Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1358
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

2-års jubileum av blogg och sparande

Snart är februari slut och det innebär att mina två första år som doktorand nu är över. Det var i och med min fasta anställning jag startade denna blogg och mitt sparande. Kan säga att jag är ganska nöjd över resultatet både i form av sparande och det bloggen har fört med sig (mina år som doktorand har också gått bra). Förra veckan var jag och föreläste för Unga aktiespararna i Södertälje, ett frågvist aktieintresserad gäng som var nyfikna på kvantitativa investeringar, och jag skrev en gästanalys till månadens upplaga av Värdepappret (för mer info om Värdepappret, se in här). Bloggen och de personer man kommit i kontakt med genom bloggandet har också gett otroligt mycket och varit riktigt givande. Kan säga att man är klart mycket klokare när det gäller aktier och ekonomi nu än när jag började blogga.

 

När det kommer till sparandet så har det också utvecklat sig bra. Aktiesparandet blev en tog en nystart i början av 2014 i samband med jobb och sedan dess så har det utvecklat sig och ligger nu en bra bit över sexsiffrigt. Målet var i börjat att ha en hög sparandetakt, vilket som uppfyllts i ganska hög grad hittills. Detta har lett till att det totala sparandet har utvecklat sig bra och befinner sig nu på ATH.

 

 

Den totala utvecklingen av portföljen hos Avanza har också varit helt okej med en uppgång på 30 % vilket är något bättre än index:

 

 

I början av förra året valde jag att börja spara aktivt och kvantitativt i aktier. Det har också utvecklat sig bra än så länge och utvecklingen av den aktiva portföljen hittills är drygt 40 % bättre än index:

 

 

Utöver det så har dessa två år lett fram till att jag fördelat mina besparingar i en lite mer komplicerad konstruktion än andra bloggare. Mitt sparande är fördelat i följande portföljer:

 

30 % Dual momentum

70 % Huvudportfölj

 

Varav Huvudportfölj:

47 % Kvantitativa portföljer (varav 70 % i svenska aktier och 30 % i utländska)

29 % Aktiv portfölj

20 % Räntor

4 % Guld

 

Det är huvudportföljen jag förvaltar mer aktivt och som är lång i marknaden. Enligt mina portföljregler ska 30-35 % vara i Dual momentum och 65-70 % i huvudportföljen. Innehavet i huvudportföljen ska vara på sikt 40-60 % i kvantitativa portföljen (varav hälften i svenska och hälften i utländska aktier), 20-40 % i aktiva portföljen och 20 % i räntor.

 

Framöver kommer fokus mer ligga på den aktiva förvaltningen, där fokuset nu mer har hamnat på net-nets och billiga värdeaktier. Mer sparande kommer också ske i globala aktier då mycket av det nuvarande sparandet nu är i svenska aktier och internationella courtage har blivit mycket billigare. Det ska bli intressant och se vad det kommande bloggåret kommer att handla om, det senaste året har det blivit mycket om aktiv och kvantitativ aktiesparande.

Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Grattis och tack för många läsvärda inlägg hittills (har följt dig lite mer än ett halvår kanske).

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Använder du ISK eller AF?

Jag har länge funderat på vad som är bäst för pensionsparande. ISK nöter ju på det totala värdet allt eftersom och därmed blir ränta-på-ränta effekten en aning mindre. Men om man har en AF, då får man ju betala 30% om man önskar byta något bolag i portföljen.

tobbe's picture
1
5
0
0
tobbe

lordmetroid: Använder du ISK eller AF?Jag har länge funderat på vad som är bäst för pensionsparande. ISK nöter ju på det totala värdet allt eftersom och därmed blir ränta-på-ränta effekten en aning mindre. Men om man har en AF, då får man ju betala 30% om man önskar byta något bolag i portföljen.


Här har du en bra genomgång.

https://rikatillsammans.se/2014/07/21/vad-ska-man-valja-en-vanlig-aktied...

ISK eller KF är fördelaktigt för nysparande om du planerar att avkasta mer än 2-3% per år. Investerar du i aktier är detta forhoppningsvis planen.

Har du stora orealiserade vinster i en aktiedepå idag är det frågan om det är värt att byra, sannolikt inte, men som sagt för nysparande skulle jag rekomendera ISK/KF.

Kommer du ha mycket utländska aktier som ger utdelningar (över 3300/år) skall du ha KF. Vill du besöka och rösta på bolagstämmor skall du ha ISK. Väljer du KF så se till att denna är gratis, dvs att den ligger på nordnet eller avanza.

Investerarfysikern's picture
747
1358
139
0
Investerarfysikern

Håller med tobbe. ISK för aktier på sikt och ägande under 30 år. Nästan alla mina portföljer så är ägandet under 30 år då det är ofta ombalanseringe etc, vilket gör ISK idealt. Men har man sparandet redan på aktiedepå så kan det vara bra att vänta till försäljning för att realisera vinst. Det kan vara smart att realisera en förlust och byta till ISK.

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

En sak som många verkar missa (inte ni) är dock att vanlig depå kan löna sig på väldigt lång sikt, oavsett hög årlig avkastning, eftersom man inte skattar förrän själva försäljningen sker. Problemet är ju dock att man oftast inte har en enskild aktie så länge. Så ISK är så klart rätt val i 99,9 % av fallen, men jag blev själv rätt förvånad när jag upptäckte detta för ett tag sedan.

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Vad jag är tycker är lite riskabelt med en Aktie-depå och fonder på lång sikt är att fonden kan avslutas och då blir man tvingad att punga ut reavinstskatten i förtid.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar