Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Alacer Gold Corp - en near net-net guldgruva

Jag har ett tag haft en tro på att guldpriset kommer att gå upp på sikt framöver vid mer marknadsoro och att guldföretagen är lågt värderade på grund av den långvariga nedgången sen toppen 2011. Jag har legat lite investerad i Market vectors gold miners (GDX) som nu gått sidledes sedan i juli efter att ha gått ner -80 % från toppen. I och med att jag börjat kolla mer på net-nets och tillgångsbolag så kollade jag om ett sådant finns bland guldgruvebolagen som kan vara en mer attraktiv kandidat en den breda ETF.en GDX. Till slut hittade jag en som jag tänkte gå igenom i detta inlägg: Alacer Gold Corp.

 

Alacer Gold Corp

Alacer Gold Corp är ett kanadensiskt gruvbolag som äger 80 % av en guldgruva i Turkiet. Förutom detta projekt så kollar Alacer Gold Corp på nya möjligheter efter nya möjligheter för gruvor med speciellt fokus på Turkiet. Deras gruva Çöpler producerar guld till en låg kostnad på runt 639 USD per uns och har en förväntad livslängd till runt år 2039. Bolaget går med vinst och värderas både lågt i relation med vinst och tillgångar.

 

Värdering

Värderingen av Alacer Gold Corp är lågt om man ser till deras tillgångar och nuvarande vinster. De värderas i nuläget till 455 M$, har en kassa på 370 M$ och en NCAV på 390 M$. Det innebär att bolaget är värderat till 1,2 av NCAV och har ett företagsvärde (marknadsvärde + totala skulder - kassa) på 155 M$. Med en uppskattad vinst runt 40-50 M$ för i år innebär det att man får en gruvverksamhet för ungefär en tre gånger vinsten med ett starkt kassaflöde på runt 30 M$. För detta pris ingår också de 310 M$ som är investerade i gruvan och rättigheter för exploatering runt om i Turkiet.

 

Historiskt sett så har värderingen rasat sen toppen under 2011. Sedan 2013 har aktiepriset pendlat mellan 2 och 3 CAD och den står i dagsläget på ettårslägsta runt ca 2,2 CAD. Aktiepriset har varit pressad liksom för hela branschen och under tiden så har bolaget samlat på sig kontanter från den löpande verksamheten och guldpriset försämrats, vilket troligtvis har haft ett både ett press upp och ner på priset.

 

Risker

Bolaget är otroligt stabilt finansiellt och har en soliditet på 90 % och en kassa på 45 % och har gått med vinst trots det pressade läget på guldpriset. Med tanke på att bolaget värderas nära NCAV och nära kassan så är nedsidan inte så stor och gruvdelen och verksamheten kan nästan fås gratis. Riskerna ligger snarare i utomstående risker, så som lägre guldpris, politiska risker i Turkiet och liknande. Det är kanske inte så skoj att ha en bolag vars enda verksamhet är i Turkiet med tanke på deras utveckling på senaste tiden, men med tanke på bolagets balansräkning så kan nästan hela deras gruvverksamhet konfiskeras och de får dela ut kassan till aktieägarna, vilket ger en begränsad risk nedåt. Jag kollade på ett annat bolag, Eldorado Gold, vilka har ca 4 miljarder USD investerat i Grekland och hamnat i konflikt med regeringen och ska skriva av 1,6 miljarder. De går utöver det i förlust och har en mycket magrare kassa och högre belåning. Så i relation är Alacer Gold Corp mindre riskfylld.

 

Slutsats

Som deep value-case bland guldgruvbolagen så är Alacer Gold Corp ett attraktivt köp. Tror man på ökande guldpriser så kan de ge en bra exponering mot den marknaden. Utöver det har de gått med vinst trots sjunkande guldpriset och de har begränsad nedsida då de värderas till ca 20 % över kassa och NCAV. Den 8:e februari får vi se hur deras rapport ser ut och sedan framöver hur guldpriset utvecklar sig.

 

Disclosure: Har en position i Alacer Gold Corp

Taggar (blogg): 
wwwclaes's picture
5
8
5
0
wwwclaes

Oj, det var inget enkelt case du började med, svårt att reflektera över då jag är en relativ nybörjare inom deep value. Men jag försöker ändå bolla lite, då det är en nyttig övning för mig :-)

Jag ser att Retained Earnings är -860 M$. Det tolkar jag som att bolaget historiskt har plöjt ned mycket pengar i verksamheten och inte på något sätt bevisat att en dollar in ger mer än en dollar ut. Av det drar jag slutsatsen att nedsidan inte behöver vara begränsad, den stora kassan kommer väl sannolikt att investeras och vad det sedan mynnar ut i för avkastning är högst osäkert.

Intäkterna verkar ha startat först 2011 och med stora avskrivningar vissa år, så investeringarna har väl skett innan det (före själva utvinningen gick att starta?) och då har kapital hämtats in från aktieägarna genom nyemissioner.

Det är väl kanske bättre att hoppa på tåget sent och få mycket av investeringarna till en billigare penning än att vara med från starten, det är nog också bättre att investeringarna tagits tidigare via nyemissioner än att de sitter på stora lån mot banken - men tryggast hade ju varit om de redan bevisat att de kan stå på egna ben med egen långsiktig lönsamhet.

Min tolkning av caset blir därför att mycket hänger på hur lönsam den existerande gruvan är och förblir. Intäkterna har gått ned ganska kraftigt det fåtal år som det varat, kan det vara ett illavarslande tecken eller beror det på andra omständigheter? Att livslängden på gruvan är lång behöver väl inte betyda att lönsamheten och/eller kassaflödet varar lika länge?

Nåväl, nu har jag gjort ett försök till kritisk granskning av en intressant analys! Hoppas jag inte är för mycket ute och cyklar och tack för uppslaget :-)

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Tack för en bra kommentar. Jo, kollade lite tillbaka i boksluten och det har visat sig att de har fått göra stora avskrivningar tidigare år. Som du säger så har det varit till förlust för tidigare aktieägare då de har fått skriva ner en stor del av sina tillgångar via "impairment" och "discontinued operations". Har inte grottat in mig i vad det var men misstänker att det mycket lägre guldpriset sedan de startade företaget 2011 har lett till de avskrivningarna. Vad jag ansåg så har de redan skett och att det är inprisat i aktien.

För de 9 månaderna januari - september 2014 och 2015 så påverkade "Depreciation, depletion and amortization" kassaflödet positivt med ca 40 MUSD och investeringar i "Mineral properties and equipment" negativt med 45 MUSD respektive 15 MUSD. Så i stort sett plus minus noll och de har knappt några fasta tillgångar man betalar för på balansräkningen, 340 MUSD vs 1430 MUSD år 2011. Så därför ansåg jag inte att de behövde göra stora investeringar i nuläget för fortsatt operation och att de har drivit en verksamhet som gått med ca 90-100 MUSD i vinst för 2013-2014 och med 50 MUSD tills kvartal 3 under 2015. Den 8:e februari kommer de med helårsrapport så vi får se vad helåret hamnar på.

Visst är det inte det finaste företaget, men tyckte det var mer attraktivt än min position i GDX. Finns också Eldorado Gold Corp och Yamana Gold Corp till attraktiva P/B-tal, men tyckte att detta var mycket mer attraktivt med det mesta i kassa, jämfört med de andra med stora skulder och risk för stora nedskrivningar.

wwwclaes's picture
5
8
5
0
wwwclaes

Du har definitivt hittat ett intressant case, de senaste årens lönsamhet och kassaflöde indikerar att börsvärdet skulle kunna vara två eller tre ggr högre.

Men det hänger nog på att man anser att nuvarande kassa är värd sitt fulla pris och att lönsamheten består en hyfsad tid framöver för att motivera en medianvärdering. F-scoren är ju riktigt hög också för vad det nu är värt i den här typen av bolag. Z-score är dock lite låg.

Jag kan nog helt enkelt för lite om den här branschen för att känna mig säker, men som sagt kul och utvecklande att ha någon att bolla med tills jag kanske vågar mig på någon egen analys i framtiden :-) Tack själv!

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Har du kollat något på royalty-bolagen? (Franco-Nevada, Royal Gold, Silver Wheaton, Sandstorm Gold)

Dessa har ju en annan affärsmodell där man slipper det mesta av kostnadsrisken med gruvdrift samtidigt som marginalerna exploderar uppåt vid prisökning i guld och silver. Utdelning får man också nu för tiden. Känns just nu som mycket mer potential uppåt än nedåt, ett assymetriskt bet helt enkelt.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jaha, intressant upplägg. Har inte kollat så mycket på dem. Anledningen till att jag kollade på Alacer var mer på grund av att de hade en intressant balansräkning som jag kom över i mina screeners då de var ganska nära en net-net. De andra ser intressanta ut men har svårt att bedöma värdet på deras royalties som utgör det mesta av deras tillgångar, för dåligt insatt så avvaktar med det.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar