Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Börstankar och aktiepub

Detta inlägg är mer tänkt att kommentera lite observationer som jag gjort i veckan i den tid som funnits över att kolla på nyheter, twitter och bloggar. Först och främst så är det intressant att se hur allt rullar på bra när tiden till börsbevakning blir minimal och andra sysslor behöver prioriteras. Själv har jag fullt upp med undervisning, nya kurser, sammanställa mina forskningsresultat samt slutföra min artikel, vilket gör att tiden till att bevaka börs blir minimal. Det som är bra med att satsa på långsiktiga investeringar och mekaniska system är att allt rullar på så bra ändå. Kollade idag in min aktiva portfölj och var lite chockad över att både Doro, MQ och Oriflame gått otroligt bra de senaste veckorna. Däremot så har också Dedicare och Bakkafrost gått åt andra hållet. Det får mig återigen att tänka på vikten av att vara långsiktig och inte kolla in innehaven så ofta, oftast förstör det kortsiktiga bruset mer än att det ger mervärde. Som jag kommenterat i ett tidigare inlägg så har det oftast mer förstört än gett mervärde, då man lätt överanalyserar. Utöver det så gillar jag också tanken att se sig som en investerare som förvaltar kapital under lång tid på ett bra sätt.

 

Min andra tanke är på hur otroligt bra momentum-effekten varit på sista tiden. Jag har varit helt tagen av de avkastningar aktier så som spelbolagen, biometribolagen etc har gett. Man ser verkligen att bolag med tillväxt och prismomentum har gått bäst i år, flera med 100 %-ig avkastning eller mer. Kollar man runt bland bloggvärlden så har de som satsat på främst vinnare och "fantastiska" företag lyckats otroligt bra i år. Exempel på sådana bloggare är Snåljåpen, Sandman, Fundamentalanalysbloggen, Nicklas Andersson (ekonomikunskap) etc. Innehav som gått extra bra är Kopparbergs, Collector, spelbolagen etc. Det ska bli intressant att se hur länge det håller i sig, det är oftast i slutet av en lång bull-marknad som momentumaktier går extra bra och får extrema värderingar. Däremot så kan man inte undvika att bli inspirerad av de som letar "fantastiska bolag" och jag gillar verkligen intervjun med Magnus från "Fundamentalanalysbloggen" där han rekar bland annat Apple och Starbucks. Själv har jag tänkt inkludera flera sådana bolag i portföljen, där en långsiktig tillväxt driver kursuppgången. Men pga senaste uppgångarna så har svenska bolag en hög premie man måste betala, då de flesta sådana bolag värderas nu närmare P/E 30 än P/E 15 som tidigare år, så det är svårt att hitta köpvärda kandidater. Sen finns också farhågorna om tillväxten inte håller i sig, man kan bara se vad som hände med Michael Kors efter de inte kunde uppnå samma tillväxttakt (-60 % sedan topp). Elekta är ett bra svenskt exempel som många bloggare hade gift sig med (-45 % sedan topp).

 

Detta leder vidare på nästa tanke. Nu den senaste veckan har börsen fallit några procent och de mesta indikerar på att vi sett ett överköpt läge och börsen kommer gå till ett översålt läge. Björnarna där ute påpekar att denna uppgång var en bull-trap, medan tjurarna sa att föregående nedgång var en bear-trap. Nu får vi se hur mycket börsen går ner och om det blir förnyad panik. Om inte så kanske vi ser en fortsatt stark börs resten av vintern. Stänger vi här eller under denna nivå i slutet av november så triggar återigen dual momentum sälj-signal, så börsen står och väger nu på riktningen. Det ska bli ytterst intressant att se vilken riktning börsen tar och ännu är inte alla farhågor för en bear market borta. Det känns som att sentimentet vände mycket snabbt nu och många talar för högre kurser, trots det motsatta för en månad sen. Vi får se vad som händer. Själv börjar jag bli smått trött på de olika kasten mellan bull och bear sedan juni i år, känns som den får ta sin riktning nu. Men det har hänt klart mer på börsen i år jämfört med förra året, då allt lunkade på i lagom takt med en liten rusning i oktober.

 

En annan intressant observation är det som har skett inom debatten om flyktingkrisen på senaste tiden med införda gränskontroller och så vidare. Tonen är nu helt annan i svensk debatt jämfört med inför valet för ett år sedan. Förhoppningsvis kan detta nu leda till en bättre debatt till hur man kan lösa de problem och barriärer som nyanlända möter när de kommer till Sverige på bostadsmarknad och arbetsmarknad. Sverige är fortfarande långt från att möjliggöra för utlandsfödda att få jobb, till skillnad mot Storbritannien och Tyskland (som har liknande storlek på invandring), se senaste datan från OECD. Gustav har på sin aktieblogg skrivit ett intressant inlägg där han undrar hur börsbolagen kommer påverkas av migrationen som jag kan rekommendera.

 

Jag vill också rekommendera att gå på Gustavs aktiepub nästa torsdag på Sue Ellen i Stockholm. Själv har jag anmält mig och hoppas att jag kan dyka upp, men det kan hända att jag behöver ställa in pga deadlines. Mer info finns i slutet av detta inlägg på Gustavs blogg.

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Roligt att du tar upp fundamentalanalysens rekar i Apple och starbucks. Var ett väldigt bra avsnitt och kan rekommendera att man lyssnar på det. Gick i tankarna om att plocka in lite Starbucks och efter den intervjun så kommer det att bli så. Någon gång under denna dipp så kommer jag plocka på mig lite, samma med Exxon. 

Ang framtiden så är det svårt att dra någon slutsats tycker jag. 
Negativt: 
Usa höjer räntan, pengar försvinner från marknaden
Flyktingkrisen, kostar pengar 
Pressade råvaror


Positivt: 
Historiskt sett har en höjning från FED inte varit så farlig i alla fall
Flyktig krisen boostar ekonomin temporärt, kläder och mat osv
Mer fastigheter behövs 
Stark dollar och Euro

Jag tror mer på en bättre tid för Sverige kommande år även om vi har mkt skit runt i världen t.ex med QE som inte kan vara för evigt och som blir som konstgjord andning på ekonomier. Men eftersom vi har rätt stark export så tror jag vi blir räddade av vår svaga valuta. 

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Ja, blev lite sugen att kolla in Starbucks mer. Finns några andra företag som jag känner skulle kunna vara skoj att kolla in också. Tycker det är svårt bara att värdera företag med hög tillväxt och analysera riskerna med en minskad tillväxt.

Intressant analys. Lyssnade på Fill or Kill-podden idag där de tar upp liknande saker. Jag tror också att det är riktigt svårt att se åt vilket håll det kommer gå framöver. Ekonomin kan mycket väl tuffa på ett bra tag till, men det är svårt att se förbi att många mindre företag har höga värderingar, får se hur länge det håller i sig. Samma med oron i tillväxtmarknader och i råvaror.

Det är så otroligt mycket som talar både för uppsida och nedsida så det känns inte lönt ens att analysera det så mycket. Satsar på att leta företag och intressanta öppningar istället och låta modellerna göra jobbet. Verkar som det kan komma nya köplägen i guld och olja framöver.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Kommer du ta EFT/Cert/Minifuture i olja/guld eller väljer du företag inom branschen? Jag funderar på Minifuture i olja samt Exxon, även seadrill för att NOK är låg som ger lite mer säkerhet. Guld har inte i mina ögon bottnat på samma sätt som oljan så den väntar jag med. Räcker bara med att se MA200 för guld så blir jag avskräckt. :)

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Valt företag i branschen, kommer eventuellt öka i Tethys Oil. Men gör det endast lite försiktigt. Kanske väljer ett till företag. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar