband med dagens rapport tyckte jag det gick att se lite ljus i tunneln och blev nästan lite sugen att fylla på lite för första gången på länge. Kanske är vädret och härliga stämningen på resan som spillde över på min tolkning av rapporten, men aktien öppnade kraftigt upp så fler än jag anar kanske morgonluft.

- Lagret växer inte längre i rasande fart utan växer numera i till och med lite mindre än omsättningen. Lagrets innehåll blir bättre och bättre med mindre och mindre behov av rea.

- Online fortsätter växa snabbt och börjar nu bli så stort att fortsatt tillväxt på runt 20% kommer börja göra skillnad på riktigt. Man är så trygg med online att man vågar sänka öppningstakten på nya butiker ytterligare.

- Försäljningen i juni ser ut att öka med hela 12% (rapporten var för perioden mars-maj).

Kan man få marginalen att stabilisera sig på den här nivån och växer omsättningen med 5-10% om året tycker jag det känns ok. Värderingen är dock inte billig så det är långt ifrån något fynd om det inte är så att man även kan lyckas vända marginalen så den stiger några procentenheter.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.