Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Börsåret 2016 och spaningar in i börsåret 2017

Nu börjar 2016 lida mot sitt slut och det kan vara kul att börja spana om vad som kan hända nästa år. Detta år verkar sluta på + 10 % för SIX Return index som är avkastningsindex för hela Stockholmsbörsen, och likaså för S&P 500 i USA. För Sveriges del är det nästan exakt samma avkastning som förra året bjöd på, och för ovanlighetens skull nära det långsiktiga snitt på 10 % per år som börsen brukar ge. Men det har inte varit helt lugnt på börshaven och det har varit ordentliga svängningar under dessa senaste två år, vilket beprövat vissa aktörer som antingen gått bet på svängningarna eller gjort bra vinster.

 

Kollar vi först och främst lokalt har vi haft intressant utveckling av de olika börslistorna i år. Nedan visas utvecklingen för det breda index, mid cap och small cap. Förra året gick småbolagen riktigt bra, vilket fortsatte in fram tills mitten av september. Nu efter september har small cap gått bra, medan mid cap återgått till breda index och storbolagen har på sista tiden gått upp mycket. Det verkar ske en slags "mean reversion" och det kan bli intressant hur det kommer fortsätta in i 2017.

 

 

Kollar vi globalt är det olika lägen på världens börser. I dollar räknat är världsindex exklusive USA ner med -14 % sedan toppen under sommaren 2014, mycket på grund av den starka dollarn. I USA är däremot S&P 500 upp en del och nådde nyligen nya all-time-highs. Det kommer att bli intressant att se om här också kommer att ske ett skifte, eftersom sedan början av 2010 har inte världens börser utanför USA rört sig någonstans. Som det ser ut nu så verkar trenden ligga på USA:s sida, men på sikt kan det mycket väl vända och vara till resten av världens fördel. Mycket talar för att Dual momentum och taktiska tillgångsstrategier kan slå en buy-and-hold portfölj koncentrerad i USA kommande år.

 

 

Det som man kan se ovan i utvecklingen för världen utanför USA är att det inte rört sig mycket åt något håll. Under mitten av 2014 till början av 2016 föll börserna med -25 % och har sedan dess återhämtat sig något. I USA har S&P inte rört sig nämnvärt sedan början av 2015. Så på det stora hela har vi sett lite turbulens senaste två åren men ingen större trend åt något håll. Istället har det varit inom marknaderna det skett stora förändringar. I år har verkligen varit ett sådant år, där flera år av energi och råvarurelaterade bolag vände sin nedåtgående trend. Bästa sektorerna har varit bland annat stål och kolbolag, vilka är upp med över 100 % i år. 

 

Senaste åren och fram till i somras gick momentumbolag bra, i form av bolagen som formade uttrycket FANG, medan nu verkar det skett ett skifte mot värde. Sen i somras är värdebolag, t.ex. ETF:erna QVAL och IVAL, upp med + 20 %, medan momentum är ner -10 % (IMOM). Så det verkar skett flera skiften i marknaderna på sista tiden och intressanta trender att bevaka. 

 

Det har hänt en hel del senaste börsåret, men som det verkar står inte indexen så annorlunda jämfört med förra årsskiftet, eller årsskiftet innan det. Däremot har det hänt en hel del internt i själva indexen, vars rörelser inte riktigt ändrat utvecklingen av hela börsen. Om nu hela börsen ska ändra på sig verkar det som att det behöver ske något större, t.ex. att vi går in i en lågkonjunktur eller att vi återigen får börseufori. Det är svårt att säga vad som kommer ske nästa år, utan båda utfall är möjliga. Om det inte sker kan vi mycket väl se en fortsättning av senaste två årens utveckling, i stort sett en sidledes utveckling utan vidare riktning. 

 

Det jag tror vi kan komma att se är däremot fortsatta skiften inom indexen och kanske mellan dem. Tillväxtmarknaderna har tagit revansch i år och tillsammans med stål och metaller är Rysslands och Brasilienfonder bland årets största vinnare. Då både tillväxtmarknader och råvaror varit marknader som inte varit omtyckta de senaste åren kan de gå fortsatt bra nästa år. Nu får vi se hur värdeaktier går världen över, då de blivit mer populära på sista tiden. Jag behåller min positiva inställning till tillväxtmarknader, råvaror och värdeaktier in i 2017, något som alla tre lett till en bra avkastning i år. För breda index är det mycket svårt att säga och det kan verkligen gå åt alla håll, men då vi inte sett några stora rörelser senaste åren kan detta mycket väl fortsätta in i 2017. Något jag lärt mig av senaste årens rörelser är att börsen är mycket mer trögrörlig än vad man tror, även om det kommer stora rörelser ibland.

 

Vad tror ni om 2017? Kommer det bli en euforisk tjurmarknad igen eller kommer det bli helvetet på jorden då börsen kraschar på riktigt?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
JonasKommenterar (ej registrerad)

Lutar åt att det vänder kraftig söderut under andra halvan då Trump economics visar sig vara like mycket het luft som Trump själv och börsen efter ytterligare nya rekord faller in på sig själv då värderingarna inte kan motiveras.

Anonymous's picture
NeewbieJohan (ej registrerad)

Funderar på om GMOM kan vara något att börja investera i för att komplettera en indexnära fondportfölj? (85aktier/15företagsobligationer nu) 

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Jag irriterar mig oerhört när jag gick ur guld i april, att jag inte växlade över till Brasilien. Hade helt enkelt glömt bort landet. Nåväl man ska inte gråta över spilld mjölk. 

När jag gjorde en ny analys över olika marknader så jag ingen klar kandidat för en mean reversion. Sneglar man tillbaka på gruvbolaget har de backat rejält.  

Köpte Gdx för en tid sedan och ligger plus trots att guldpriset dyker. Är något diskonterat i uppgången?

Eftersom jag varit så underexponerad mot börsen köpte jag uran etfen URA. Mean reversion du talat om, hoppas jag ska slå igenom i positiv bemärkelse under 2017. 

En helt bortglömd marknad är Afrika. Här har jag tjänat några slantar förr. Tyvärr så är representationen i fonder mm koncentrerat till Sydafrika.  I år har de fonderna gått upp med mellan 10-15%. En trevlig ETF för Afrika vore trevlig att ha. 

Krasch?

Alla går och väntar på vad den svarta svanen kommer att utgöras av. Ska det bli banker? https://www.theguardian.com/business/2016/dec/21/italys-20bn-bailout-fun...

Ska det bli fasighetspriserna som 1989, för er som kommer ihåg det? 

Ska det bli USA och deras pensionskris? Texas har stoppat uttagsrätten av pensioner i förskott, pga de stora underskotten pga att statsobligationer inte presterat som förväntat pga låga räntor. 

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Jonas Ja, vi får se vart det bär åt. Tror som sagt att vi behöver se att det går över till lågkonjunktur för att något sånt kommer hända. Sen om det är i slutet av nästa år eller framöver är svårt att veta.

@Johan Skrivit om att kombinera GMOM och en traditionell portfölj här och mina tankar om det: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/treenighetsportf%C3%B6ljen-a...

@Alasevt Då är vi två som irriterar oss. Funderade länge på att gå in men passade inte i mina strategier, mer om det i ett inlägg framöver. Vi får se hur det går med gruvsektorn, XME är t.ex. upp, medan GDX är ner senaste halvåret. 

Om Afrika och tillväxtmarknader så kanske man kan kolla på individuella land ETF:er. Själv sneglade jag på Nigeria, finns via ETF:en NGE. Deras marknad är ner med -75 % sedan januari 2014. Nigeria är en av de snabbast växande länderna, vilket kan vara lovande (även om inte tillväxt ofta är korrelerat med aktieavkastning). Speciellt efter en 3 årig bear market på -75 %. 

Intressanta scenarior du målar upp. Finns mycket som alltid kan komma.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar