Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Björnen är här

Året började verkligen med en björnmarknad som verkligen varit på allt. Sedan årsskiftet så är vi nu ner -6 % för OMXSPI och ner -7 % för S&P 500. Man märker att nu börjar USA komma ikapp och det är inte någon säker hamn längre. Däremot är detta ingen ny trend utan det är bara att alla börjar falla in i den. ETF:en GVAL som investerar i världens billigaste aktiemarknader har gått ner med -37 % sedan mitten av 2014, svenska storbolagsindex är ner -20 % sedan toppen i april förra året och det breda OMXSPI är ner -15 % sen dess. Kollar man på värdeaktier i USA så är t.ex. ETF:en QVAL som investerar i låga EV/EBIT-företag ner med -28 % sedan toppen i april. 

 

Råvaror har tagit ordentligt med stryk nu i början av året. Generella råvaruindex är ner -10 % medan olja är ner -15 % och handlas nu runt 30 dollar fatet. ETF:er kopplade till råvarubolag och olja är också de ner med -10 - 15 %. En ordentlig sell-off har skett i många råvarubolag som har nu fallit tiotals procent på bara två veckor.

 

På grund av den nedgång som nu skett så kommer troligtvis alla dual momentum-modeller ge säljsignal vid månadsskiftet. Det var lite synd att nedgången skedde precis efter månadsskiftet, men en försäljning nu skyddar förhoppningsvis mot vidare nedgångar. USA börsen är endast ner med -10 % sedan toppen vilket gör att det kan finnas fortfarande en stor nedsida om börsen ska gå ner med -30 % eller mer. Som vanligt är det bäst att följa sin modell och inte avvika från dess signaler, så vi får se vad som händer nu framöver.

 

Det som en björnmarknad också för med sig är bra köplägen. Som jag tidigare skrivit här på bloggen så började jag ta en position i råvaror strax innan årsskiftet i form av ETF:erna GDX, XME, GSG och VDE utöver min position i guld via GLD. Det var lite dålig tajming eftersom de har fortsatt nedåt med 10-15 %. 

 

Det känns som mer och mer lägen bubblar upp till ytan och det gäller att hålla utkik. Jag började kolla på råvarubolag som värderas långt under sitt P/B och hittade ett flertal till både bra värdering och okej finansiell data (som mäts i F-score och Z-score, se Värdebyråns blogg för mer information). Idag köpte jag tre sådana bolag. Ett mer välkänt exempel är Lundin Mining som finns här i Sverige som värderas till P/B 0,33 och har gått ner med -20 % i år. Utöver det köpte jag två amerikanska bolag, Century Aluminium och TimkenSteel, som värderas till P/B 0,25 efter att ha gått ner med -36 % respektive -50 % i år. Alla tre har okej F-score på 5-6 och ett okej Z-score. Dessa är bolag där man köper 6 kronor i tillgångar varav 1 krona i omsättningstillgångar, minus 2 kronor i skuld, för varje krona till ett pris som är ungefär dubbla förra årets vinst.

 

Dessa tre inköp är första steget till ett mer ändrat fokus för i år. Nu i björntider så är det läge att kolla efter tillgångsbolag i utsatta branscher. Dessa kräver mer handpåläggning och klassas mer som "aktiva" inköp snarare än de rent kvantitativa modellerna då man behöver dubbelkolla balansräkning och konkursrisk. Då allt fler sådana tillfällen äntligen finns på marknaden så kommer jag att fokusera på att leta tillgångsbolag i min aktiva förvaltning, där min approach är liknande som Värdebyråns. Det börjar krylla av sådana bolag och med en bra margin-of-safety så går det att hitta kap i marknadssituationer som nu när alla bara säljer av utan att utvärdera sitt beslut. 

 

Jag har blivit ganska bullish på råvaror, lågt värderade aktiemarknader (GVAL) och värdebolag i främst USA eftersom de nu genomlidit 30 %-iga nedgångar eller mer, vilket oftast betyder köpläge. Visst kan det fortsätta ner mer i år, men med ett bra kassaflöde i form av ett regelbundet sparande från lönen så tror jag på att det finns attraktiva investeringar att göra. Det gäller bara att klara det psykologiska med att ens nya inköp fortsätter ner, men att pricka botten är otroligt svårt så det bästa är att snitta in sig.

Taggar (blogg): 
HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Hej igen!

Hoppas allt är bra med dig =)

Inte jättekul och ligga i dom olika momentum portföljerna nu=)

Tänkte på GVAL du nämner, det är väldigt mkt bank i den, har du tänkt på det? Vad tänker du om det?

Christian

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Nej, verkligen, det var tur att jag valde att inte starta momentumportföljen. De har gått klart sämre än index i år. 

Ja, det stämmer. Mycket finans, olja och råvaror. Inte bästa kombinationen i dagens läge. Däremot tror jag ändå det är okej fördelning med 25 %. iShares MSCI Sweden har 33 % och S&P 500 har 17 %, så det är lite mitt emellan. Tror i allmänhet att det är marknader i tillfälliga problem som framöver troligvis kommer ge bra avkastning. Bra global exponering.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Nej, verkligen, det var tur att jag valde att inte starta momentumportföljen. De har gått klart sämre än index i år. 

Ja, det stämmer. Mycket finans, olja och råvaror. Inte bästa kombinationen i dagens läge. Däremot tror jag ändå det är okej fördelning med 25 %. iShares MSCI Sweden har 33 % och S&P 500 har 17 %, så det är lite mitt emellan. Tror i allmänhet att det är marknader i tillfälliga problem som framöver troligvis kommer ge bra avkastning. Bra global exponering.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar