Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Börsens billigaste aktier - Mars

Februari är snart över och det är dags att uppdatera en av mina kvantitativa portföljer som uppdateras varje kvartal. Därmed är det också dags att se vilka som är börsens billigaste aktier nu när vi går in i mars. I min portfölj tillämpar jag totalt fyra olika kvantitativa strategier utifrån grundprincipen värde och momentum. Två är värdestrategier, där jag köper bolag efter EV/EBIT och Value composite. De andra två är värde tillsammans med momentum; EV/EBIT + momentum och Value composite + momentum. 

 

Jag uppdaterade nyligen mina regler för value composite och momentum, läs mer i detta inlägg. På grund av uppdateringen och den långa intressanta diskussion som skedde efter inlägget kommer jag dagen till ära publicera de billigaste aktierna efter alla fyra strategier. Däremot, den enda portfölj som uppdateras i dagsläget är EV/EBIT + momentum, vilket är den portfölj jag haft längst och haft utvecklingen nedan. Alla innehav visas i realtid i detta Google-docs.

 

 

Följande är topp 10 bolagen enligt de olika strategierna för mid och large cap på Stockholmsbörsen exklusive finansbolag. All data är tagen från Börsdata. Transcom WorldWide är borttagen på grund av uppköp. 

 

Topp 10 EV/EBIT:

 

 1. SAS
 2. Lucara Diamond
 3. Fingerprint Cards
 4. Serneke
 5. VBG
 6. Swedish Match
 7. JM
 8. KappAhl
 9. Nordic Waterproofing
 10. Bulten
Topp 10 EV/EBIT + Momentum:
 
 1. Bulten
 2. JM
 3. B&B Tools
 4. KappAhl
 5. Millicom
 6. Peab
 7. Munksjö
 8. Electrolux B
 9. Scandic Hotels
 10. Nederman
Topp 10 Value composite (P/S, P/E, P/FCF, EV/EBITDA, Shareholders yield):
 
 1. Nobina
 2. Peab
 3. Bulten
 4. Electrolux B
 5. SAS
 6. Munksjö
 7. Stora Enso R
 8. JM
 9. Fingerprint Cards
 10. Ica Gruppen
Topp 10 Value composite + Momentum:
 
 1. New Wave
 2. Bulten
 3. JM
 4. KappAhl
 5. Stora Enso R
 6. Peab
 7. Munksjö
 8. Electrolux B
 9. Dustin Group
 10. Scandic Hotels

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Joaikm (ej registrerad)

Som vanligt intressant läsning!

Hur ofta kommer du se över innehaven? Är det köp och sen sälja efter ett år?

Anonymous's picture
Joaikm (ej registrerad)

Såg att jag  var lite otydlig i min fråga ovan.

Det jag undrar över är om du har kvar bolagen så länge de kommer med på din lista eller har du någon förbestämd tid som du har dem innan du säljer?

Anonymous's picture
Oskar (ej registrerad)

Tjena,
När man screenar via börsdata och väljer EV/EBIT eller EBIT/EV(%) så blir det helt olika bolag i toppen. Hur tänker du där, använder du alltid EBIT/EV(%)?
Undrar även hur många bolag du screenar fram som du därefter sorterar efter kursutveckling?

Tack för en intressant blogg!
 

Anonymous's picture
Sydarn (ej registrerad)

Ska snart göra om min MF, och har en fråga, vad får er här att avstå köp av bolag som dyker upp i screenern?

För mig rör detta Fingerprint, den dyker upp i alla värdestrategier verkar det som, VC och MF i alla fall. Det som får mig att vilja avstå är att ledning, storägare, före detta VDa står åtalade för brott. De är inte dömda än, men är de skyldiga så kan siffrorna i screenern vara helt missvisande. Många konstiga saker har hänt i detta bolag som får mig att vara fundersam

Hur tänker ni kring detta?

Anonymous's picture
Tobias (ej registrerad)

Man bör kolla årsredovisningar också. VBG har exempelvis onormalt hög ebit pga engångsposter. Samma med swedish match.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Joakim Ja, det stämmer. Håller ett år framåt. Jag har som sagt köpt alla under EV/EBIT + momentum och de kommer jag hålla nu ett år framåt. 

@Oskar Konstigt, det bör bli samma. Använder själv EV/EBIT och brukar dubbelkolla vissa bolag så det stämmer i kvonten mellan enterprise value och rörelseresultat.

@Sydarn För mig är det uppköp. Fingerprint skulle jag köpa då det är föregående VD och inte nuvarande som är anklagad för fusk. Och vad jag förstått gäller det inte deras redovisade siffror, så antar att rörelseresultatet är korrekt. Blir lätt att man överanalyserar strategin, men kan vara bra i så fall med små bolag i alla fall. I net-nets brukar den diskussionen komma upp i alla fall, men det är klart mindre och mer tveksamma bolag än Fingerprint. Finns mått för det också, du kan kolla in Z-score etc. 

@Tobias Ja, det stämmer. Men kvantstrategier presterar inte bättre om man justerar för engångsposter, vilket inte är så intuitivt. De flesta funkar bra genom att köpa de billigaste rakt av. Att gå över från P/E till EV/EBIT justerar det någorlunda i all fall.

Anonymous's picture
JDB75 (ej registrerad)

Hej, tack för en otroligt intressant och lärorik blogg!

Jag gjorde själv en export på de trettio högst rankade ev/ebit -bolagen och körde sedan ranking 1-30 på 3, 6 och 12 månader, la ihop rankingresultat och rankade sedan resultatet. dock skiljer din och min lista sig åt, vad beror detta på? rörelser de senaste dagarna? eller har du andra kriterier som rensat bort något av bolagen i min lista?

Listan jag fick:

Bulten
 
JM
KappAhl
B&B TOOLS
Peab
Millicom
Munksjö
Electrolux B
Nobia
SKF B
 

 

Anonymous's picture
Honken (ej registrerad)

@JDB75

Det är pga senaste dagarnas kursrörelser. Det är i princip identiska aktier i top30 men inbördes ordning är annorlunda. Gjorde precis själv en nyss som blev identisk din och en iförrgår som var identisk med investerarfysikerns.

Anonymous's picture
JDB75 (ej registrerad)

@Honken

Tusen tack! Tänkte att det var så det förhöll sig, men tänkte att en kontrollfråga var på sin plats.

Anonymous's picture
Oskar (ej registrerad)

Ok, kanske jag som sorterar fel, men gör jag en sortering på Börsdata, mid/large cap efter EV/EBIT så blir top-5: Xvivo Perfusion, Elkta, CLX Communications, Net Insight och SSAB.

Väljer nyckeltal under Värdering: EV/EBIT. Väljer jag fel?

Sorterar jag efter EBIT/EV (%) får jag, SAS, Lucara, Serneke, Fingerprint och Swedish Match.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar