Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Bästa strategierna för PPM och tjänstepension

Nästan alla har ett sparande till PPM och tjänstepension som man gärna vill förvalta på bästa sätt. Det svåra däremot är att hitta ett bra sätt att spara på, då de oftast är begränsade och man kan endast investera i ett visst fondutbud. Traditionell pensionsförsäkring kommer också att ha problem framöver att leverera bra avkastning på grund av det låga ränteläget, vilket gör att de flesta rekommenderar att investera långsiktigt i aktiefonder.

 

Sparandet ska ofta vara över lång sikt. Om man är 30 år så bör det vara mer än 40 år och för en 50-åring är det över 20 år. Detta eftersom man tar ut pengarna successivt under sin pension. På grund av den långa sikten rekommenderas det därför att främst spara i aktiefonder, vilket passar de flesta. Däremot så gäller det att göra det systematiskt och inte riskera att sälja av i panik, då fonderna och besparingarna mycket väl kan gå ner med mer än -50 %. Då de flesta inte bryr sig om att ändra i deras tjänstepensionsfördelning så är default-lösningen ofta bästa alternativet; breda globala indexfonder.

 

Vi som är mer aktieintresserade och insatta nöjer oss ofta inte att ta default-alternativet utan vill försöka göra det bättre själva. Jag tänkte gå igenom två alternativ jag funderat på. Det första är att göra en bättre tillgångsallokering. Det andra är att applicera Dual momentum.

 

Det första alternativet är att göra en bättre tillgångsallokering. Vi vet att historiskt har det varit bra att på sikt investera i billiga marknader. Därmed kan vi vikta upp billiga marknader genom olika indexfonder, medan man viktar ner dyra marknader. USA är dyrt, Europa och tillväxtmarknader är billigt. För mer information om värdering kan man spana in Starcapital och Research Affiliates. Om vi utgår från Research Affiliates så bör en global indexfond ge ca 5,5 % per år i avkastning kommande 10 åren (inflation ca 2 %). Om vi istället viktar om detta till 50 % i en global indexfond, 25 % i tillväxtmarknader och 25 % i Europa bör det ge 7 % per år i avkastning. Det innebär att genom att vara aktiv kan man få ca 1,5 % mer i avkastning per år kommande tio åren, vilket innebär en total avkastning på totalt 97 % avkastning på 10 år istället för 71 %.

 

För mig låter det inte så fördelaktigt att få 1,5 % mer i avkastning per år genom att vara aktiv, och de extra procenten kan lätt försvinna genom dåliga beslut eller otur när man viktar om. Om man ändå är aktiv i sitt egna privata sparande, kan man se PPM och tjänstepensionen som en trygghet som bäst investeras i fix allokering av indexfonder. Om det nu är 100 % i en globalfond eller 20 % i vardera Sverigefond, USA, Tillväxtmarknader, Europa och Global spelar inte större roll. Det förstnämnda är i alla fall mer bekymmersfritt då man inte behöver ändra i sin allokering. Dessutom med hävstången i PPM kan AP 7 Aktiefond också troligtvis slå en mer genomtänkt aktiv allokering, men med högre volatilitet.

 

Det andra alternativet är att investera efter Dual momentum. För mer information om Dual momentum, läs här. Det är den strategi som jag för tillfället använder, men den kräver en del aktivitet, som att kolla signaler i slutet av varje månad. Dessutom som med alla aktiva strategier underpresterar den emellanåt. Under 2015 och 2016 gav Dual momentum en avkastning på + 15 % vs +25 % för en global indexfond. Själv avvek jag från modellen och vilket drog ner avkastningen med ytterligare 10 %. Däremot så har strategin under åren 1993-2015 gett en avkastning på + 17 % per år, 8,5 % bättre än index. Detta gör att om man följer den ordentligt över längre tid fås en bra avkastning, se grafen nedan.

 

 

För att summera är det bästa alternativet för de flesta att helt enkelt investera i globala indexfonder, där AP7 Aktiefond är ett bra alternativ för PPM. En tilt mot billiga aktiemarknader kan vara bra, men bara om man inte är för aktiv. Att aktivt välja vilka marknader som man ska investera i leder oftast till underprestation, vilket man inte minst kunnat se med tillväxtmarknader senaste åren. Speciellt också om man till exempel vill ge råd till släkt och vänner, vilka själva inte kommer sätta in sig eller uppdatera allokeringen. Därav ger jag oftast rådet att investera i globala indexfonder och inte ändra det (nästan ännu viktigare att ge det rådet till personer som tror de kan slå index).

 

Om man nu vill vara aktiv, så kan man slå index genom att investera efter en modell som Dual momentum. Men då måste man vara medveten om att man kommer underprestera emellanåt. För den som vill följa Dual momentum har jag ett Google-docs som uppdateras varje dag här (men notera, man ska endast utgå från signalerna den sista handelsdagen varje månad).

 

Hur investerar ni i PPM och tjänstepensionen? Är det någon som kommit på en bättre strategi?

 

EDIT:

För den som undrar hur det funkar med Dual momentum för AP7 Aktiefond är avkastningen följande fram tills sista februari 2017. MA10 står för 10 månaders glidande medelvärde, där man säljer om kursen är under och köper om kursen är över. 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Måns V (ej registrerad)

Bra råd. Fast om man placerar 50% i en global indexfond medför det sannolikt att man får mer än 25% USA, eftersom USA utgör över 50% vikt i tex MSCI World. Och det kanske inte var tanken?

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

I PPM så låter jag bara allt ligga i AP7-fonden.

Med mitt privata kapital så handlar jag enligt en trendföljande modell, dock använder jag endast OMXS30, tycker inte om att blanda in en valutarisk-komponent.

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Eftersom PPM är så extremt sega på att byta fonder och jag inte orkar bevaka det, utan jag har köpt hjälpen med att placera för 90 kr/mån, men jag måste själv exekvera bytena. YTD +10%.

Han som driver PPM Rådgivaren, som jag alltså har ett abonnemang hos, har lyckats med konststycket att avkasta 21%/år i snitt sedan 2000.

Han är transparent och visar skärmdumpar från sin egen portfölj som är ca 1,2mkr i skrivande stund.

Man kan undrar varför jag inte kör allt på dessa tips? Ja, det undrar jag också. :-)

Han skriver själv

Om jag, PPMRÅDGIVAREN, lyckas hålla 15% i snitt/år, kommer jag från 63 års ålder att få 43.186 kr i månaden livet ut, utöver den vanliga pensionen. Något att fundera på, då den genomsnittliga allmänna pensionen i fjol motsvarade knappt hälften av snittinkomsten för blivande pensionärer, eller 11.072 kronor i månaden.

 Eftersom han bjöd på första bytet, för att locka nya prenumeranter så kan jag säga att han den 11 januari tipsade om byte från en ryssfond till 305003 Amundi Funds Equity Global Gold Mine

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Tack för alla tips!

@Måns Jo, tanken var mer att vikta om från 100 % globalfond (alltså 50 % USA) till 50 % globalfond (och 25 % USA) då USA är dyrt och vikta upp tillväxtmarknader och Europa. Däremot, dyrt kan förbli det länge och lite av det jag menar i inlägget ovan hade man nu underpresterat i flera år. Svårt att ha 10-årigt fokus i sin allokering. 

@lordmetroid Kul. Håller med dig. Om man är ändå aktiv privat kan det vara en säkerhet att inte vara det i PPM. 

@Alasvet Hört talas om PPM Rådgivaren. Verkar helt okej. Han kör swing på marknader verkar det som. Bra prestation ändå, intressant att han lyckas så bra. Min pappa berättade det för mig och följ honom ett tag. Däremot så har Dual momentum nästan gett lika bra resultat och är gratis ;) Därför har jag valt att köra på det. Plus att man slipper vara beroende av någon annan. 

Anonymous's picture
Babossa (ej registrerad)

Jag kastade just ut indexfonderna ur min PPM-portfölj då jag upptäckte vilken rabatt förvaltarna tvingas ge i PPM-systemet för vissa aktiva fonder. 

Jag har valt ett antal fonder från Didner & Gerge (som ofta tycks slå index även med normal fondavgift). Man får ca 75% rabatt på avgiften på deras fonder (se sammanställning nedan, hoppas jag)

Fond Avgift Avgift PPM Rabatt
Didner & Gerge Småbolag 1,40% 0,33% 76,43%
Didner & Gerge Aktiefond 1,22% 0,30% 75,41%
Didner & Gerge Global 1,60% 0,36% 77,50%
Didner & Gerge US Small & Micro 1,60% 0,36% 77,50%
Carnegie Ryssland 2,50% 0,49% 80,40%
Carnegie Global Healthcare 1,70% 0,41% 75,88%
Carnegie Swedish Large Cap 1,60% 0,39% 75,63%
Carnegie Nordic Markets 1,60% 0,39% 75,63%
Carnegie Strategy Fund 1,50% 0,36% 76,00%
Handelsbanken Hållbar energi 1,50% 0,35% 76,67%
Spiltan Global Investmentbolag 0,50% 0,25% 50,00%
Spiltan Aktiefond Stabil 1,50% 0,55% 63,33%
Swedbank Robur Realinvest 1,25% 0,27% 78,40%
Swedbank Robur Technology 1,25% 0,27% 78,40%
Anonymous's picture
Investerarstugan (ej registrerad)

Om man vill köra Dual Momentum i PPM, går man 100% i 1 fond? Eller väljer man ut ett fåtal och kör jämviktat?

och vilka fonder använder du? Då det va ETFer i excel arket

 

mvh

investerarstugan

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Babossa. Intressant tanke. Inte tänkt på att man får sån stor rabatt på deras fonder. Satt och kollade in flera av den när jag skrev inlägget och många är likt index, men deras 1-2 % i avgift ligger oftast som stoppkloss. Många slår index innan avgifter men inte efter, så fördelaktigt med 0,3-0,4 % i avgift. 

@Investerarstugan Ja, 100 %. Istället för de ETF:er jag skrivit i excelarket använder jag AP7 Aktiefond (global), SPP Aktiefond Sverige (eller någon annan Sverigeindexfond) och AP7 Räntefond. I mitt tjänstepensionsspar blir det liknande men där AP7 Aktiefond byts ut mot de globalindexfonder de har. 

Anonymous's picture
Investerarstugan (ej registrerad)

Tack :) ska testa detta med en liten del till att börja med :)

Otto's picture
2
18
0
0
Otto

Aktier i USA och Sverige har ju på lång sikt slagit global allokering. Men har man tajmat t.ex. Rysslands vilda svängar har man säkert kunnat tjäna mer på utvecklingsmarknader.

Jag väljer att fortsätta ha en del i USA trots att det är dyrt just nu. Den marknaden har ju fortsatt momentum. Men: jag försöker ha koll på en eventuell avmattning.

Såhär ser min fondfördelning ut i PPM:

35% Didner & Gerge Aktiefond (avgift 0,32%)
35% SPP Aktiefond USA (avgift 0,16%)
13% Didner & Gerge småbolag (avgift 0,32%)
13% Spiltan Globalfond Investmentbolag (avgift 0,25%)
10% Tundra Pakistan Fund (avgift 0,89%)

Hittills i år är portföljen upp 2,6%, vilket ju är sämre än AP7.
Men, 2,6% på 6 veckor blir 22,5% (linjärt) på ett år. Får jag den utvecklingen är jag helt klart nöjd :-)

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Jag har följt Jonas/Morningstars PPM-tips i ett antal år. Men ibland tycker jag att han är lite väl defensiv i sina val... Just nu innehåller portföljen Didner & Gerge Aktiefond, CB European Quality Fund, Carnegie Strategifond, SKAGEN Kon-Tiki och Spiltan Räntefond Sverige. 3% upp hittills i år.

Dual Momentum låter intressant. Funderar på att gå över till det istället. Enkelt och effektivt.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar