ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 oktober 2015

Avkastningsmål och money management för den försiktige daytradern

Tänkte skriva ner litegrann vad som kan vara rimligt att ha som avkastningsmål och även hur mycket av ens surt förvärvade pengar man förslagsvis skall riskera i varje affär när ens daytradingkarriär skall dra igång.

 

Detta är mina högst personliga tankar och ideèr, jag själv har inte daytradat med skarp ammunition ännu så hur detta fungerar i praktiken vet jag faktiskt inte.

 

Den försiktiga personen som vill starta en daytradingkarriär

Jag tycker man skall vara försiktig och inte ha för höga målsättningar, att ens gå med vinst under en lång period är en stor bedrift. Om man som jag jobbar med hävstångsprodukter gäller det även att man är EXTRA försiktig och vet att stora förluster kan uppkomma om affären går åt fel håll. Något att ha i åtanke är att om man även har ett heltidsjobb vid sidan av (vilket de flesta har) missar man många tillfällen att daytrada under dagarna. Dessutom är det inte jättelätt att komma hem och trada i den Amerikanska marknaden när man som många har hus, barn, hushållssysslor etc...

 

Förslag på startkapital vid handel med hävstångsprodukter

5000 kr är en "lagom" summa. Om man förlorar pengarna går inte världen under men det gör ändå lite ont i själen. En allför hög summa gör att känslorna tar över för mycket. Likadant åt andra hållet, en allför låg summa gör att man inte bryr sig så mycket åt vilken håll det blåser...

 

Förslag på summa att riskera vid varje affär

Om vi utgår från de 5000 kronorna ovan så kan en bra tumregel vara att endast riskera 5% av den totala portföljen vid varje trade. 5% av 5000 kr är 250 kronor. Alltså gäller det att sätta en stop-loss vid högst - 250 kronor.

Gör man 4 dåliga trades på raken kommer portföljen endast att vara värd 4000 kronor, inte bra men ändå ingen katastrof.

 

Förslag på avkastningsmål vid varje handelsdag

Även detta förslag är baserat på de 5000 kronorna. Jag tycker att man skall vara väldigt realistisk här och jobba lugnt och metodiskt. +10 kronor vid varje dag man handlar är ett rimligt mål.

Om man kör på detta mål i ett halvår och känner att det fungerar bra går det exempelvis att pytsa in 10 000 kronor till i portföljen och därmed dubbla både summan att riskera vid varje affär och avkastningsmålet (-500 kr/affär och +20 kr/dag)

Övrigt

För att göra det så realistiskt som möjligt (man vill ju kunna leva på sin daytrading i slutändan, eller hur?) tycker jag att man i slutet av varje månad ska ta ut de vinstpengar man skrapat ihop, alltså INTE använda vinsten till handel. 

Exempel:

Man börjar med 5000 kronor och lyckas dra in 10 kr per handelsdag i snitt. Om vi räknar med 20 handelsdagar på en månad kommer portföljen i slutet av månaden vara värd 5 200 kronor.

Då tar man som sagt ut dessa 200 kronor och förslagsvis skriver ner hur mycket av ens levnadskostnader dessa kan täcka. 200 kronor kanske räcker till att betala Netflix och mobilräkningen?

Efter ett halvår kan det vara som så att man känner sig tryggare i sin handel och vill dubbla upp sin portföljs storlek, det innebär att man i slutet av månaden förhoppningsvis har 400 kronor i "lön" vilket kanske räcker till att betala ytterligare en räkning. Så här får man hålla på år ut och år in ända tills avkastingen är så pass hög att den täcker alla ens levnadskostnader och lite till...

Givetvis kan man laborera lite hur man vill här, men tumregeln är att man tar ut vinsten vid varje månad, och går man back får man istället sätta in pengar.

 

Är det något jag har missat eller räknat helt fel på? Kom gärna med tips och förslag på hur aspirerande daytraders skall lägga upp sin strategi!

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)