
Taggar
Other

Låt dig inspireras av förebilder som passar din målbild.
Alla kan göra skillnad:
En enklare, mer minimalistisk livsstil gör att du kan leva mer på mindre. Att spar är svårt för det är så mycket som finns runt omkring, som inleder oss i frestelse att vi ska Konsumera mera. Det viktigaste du kan göra är att inte överhuvudtaget köpa hem saker du inte behöver.
Rensa hemma.
Att rensa hemma och sälja på loppisar, köp-& sälj-sidor eller i lokala grupper kan ge en hel del klirr i kassan. Men försök att komma ihåg vad en vara kostade när du köpte den och fundera över hur mycket du hade kunnat spara genom att tänka till vid inköpstillfället istället.
Ha ett öppet sinne och ta reda på hur nyhetsflödet i sociala medier fungerar, och styr över dig. Styr över vad du ser i nyhetsflödet och reagera på det som är bra för dig.
Radera sådana du följer på instagram, facebook eller bloggare som enbart uppmuntrar till inredning, pryl,eller modeinköp,konsumtion. Följ personer som lever så som du verkligen skulle vilja leva. Avstå från att prata om nya inköp eller fråga om andras konsumtion, öva på att berömma personers inre egenskaper istället, såsom att hen är generös, hjälpsam eller kan mycket.
Ta tillvara på saker som redan finns. Det kan handla om matrester som vanligtvis slängs eller kläder som gått sönder. Vill eller kan du inte laga själv, så är det en bra investering att lämna in det till en sömmerska, skomakare eller reparatör, har du möjlighet att gå ner i boendestorlek kanske, eller flyta för att minska pendlingsvägen till sitt arbete.
Vi kanske inte inser det själva, men att ha en lång pendlingsväg till jobbet påverkar faktiskt vår plånbok och lyckonivå. Särskilt illa är det kanske för bilister som då och då eller rent av varje dag måste ta sig igenom rusningstrafik och långa köer.
Varför är då pendlingen så förödande för lyckan? Framför allt för att vi själva inte har gjort valet att sitta i en bilkö, enligt psykologerna. Stressen som orsakas av att befinna sig i ett sådant påtvingat tillstånd dagligen, får på lång sikt negativa effekter på lyckonivån och plånboken.
Kanske kan det här vara den tråkigaste punkten, men den handlar om att välja bort och säga nej, prioritera. Allt för många aktiviteter och sysselsättningar tröttar ut oss och börjar ta energi snarare än ge. När livet bara blir en lång “att-göra-lista” är det inte så roligt att leva längre. Då kan det vara bra att anamma lite mot att fråga sig själv “behöver detta göras?”
Om du lyckas med alla ovanstående punkter, så kanske du har möjlighet att minska din arbetstid, eller spara mera för din framtid,om det är vad du vill.
På ISK gäller 0-15% källskatt.
På ISK gäller 0-15% källskatt.
Nordea är en av svenskarnas mest ägda aktier.
En så kallad folkaktie och över 113 000 aktieägare riskerar nu en skattesmäll på grund av Nordeas flyttbeslut. För trots att aktien kommer fortsätta att handlas på Stockholmsbörsen, kommer bankens skatterättsliga hemvist att flyttas till Finland.
I och med detta kommer det också börjas dras 15% källskatt på utdelningarna. (Undantaget skulle vara om Nordea lyckas med något specialupplägg likt ABB, men det är inget som jag tycker vi ska hoppas för mycket på).
Källskatt är den skatt som dras på utdelningen från en utländsk aktie. Den tillfaller källan (ursprungslandet), i detta fall Finland. Vid utdelning från finska aktier är källskatten 15 procent, vilket är den absolut vanligaste nivån. Samma procentsats gäller t.ex. vid utdelning från amerikanska aktier.
Hur mycket du faktiskt betalar i slutändan skiljer sig dock ordentligt, beroende på vilket konto du har dina aktier på. Grovt talat kan man säga att skatten blir alltifrån 30% på vanligt aktiekonto, till 15% på ISK och 0% i en kapitalförsäkring. Låt mig gå igenom detta i mer detalj nedan.
Vanlig depå ger 30% skatt
Du betalar som vanligt 30% skatt på utdelningar. Både på svenska och utländska aktier. Skillnaden mot skatten på utdelning från dina svenska aktier är att nu går 15% till svenska skatteverket och 15% till käll-landet, i detta fall Finland. I din plånbok märks dock ingen skillnad, du betalar 30%.
På ISK gäller 0-15% skatt
I en ISK betalar du ingen skatt på utdelning från dina svenska aktier. För utländska aktier dras det dock källskatt. Denna kan du dock få automatiskt avräkning för vid deklarationen, vilket innebär att du får källskatten åter. Här finns det dock ett viktigt undantag.
Och det är att har du underskott av kapital, alltså större ränteutgifter än ränte-/kapitalinkomster, får du inte göra större avdrag än 500 kr. Ett tak som majoriteten av oss med bolån slår i. Skatten på utdelningen landar alltså i de flesta fall på 15% i alla fall. Mindre än på aktiekontot, men mer än i kapitalförsäkringen.
Kapitalförsäkring kan ge noll skatt
En kapitalförsäkring liknar ISK såtillvida att vi schablonbeskattas och att vi på våra svenska aktier inte behöver betala skatt på utdelningen. Här slipper vi dock problemet som bolånet kan orsaka. Detta genom att i en kapitalförsäkring står försäkringsbolaget formellt som ägare av aktierna och de kan begära avräkning för den utländska källskatten, oavsett hur stora ränteutgifter du som privatperson har.
Försäkringsbolaget (om de är bra) begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen.
Relevant för Nordeaaktier
Det här med källskatt tycker jag är extra relevant för Nordea som tillsammans med övriga storbanker brukar räknas som riktiga utdelningsbolag. Direktavkastningen är relativt hög och de delar ut en relativt stor andel av sin vinst. Något som jag inte ser någon anledning att det de skulle sluta med bara för att de flyttar huvudkontoret till Finland.
Ska en ordförande i ett bolag göra sådana här uttalanden.
Nordeas ordförande Björn Wahlroos.
Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten av mänskligheten som är finansiella idioter till de 20 procenten som har idéer, förklarade Nordeas ordförande Björn Wahlroos vid ett framträdande i Danmark.80 procent är idioter” | SvDhttps://www.svd.se/80-procent-ar-idioter
Nordeas officiella inställning är inte att 80 procent av befolkningen är finansiella idioter. Det bedyrar vd Christian Clausen som svar på ordförande Björn Wahlroos kontroversiella uttalande. "Nordea anser inte att 80 procent är idioter" | SvDhttps://www.svd.se/nordea-anser-inte-att-80-procent-ar-idioter
Tobii Tech bättrar resultat 2019, växer starkt.
Rapporten har släppts och jag är "försiktigt optimistisk”.
Tobii Dynavox och Tobii Pro växte Q4 2018 sammanlagt med knappt 27 % till 360.9 Mkr vilket var nästan exakt som min förväntan.
Rörelseresultatet för dessa affärsområden tillsammans blev 39.2 Mkr motsvarande en rörelsemarginal på knappt 11 % och utfallet berodde bl a på att det drogs ned av engångsposter på 10 Mkr för bl a Dynavox Smartbox-förvärv, som dock ännu granskas av den brittiska konkurrensmyndigheten.
Utan dessa engångsposter hade rörelsemarginalen varit knappt 14 %.
Tobii Tech nådde en omsättningstillväxt på 29 % och nu har organisationen i stort sätt växt klart så att de mycket stora förlusterna kan väntas ha nått sitt max.
Tobii förväntar sig att ytterligare någon eller några VR-produkter med eyetracking-integration från Tobii kommer att lanseras under 2019. Enligt VD gäller att "Avgörande för att nå Tobii Techs mål om lönsamhet under 2021 är att öka omsättningen kraftigt framöver och vi ser goda förutsättningar för detta inom såväl VR och PC som nischapplikationer"
Nettokassan var 192 Mkr och Tobii hade dessutom en outnyttjad skuldfinansiering på 250 Mkr. Tobii har uppdragit åt Carnegie att utreda förutsättningarna för att emittera ett obligationslån på ca 300 Mkr som kommer att ersätta nuvarande skuldfinansiering samt medge större utrymme för ytterligare förvärv.
Nyemissionsrisken borde av marknaden nu ses minska genom deras sökta låneprogram eftersom det förstärkt signalerar en viss offensiv och kan sägas på ett annat sätt bekräfta ambitionen att genom ökade intäkter skapa vinst i Tobii Tech. Jag anar annars att risken för nyemission har bidragit till kurspressen det senaste halvåret.
Aktiekursen: Så nu kanske kurspressen nedåt kan vara över, och att kursen kan börja klättra uppåt, 40/42 Kr om ett par månader ser allt mer rimligt ut,finns bra möjligheter till det.
Cannabisbolag som skenat 70 procent.
Stockholmsbörsen har inlett börsåret 2019 med en riktig rivstart och det breda OMXSPI-indexet är i skrivande stund upp 8,2 procent.
Köplistan toppas för andra månaden i rad av Nordea, där köpen är dubbelt så stora som i den näst mest köpta aktien. I bankerna generellt och Nordea i synnerhet, är det sannolikt den höga direktavkastningen som lockar.
Direktavkastningen hos bankerna ligger nu i skrivande stund i procent kring 7 procent och är uppe kring 9 procent för Nordea, så jag ökar mitt innehavet i Nordea.
Även hos den konkurrerande nätbanken Nordnet placerade sig Nordea högst upp på köplistan följt av investmentbolaget Investor och Telia.
Bankerna är överlag relativt lågt värderade och ger en attraktiv direktavkastning. Och mest nedpressad är just Nordea, som just nu genomför stora strukturella förändringar bland annat i syfte att få ordning på kostnaderna som är mycket bra för framtiden.
En annan aktie som letade sig in i köptoppen,är bildels-kedjan Mekonomen som vinstvarnade den 17 januari. Med en lönsamhet som trendat nedåt har Mekonomen länge haft det motigt på börsen och aktiekursen har halverats på ett år.
Privatspararna valde dock att köpa i raset efter vinstvarningen i mitten på månaden. Här tycker jag att man ska vara lite försiktig och framför allt veta varför man köper. Att okritiskt köpa det som tappat mest under en handelsdag/månad är en ”våghalsig strategi”.
Leta istället efter kvalitetsbolag med låg skuldsättning, stabil intjäning och hög lönsamhet, oavsett om det handlar om industribolag eller bolag i andra sektorer. Bolagen ska gärna ha lämnat utdelning under låg tid och kunnat upprätthålla den över en konjunkturcykel.
Hajpen kring cannabisaktier fortsätter, och investerarna har fått se värdet på Canopy rusa med över 70 procent endast under januari månad. Nu passar investerarna på att hämta hem den vinsten.
Det är viktigt att få avkastning på ditt kapital för att pengarna över tid inte ska tappa i värde. Investerar du inte dina pengar utan endast låter dem sitta på ett bankkonto kommer pengarnas värde successivt att ätas upp av inflationen.
Att diversifiera över flera tillgångar betyder att man sprider sin risk över ”många flera tillgångar” till exempel flera aktier, flera fonder eller andra värdepapper. Alla investeringar har någon form av risk i sig, oavsett hur säker du känner dig kan oförutsedda saker hända.
Det finns många företag som varit världsledande i sin bransch som senare gått i konkurs. Om det företagets aktier var de enda aktier du ägde så hade du förlorat en stor del av, om inte hela, din investering. Då hade det istället varit bättre om du spridit risken i flera tillgångar än aktier.
Ett annat bra sätt att är att sprida risken över flera olika marknader. Även om man köpt flera olika värdepapper så har man inte spridit risken nämnvärt om alla värdepapper har exponering mot samma land och samma bransch.
Till exempel har man ingen bra riskspridning om man köpt 5 svenska fastighetsaktier, du har fortfarande ”lagt väldigt många ägg i samma korg”. För att få en bra riskspridning så behöver man köpa värdepapper som inriktar sig mot flera olika branscher i flera olika länder.
Lokala investeringar.
Jag och min sambo vi har en bra riskspridning tycker vi. Det gör också att man minskar risken att förlora större delar av sitt kapital den dagen man skulle vilja ta ut sina pengar. Vi har aktier, fonder, lokala investeringar,och fastigheter i Spanien, investeringar i lån: Här en länk med Win Win Ekonomi. https://lendify.se/r/77tOtoXzkN
Till exempel så har vi en lokal investeringar här: Torna Hällestad Lanthandel – Butik – Kök – Bageritornahallestadlanthandel.se/ Torna Hällestad Lanthandel som har lokalproducerat!.
Skåne har massor med mysiga gårdsbutiker med allt från ägg och potatis till hemlagade delikatesser. Som säljer egenproducerad och/eller lokalproducerad mat och andra produkter. Lanthandel vänder sig både till turister och lokalbefolkning.