Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Aktiemarknaden i relation till BNP

Ett av Warren Buffetts favoritmått på att värdera börsen är att se den i relation till BNP. Nu på senaste tiden så har många amerikaner sagt att den amerikanska börsen är högt värderad i relation till BNP då den nu ligger på 116 %. Under förra året tog jag också fram denna data och tänkte nu uppdatera den. Inspirationen kommer från en blogg som jag nyligen hittat, där skribenten liksom mig gillar att ha en massa data och grafer. Kolla gärna in den då det finns flera intressanta ämnen han berört, bland annat hur man kan identifiera korrektioner med volatilitet: https://thoughtsbymrp.wordpress.com

 

Så hur är då svenska börsen värderad mot BNP? Till vår hjälp har vi vår fina statistiska centralbyrå där de har både data för nominell BNP och data för aktieägandet på svensk marknadsplats. Aktieägandet på svensk marknadsplats värderas till 6 000 miljarder kronor vid halvårsskiftet år 2015. Samtidigt var nominell BNP ungefär 4000 miljarder kronor. Det innebär att det svenska börsvärdet är 150 % mot BNP. Detta kan jämföras med de 116 % av BNP som den amerikanska börsen är värderad till, men den svenska har historiskt sett varit högre värderad de senaste 20 åren på grund av de stora exportföretagen. 

 

Historiskt sett så är vi därmed på höga nivåer. Kollar vi sedan 1993 så är vi därmed på liknande nivåer som värderingen i slutet av år 2000 och år 2006 och vi kan se hur det slutade då. Lägsta värderingarna skedde under 2002 och 2008. Notera att allt är data från slutet av året vilket gör att mer extrema värden uppstod under åren (speciellt under år 2000). Så om vi nu om två år återgår till en värdering på 70 % av BNP så innebär det med ca 5 % nominell tillväxt under dessa två år ett värde på börsen på ca 3000 miljarder kronor, alltså en halvering. Nu kan både 2002 och 2008 vara extremfall, men bara en återgång till 2011-års nivå innebär en nedgång på -30 %. Men det kanske är annorlunda denna gång och aktiemarknaden kommer vara kroniskt högt värderad i relation till BNP.

 

Taggar (blogg): 
oljefonden's picture
13
14
5
0
oljefonden

Intressant data. Men viktigt att tänka på vid jämförelse med USA är att de stora bolagen på OMX har en otroligt liten del av sin försäljning i Sverige. 

SpinozaTrading's picture
226
235
49
0
SpinozaTrading

@investerarfysikern

Intressant statistik! Har dock en fråga kring de 6 000 miljarderna, den siffran är det var svenskfolkbokförda personer gemensamt har i ägnade i Nasdaq OMXs aktier eller hur beräknas det?

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Nej, inte riktigt. Det är allt svenskt aktieägande på svensk marknadsplats, även utländska ägare. 40 % ägs av utlandet, 50 % av svenska ägare exkl hushåll och 10 % av svenska hushåll. Det inkluderar också marknadsplatser utöver Nasdaq OMXs vad jag förstått. Här är länken till datan: http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Finansmarknad...

SpinozaTrading's picture
226
235
49
0
SpinozaTrading

Tackar! Ska ta mig en titt på det hela senare ikväll, oavsett mycket intressant sätt att se börsen på.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar