Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Är aktiv aktieinvestering värt besväret?

En fråga jag ställt mig själv på sista tiden är om det är värt besväret att investera aktivt i aktier? Läsare av min blogg är väl medvetna om att jag är en klar förespråkare av mekanisk investering i aktier utan djupare analys och frågan är därför om det är värt att försöka sig på att själv investera aktivt i olika aktier. I längden brukar modeller slå människor och det är endast ett fåtal personer som sticker ut och kan lyckas bättre än modellerna. Inte minst visar det på detta i fondvärlden där det varit bättre att investera efter enkla mekaniska strategier än i världens bästa värdefonder. Det kan vi också se här i Sverige där Magic Formula slår de bästa sverigefonderna med hästlängder under både de senaste 5, 10 och 15 åren. Som exempel så gav Magic Formula en avkastning på 440 % de senaste 10 åren mot 250 % för den bästa sverigefonden. Nu har i och för sig fonder begränsningar som privata investerare inte har, vilket gör att de kan vara en dålig jämförelse för oss privata investerare. Däremot så har återkommande tester gjorts på vanliga investerare och hur de presterar mot enkla modeller och testresultaten har inte varit till de vanliga investerarnas fördel.

 

Utöver det så kommer också andra aspekter in i beräkningen. Dels tar det tid för att kunna prestera bra som en aktiv investerare, tid som mycket väl kan läggas på annat. För det andra kan det också vara svårt och kostsamt att utföra, något jag märkt med net-net investerandet där det är svårt att hitta bra och billiga net-nets utan att behöva betala alldeles för mycket i courtage och screeners. Viss form av aktiv investering kräver att man kommer upp i en viss summa innan det blir värt att lägga ner tiden och engagemanget i själva investeringen. Men när man sen också kommer upp i en tillräcklig summa kan då istället det bli svårt på grund av beslutsångest och liknande anledningar. Många gånger är värdebolag, speciellt net-nets, inte direkt de finaste bolagen och det kan många gånger vara svårt att få bra information om dessa. Dessutom finns oftast de bästa köpen i bolag där konsensus är något annat, vilket gör att man oftast måsta agera motvalls/contrarian, vilket kan vara riktigt svårt (tro mig, jag har köpt gruvbolag när alla sålde och oljerelaterade bolag när alla tror på vidare nedgångar i oljan).

 

En annan aspekt med aktiv investering är att det är ett spel i en viss mening, där det är få stora vinnare och där det gäller att var bättre än andra. Personen som säljer aktien till dig tror också att denna tar rätt beslut. Där har man en extrem fördel om man investerar i antingen indexfonder eller mekaniska strategier, då man tagit bort beslutsmomentet och endast går på aktiedata. Det psykologiska i beslutet försvinner då och det enda man behöver oroa sig över är då det sekundära, ligga investerad eller inte (vilket inte är helt enkelt heller).

 

Med det sagt är inte allt med aktiv investering negativt. Det kan vara enormt givande och utvecklande att göra detta. Det kan också ses som en utmaning och det finns något i det hela som lockar till sig smarta människor över hela världen. Lyckas du bra så kan du lyckas stort och det är en utmaning som kombinerar många olika delar. Det kan vara både givande och utvecklande och en riktigt kul hobby. Men jag tror det är viktigt att dra linjen där, tycker man inte det är kul talar statistiken emot en och det kan vara bättre att välja andra alternativ och lägga sin tid på annat.

 

Själv har jag fullt inte kommit fram till hur jag står i frågan om aktiv aktieinvestering är värt besväret eller inte. Det handlar lite om hur aktiv man vill vara. Själv har jag aktivt läst på om och handlat 30 olika aktier senaste 15 månaderna vilket varit ganska mycket arbete. Nu innehåller egentligen min portfölj 20 aktier köpta på medellång sikt (2-3 år) och jag kan i stort sett undvika att röra den i några år och den kommer skulle kunna gå bra ändå. Sen är det också viktigt att ställa sig till hur man kommer att agera när det går dåligt, vilket det kommer att göra förr eller senare.

 

En bra blogg som jag börjat läsa är en blogg av en liten fond som investerar mekaniskt i amerikanska småbolag. Fondförvaltaren har skrivit en hel del bra inlägg om just varför den är driven helt kvantitativt och nedan är ett antal. Det är en intressant approach hur man kan investera på ett bra sätt men ändå passivt, genom att utforma en bra mekanisk strategi:

http://boolefund.com/simple-quant-models-beat-experts-in-a-wide-variety-...

http://boolefund.com/automated-checklists/

http://boolefund.com/index-funds-2/

 

Vad tycker ni, är det värt besväret att investera aktivt?

Taggar (blogg): 
HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Jag uppskattar verkligen din blogg, tack igen och tack för du brukar ta dig tid att svara på dumma frågor(av mig)! Jag är mer och mer inne på ditt spår, mekaniska modeller är lättare. I alla fall för mig, då slipper jag bli känsomässig, det är reglerna som styr. Jag håller på styra om det mesta av mitt sparande i mekansika strategier, kanske fastnar jag för endast en eller två nån gång.

Som sagt tack!!

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Mina erfarenheter: Investera aktivt går bra när man har tiden som krävs. I dagsläget hade bara blivit pannkaka av allt om jag försökt mig på ett aktivt investerande. Två små barn, två hundar, hus och heltidsjobb gör det väldigt svårt att ha någon egentid överhuvudtaget.

 

Så om man ska välja en aktiv eller passiv/mekanisk investeringsmetod beror helt och hållet på ens livssituation enligt mig.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet 

HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Håller med dig Mr. Trygghet!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@HSBIngenjören Ja, är lite inne på ditt spår där. Speciellt då man också måste anpassa efter hur mycket tid man har etc. Skönt att ha något rullande i bakgrunden.

@ekonomisktrygghet Håller med dig och tror det är det viktiga att tänka på när det kommer till investeringar, att hitta något man kan göra i vått och torrt. Märkt att intresset går lite upp och ner när det gäller att investera aktivt vilket gör att det blir svårt att känna att man investerar på topp. Ett bra alternativ är ju att köra på Buffetts strategi och "buy-and-hold-forever" för att få ner tiden. Tänkte istället få till ett sätt att investera på som tar lite tid men som ändå ger bra avkastning, investera semi-mekaniskt så att säga. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar