Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Anledningar till att ha investeringssparkonto

För mig har investeringssparkonto (ISK) blivit en fullt naturlig del av mitt sparande. Den sparformen är så självklar för mig idag så jag ofta glömmer bort att ge kommentarer om varför man ska ha ett ISK. Nästan alla strategier jag skrivit om här på bloggen baserar sig på att man har den flexibilitet med beskattning som ett ISK innebär, något som är fördelaktigt även om man har en enkel allokeringsstrategi som en 60/40-portfölj (60 % aktier och 40 % räntor).

 

Skillnaden på att spara i ISK mot att spara i en traditionellt aktiedepå är att värdet blir schablonbeskattat. Det innebär att varje år sker en beskattning av innehavet, både vid vinst eller förlust. I en traditionell depå så beskattas endast vinster när man säljer och köper, vilket kan skapa inlåsningseffekter på sikt då stora skatteeffekter sker vid försäljning. Detta påverkar avsevärt avkastningen i en strategi så som dual momentum eller en kvantitativ värdeinvesteringsstrategi. Tidigt i mitt bloggande så gjorde jag beräkningar på en normalnivå på skattesatsen på ca 1-1,5 % per år och endast vid innehavstider över 30 år så lönar sig en traditionell depå.

 

Skatteformen har funnits ett tag i form av kapitalförsäkring, men detta sorts sparande är oftast låst till en viss bank och formen av ägande skiljer sig mot ett ISK. Dessutom så tas det många gånger en avgift för kapitalförsäkringar, vilket det oftast inte görs för ISK.

 

Nu när man också har tagit bort avdraget för det individuella pensionssparandet så är då ISK ett bra alternativ att använda för privat pensionssparande. ISK finns därför nu hos ett flertal pensionsförvaltare, bland annat hos SPP som erbjuder ett investeringssparkonto med fonder med en etisk och hållbar profil.

 

Detta inlägg är sponsrat av SPP och när de kontaktade mig så tvekade jag inte att skriva det då SPP är en av mina favoriter inom kapitalförvaltning. De erbjuder bra och billiga indexfonder med etisk inriktning och Storebrandskoncernen är ett av de få hållbara företag som varit 15 år på Dow Jones Sustainable Index. Bloggen Etisk investering har skrivit en del om SPP och deras fondutbud. Ett av mina mest lästa inlägg är ett test av Dual momentum på SPP:s indexfonder, där tanken var att skapa en hög stabil avkastning på ett enkelt sätt. Just denna strategi tillämpar jag i mitt tjänstepensionssparande med just SPP:s fonder. Deras globala indexfond är också en av de få som inkluderar hela världen inklusive tillväxtmarknader till en låg avgift, något som gjort att den blivit Placeras rekommendation på en bred basfond.

 

Detta inlägg är sponsrat av SPP.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar