10 Oct, 2018

Köpt mer aktier

Under våren och sommaren blev det väldigt lite aktieköp för min del. Jag fick några månadslöner i början av det här året efter att jag slutat jobba. Sista månadens lön, sparad semester och en stor del av 2018 års semester som jag redan jobbat ihop till. Dessa pengar var tänkta att räcka hela 2018 medan jag skulle ta utdelningarna för 2018 och leva av 2019 osv. Strategin att spara utdelningarna på ett sparkonto och leva på den under kalenderåret efter håller jag fast vid är bra, det ger lite buffert och tid att agera om utdelningarna blir mindre än planerat. Ändå har jag kortsiktigt gått ifrån den strategin något och börjar nu återinvestera lite mer av 2018 års utdelningar.

Anledningen till att jag anser mig ha råd att köpa en del aktier för 2018 års utdelningar är att jag och min fru ännu tydligare slog ihop våra ekonomier i somras. Vilket gör att vi nu betalar såväl räkningar som gemensamma och individuella inköp från samma konto, min frus lönekonto. Det gör att mitt behov av pengar liggande på sparkonto det närmaste halvåret är betydligt mindre än när jag skulle stå för min del av månadens kostnader. Nu kan det här låta väldigt orättvist och lyxigt från min synvinkel att jag slipper jobba, hon betalar alla räkningar och jag kan köpa aktier, men vi äger ju aktierna ihop så även hennes andel av aktieportföljen växer med nya köp.

Nu ska inte min fru jobba så väldigt mycket längre. I alla fall inte heltid. Jag skulle tro att hon jobbar till sommaren 2019 ungefär. När hon väl tar beslutet att sluta jobba så tar det lite tid att informera jobbet och sen 3 månaders uppsägningstid på det. Plus att även hon har sparad och kommande års semester. Så i den stunden hon tar beslutet att sluta jobba är det säkert 6 månadslöner kvar som kommer in på kontot. Det är alltså inte osannolikt att det kommer in en lön på hennes konto en bra bit in på hösten nästa år. Det har gjort att vi insett att vi behöver inte ha hela 2018 års utdelning sparade på ett sparkonto i väntan på kostnader 2019. Och som aktie-shopoholic så tog det ju inte många sekunder från denna tanke hade landat och förankrats tills jag började köpa lite mer aktier. Framförallt nu när börsen gick ner lite i slutet av förra och början av den här veckan var det ju svårt att sitta still.

Det handlar om småköp om kanske 10-15.000 kr i månaden som tas från sparkontot, alltså ett sparande utöver det som vi gör från min frus lön varje månad. Vilket jag planerar att fortsätta göra minst till årsskiftet men kanske en bit in på nästa år också.

Igår blev det 30 Kindred och 9 Klövern pref.
- Kindred har gått ner konstant sen jag började köpa för ett par månader sen och hela spelsektorn är under press. Kindred är fortfarande ett litet innehav och målet är 1000 aktier jämfört med de ca 400 vi har idag, så jag tuffar på med nya köp så snabbt jag vågar nu och hoppas att det visar sig bli en bra tajming för inträdde och påfyllning på sikt.

- Klövern pref till 310 kr betyder 6,4% direktavkastning vilket är över de 6% jag vill ha på en pref. Med 6,4% tål man nästan 4% uttag per år plus inflation och skatt, vilket jag tycker är helt ok för pref som ändå har en stabilare utdelning än en stamaktie. Enligt planen är jag nu väldigt nära målet i preffar, men frågan är om jag inte ska höja upp målet och låta preffarna ta lite lite mer plats i portföljen. Det handlar om en vikt på 2-3% i preffar så det är en väldigt liten vikt. Kommer preffarna ner lite ytterligare i spåren av förestående räntehöjningar kan jag nog köpa några till jämfört med planen.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.