26 Aug, 2018

Vem är rik?

Jag fick en fråga från signaturen Mrs Doubtfire, som är en återkommande kommenterare, om jag kände att vi har förändrats nu när vi “blivit rika”. För att svara på frågan måste vi först reda ut huruvida vi verkligen känner oss rika. Förutsättningarna är att vi har cirka 8 miljoner i finansiella tillgångar (cirka 10 miljoner om man inkluderar boendet) ihop. Svaret på om det räcker för att känna oss rika är både ja och nej.

Ja för att:
- Jag inser att det är en lyxig situation att själv kunna välja om man ska jobba mer i livet redan från innan man fyller 40 år. 
- Vi kan med största sannolikhet ta ut betydligt mer pengar varje månad resten av livet än det vi i snitt spenderar per månad i dagsläget, utan att jobb alls. Då trivs vi bra med livet idag och anser inte att vi behöver snåla och kan dessutom tänka oss jobba lite extra med något kul.
- Tack vare flera år i rad med stigande börs och stort sparande har tillgångarnas värde ökat snabbt. Så jag har ännu inte riktigt vant mig vid att vi skulle ha 10 miljoner kronor på kontot om vi sålde lägenheten, utan det känns fortfarande som mycket pengar.

Nej för att:
- Vi räknar med att jobba i väldigt begränsad omfattning resten av livet. Det gör att vi med 30.000 i månaden netto kommer leva på mindre än hälften av vad vi kunde göra om vi båda jobbat vidare. Vilket många i vår omgivning gör och sätter standard för vad som anses normalt vad gäller konsumtion.
- Vi är fortfarande i fas av att bygga upp mer kapital. Merparten av min frus lön sparas och om jag jobbar extra och drar in 1000 kr efter skatt så ser vi inte det som 1000 kr att spendera utan 1000 kr att investera. I praktiken betyder det att 1000 kr in motsvarar 40 kr extra i årlig utdelning att konsumera.

Svaret på frågan om vi förändrats är att vi inte tycker det och inte heller tror omgivningen uppfattar det så. Mest för att vi inte är rika på det sätt att det påverkar vårt liv när det kommer till levnadsstandard och konsumtion. Däremot ger pengarna oss en stor frihet vilket påverkar hur harmoniska och trygga vi känner oss. Skulle vi välja att jobba vidare och båda tjänade 30-35.000 i månaden efter skatt och vi dessutom plockade ut 30-40.000 av kapitalet varje månad vilket är fullt möjligt skulle vi kunna spendera över 100.000 i månaden, att jämföra med runt 20.000 idag. Då skulle vi nog känna att vi förändrats och levt ett ganska annorlunda liv tack vare pengarna.

Känner du dig rik?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.