Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Är faran över på börsen?

Börsen är ännu ner här i Sverige från toppnivåerna under våren 2015, men småbolagen har gått bra sen dess så den björnmarknad som varit har inte slagit hårt på alla ställen. Dessutom är USA:s börs på nya toppnivåer och vi har sett en ordentlig vändning på en del marknader sedan januari i år. Då kan man fråga sig, är faran över? Kommer det vara en förnyad tjurmarknad framöver?

 

Att börsen går ner i rådande högkonjunktur är inte något nytt. Börsen gick ner på grund av diverse kriser under 1987, 1998 och 2006, ca 1-2 år innan börsen toppade. När nedgången började förra året skrev jag om just detta, om det var en större nedgång på gång eller endast ett tapp i den tjurmarknad som pågick. Däremot har de tidigare tappen endast varit i ett halvår, medan detta tapp har nu pågått i över ett år för breda index (SIX RX -3,54 % sedan toppen 27 april 2015). Nu har marknaden slagit om till en bullish signal i och med att vara upp med 6 % på 1 års sikt, samt att vara över 200 dagars glidande medelvärde. 

 

Kollar vi på den underliggande konjunkturen så har den fortsatt starkt. Nedan visas arbetslösheten i USA mot 10 månaders glidande medelvärde som är en bra indikator för börsutvecklingen. Kombinationen av att arbetslösheten går över 10 månaders medelvärde samtidigt som börsen går under 200 dagars glidande medelvärde har varit bra sälj-indikatorer. Än är vi inte där, men trenden i arbetslösheten börjar mattas av, liksom trenden på börsen senaste året och arbetslösheten närmar sig tidigare konjunkturtoppar vid år 2000 och år 2007.

 

 

Här i Sverige är arbetslösheten inte lika bra indikator. Däremot kan vi kolla på antalet varsel som ligger på låga nivåer, i nivå med när konjunkturen toppade år 2000 och år 2007.

 

 

Det intressanta för i år är att antalet nyanmälda platser når rekordnivåer. Aldrig tidigare har arbetslöshetsförmedlingen fått in så pass många nyanmälda platser vilket är ganska förvånande med det man läser i media etc.

 

 

Utifrån denna data kan man säga att vi är någonstans i högkonjunktur där det kan vara något år innan det kan slå om till lågkonjunktur. Nu vet man aldrig hur tuff en lågkonjunktur kommer att bli och hur hårt det kommer drabba börsen, då det verkligen varierat genom åren. Oavsett så kan både börs och underliggande ekonomi gå bra i något år till och det kan komma nedgångar senare. Eller så kan det vända snart igen på grund av en oförutsedd händelse. Man vet aldrig, därför är det alltid bra att vara på den säkra sidan, inte ta för stora risker och investera systematiskt.

 

Läs också Gottodix kloka tankar om dagens börsläge: https://gottodix.blogspot.se/2016/09/kvitterflodet-om-rantan-guldet-och....

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
snosis (ej registrerad)

En ting jeg har tenkt litt på i forbindelse med dagens børsnivåer, er at de kanskje er kunstig høye på grunn av kunstig lavt rentenivå. Det finnes vel knapt andre investeringer enn aksjer som man kan investere i med håp om reell avkastning. Man kan kanskje forvente at markedet skal være "bull" når arbeidsledigheten går ned og forbruket skal opp. Men er ikke dagens "bull"-marked drevet av lave renter primært og ikke så god produksjon? Og betyr ikke det at så fort økonomien bedrer seg så vil rentenivået stige og flere vil selge seg ut av aksjer? Tiden vi lever i nå er ikke normal med negative renter. Ved siste konjukturtopp i 2007, hva var rentenivået?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jo, det stämmer, vi befinner oss i ett ganska annorlunda läge nu jämfört med 2007 i räntenivåer etc. Inte minst ser man det i bostadspriser, tycker Nordea har en bra kommentar om det: https://nexus.nordea.com/#/article/28956 Hur det kommer påverka tillgångspriserna om en kris väl kommer är svårt att säga. Oavsett ränteläge kan panik ändå bre ut sig i marknader om vinsterna faller. 1937 i USA skedde det, trots låga räntor. Det är svårt att säga i alla fall och ännu svårare att säga vid en eventuell kontraktion av ekonomin. Är osäker om folk är villiga att betala höga P/E-tal om det råder lågkonjunktur och vinsterna sjuner markant, även om räntorna är låga. Finns oavsett mycket som tyder på fortsatt bra tider för aktier, men också att det kan vända ner på grund av en kris. Många av världens börser föll ändå med runt -25 % från april 2015 till januari 2016, trots låga räntor och ökade kvantitativa lättnader.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar