Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Ökat byggande och påverkan på bostadspriser

Nyheterna duggar tätt om bostadsbrist, höga hyresökningar och att man tjänat över 1000 kr om dagen för att bo i Stockholm. Senaste är att hälften av privathyresvärdarna sätter hyran själv i nybyggen. I princip innebär det att vi närmast ser marknadshyra på nya hyresrätter, något man här i Uppsala märkt med att hyran på nya hyresrätter är i nivå med andrahandskontrakt.

 

Utöver det byggs det rekordmycket. Byggandet har dubblats senaste åren i många områden och fortsätter trenden är det närmare ca 75 000 bostäder i Sverige i år som påbörjas. Det kan jämföras med de 40 000 som påbörjades under 2014.  Då det tar något år att slutföra bostäderna så eftersläpar denna statistik. Drygt 40 000 slutfördes under 2016 och beräknat utifrån påbörjade bostäder bör det komma ut drygt 50 000 bostäder i år, 60 000 bostäder under 2018 och 75 000 bostäder under 2019. I jämförelse kom det ut i snitt 25 000 bostäder per år under åren 2000-2015. På orter som Stockholm och Uppsala kommer det komma ut nästan dubbla antalet bostäder under 2017-2019 än under 2014-2016.

 

Redan nu kan man märka att ökningen av byggandet har hjälpt till att motverka den bostadsbrist som finns. På mitt kontor där de flesta kommer från utlandet för att jobba tillfälligt under några år i Sverige har man märkt en stor skillnad. Från att det var riktigt svårt att hitta boende för 2-3 år sen har det blivit lättare och flera har fått erbjudanden på förstahandskontrakt ganska snabbt. Oftast är det i just nyproduktion eller upprustade områden.

 

Andra signaler på att vi verkar se en tillgång som överstiger efterfrågan är att byggbolag börjat få svårt att sälja nya bostäder och lockar med slopad avgift under flera år. Många av köpen av nybyggda lägenheter har varit drivna av spekulation och har flera som jag känner som flyttat in i nyproduktion där en stor del av grannarna köpt för att sälja direkt. Det har varit en extremt lönsam affär med de senaste årens uppgång, det ska bli intressant att se vad som händer om vi ser en klart högre tillgång.

 

Trots att byggnationen är rekordhög är den inte så hög i relation till hela beståndet. I Stockholm är det endast 2 % av hela beståndet, medan här i Uppsala är det på höga 4 %, något kan vara anledningen till att det blivit enklare här. Med ett uppdämt behov kan det vara något som behövs. Trots det ska det bli intressant vad för effekt denna boom i nybyggen kommer ha. Om vi kollar svensk mäklarstatistik så har prisuppgångarna avtagit något på senare tid i detta område, till skillnad mot Malmö och Göteborg där det tilltagit.

 

Vi får se vad det ökade byggandet kommer ha för effekt på bostadspriserna och om det kommer att bli lättare att få tag på en bostad framöver i de större städerna. Troligen har det något dämpande effekt framöver och bostadspriserna kommer kanske inte öka med de 5 % mäklarna tror.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Det är nog inte bostadsbyggandet som kommer att påverka prisnivåer (och hyresnivåer..).

Det är nog ökade kostnader som är huvudorsaken. När räntan går upp så kommer både privatpersoner, BRF föreningar och vanliga fastighetsbolag (med hyreslägenheter..) att få mycket högre kostnader.

I dagens läge har både fysiska och juridiska personer använt hävstång i sina kalkyler, så även mindre räntehöjningar ger stora effekter.

Besser

 

 

Anonymous's picture
Gissare (ej registrerad)

Vad tror ni om villamarknaden? Mycket av det nybyggda har väl varit bostadsrätter, medan tillgången på villor fortfarande är låg i attraktiva lägen. Kanske br-priser som ligger stilla medan villapriserna fortsätter öka?

Än så länge är det väl fortfarande nästan rekordbilligt att bo i köpt boende, även i stockholm, med de räntor vi har idag. Men om/när räntorna går upp så kan det ju bli andra bullar. 

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Om det blir en nedgång i bostadspriser borde det nog påverka både bostadsrätter och villor. Är dyrt att betala räntan ett lån för en villa med om det scenariot sker som Besser målar upp. Men tror ändå som du inflikar, bostadsrättspriserna kommer nog drabbas mer. De har också gått upp med +209 % mot +127 % för villor sedan 2005.

Anonymous's picture
Byggnadsingenjören (ej registrerad)

Bostadsmarknaden skiljer sig ju från övriga "slit och släng" marknader där man konkurerar med det man redan byggt. Det finns inget intresse för byggbolagen att bygga så pass mycket att priserna sjunker. Man bygger så mycket man bedömmer behövs för att tjäna så mycket pengar det går.

De senaste åren har produktionspriserna stigit genom högre materialpriser och högre arvoden till underkonsulter. Den höga byggtakten gör ju att konkurrensen inte riktigt finns. Detta i samband med högre krav på nyproduktion från boverket och kommuner gör att vi i sverige har bland dom högsta produktionskostnaderna i världen.

Byggbolagens vinster har kunnat hållas upp med hjälp av stigande priser men om priserna börjar plana ut så kommer intresset att bygga sjunka drastiskt. Tittar vi tillbaka till 2007 så var det väldigt många påbörjade projekt som stoppades för att kalkylerna inte höll.

Så om priserna faller eller kanske bara planar ut så kommer antalet färdigställda bostäder minska för att hålla priserna uppe.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar