Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Bluffmakeri inom finans

När man är insatt i finans och aktievärlden inser man hur svårt det är att vara aktiv men också insatt. När man tar på sig att aktivt slå börsen sätter man sig vid pokerbordet och ska tävla med de andra spelarna runt detsamma. Också när man väljer fonder så gör man detsamma, men väljer ut en pokerspelare som spelar åt en. Tyvärr öppnar detta också upp för att diverse bluffmakare kan sno åt sig pengar. Ännu värre är det när det sker i statligt subventionerade system, där bluffmakarna utgör sig för att ha investerarnas intressen i första rummet när de mest skor sig själva. Flera sådana exempel har kommit upp på senaste tiden där Allra är ett av de mest kända (länk till SvD:s artikel och Hembergs blogginlägg).

 

Man inser att det ännu är långt för de flesta att gå från dåligt och dyra aktiva fonder till billiga indexfonder, något som de flesta tjänar på. Där gör sparekonomer som Hemberg och bloggar som RikaTillsammans ett riktigt bra jobb i att upplysa att de flesta tjänar på att investera i indexfonder. Speciellt de som vet minst är detta bästa lösningen. Tyvärr är däremot finansindustrin uppbyggd på aktiva lösningar som tar betalt och vill gärna att det förblir så.

 

Allra och PPM-säljare är bra exempel på detta. Jag har nära släktingar som råkat ut för just Allra. De ringer och säger att de ska hjälpa en att investera bättre än standardlösningen och hjälpa till att fixa ens pension. Om personen inte har någon koll på detta, vilket de flesta inte har, låter detta som en riktigt bra plan. Utöver att ta avgifter på flera procent av kapitalet tog också dessa PPM-förvaltare en avgift på 1000 kr per år. I relation med det insatta kapitalet var det helt klart en klar förlustaffär i jämförelse med det statliga alternativet som är nästan gratis. Därefter förbjöds PPM-förvaltare att ta en avgift utöver den i sina fonder, men då många av personerna inte är insatta ligger de kvar i dessa fonder.

 

Ännu värre är det att dessa så kallade PPM-förvaltare och andra rådgivare frågar om vilken risknivå man vill ta. Vad svarar de flesta på detta? Inte så hög givetvis. Man vill ju inte riskera spela bort alla sina pensionspengar. Därmed hamnar också pengarna i ett lågriskalterntiv med lite avkastning, trots att investeringshorisonten är 20 år eller mer.

 

Tyvärr är inte bankens rådgivare så mycket bättre, utan de rekommenderar det ena efter det andra. Flera som jag vet som gått till banken har fått rådet att investera i den ena fonden eller det andra, ofta med dåliga resultat. Tråkigt nog finns det inte så många bra helt fristående förvaltare som rekommenderar billiga indexfonder där man inte aktivt gör några beslut eller betalar för dyra aktiva fonder. Många har fått diverse tips av att investera i Ryssland, Afrika och liknande mer speciella marknader istället för breda fonder till dåligt resultat.

 

Min lärdom av det hela är att det bästa man kan göra är att istället göra det själv och läsa in sig i det hela. De enda tipsen jag kan ge till mina nära och kära är att PPMs och tjänstepensionernas standardalternativ är helt okej. För de flesta passar det att helt enkelt investera i billiga indexfonder, svenska och globala, och inte bry sig något mer. Det är fortfarande milsvids bättre än att investera i dyra Afrikafonder och dyra PPM-förvaltare. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
JohnAn (ej registrerad)

Ja det där med risknivå är riktigt sunkigt tycker jag, får man frågan av en "rådgivare" så väljer man väl garanterat typ en lagom risk, 50 % kanske de låter ju bra, sen landar man i en blandfond med 2% avgift som kommer avkasta mindre än index i all evighet eftersom hälften är räntor. 

Kan starkt rekommendera intervjun i EFN med AP7 fondens vd som väldigt pedagogiskt förklarar varför dom vill ta HÖG risk och belånar portföljen. Den intervjun borde sändas på bästa sändningstid typ innan melodifestivalen på lördag så kanske folk kan slippa ha sån ångest inför pensionen.

Anonymous's picture
Joda (ej registrerad)

Hej,

Denna kommentar har inget med just detta inlägget att göra men hoppas ok ändå.

Har blivit riktigt intresserad av "passiva placeringar", mycket tack vare dig. Läst en hel del på din blogg och en del av dina länkar. Det som lockar är att slippa ägna så mycket tid åt börsen och istället screena fram bolag. Har sedan ett knappt år tillbaka en Magic Formula-portfölj som jag skapade efter att ha läst boken av Greenblatt. Men har nu hittat till de strategier du skriver om och det verkar intressant. Ren momentum-investering känner jag mig inte redo för än, men jag har använt ditt  google spreadsheet för att screena fram en value composite-portfölj. Undrar lite över rankingen, då den placerar bolaget med högst momentum högst i listan, idag är det SSAB med EV/EBIT = 45 och P/E = 37. Knappast lågvärderat (känns inte som om det platsar alls på listan då det sticker ut väldigt mot övriga bolag).

Av dom bolag jag screenat fram plockar jag dom med lägst (eller i alla fall bland dom lägsta) EV/EBIT (eller EBITDA verkar det vara) och kollar sedan momentum på Börsdata (jämför dagens kurs med MA 50d. Tänkte köpa 8 bolag och sedan byta en gång per år. Nåt jag missat? :)

Tack för en instressant blog

/Johan

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@JohnAn Ja, håller med, i alla fall när det gäller pensionsbesparingar. Däremot kanske många tar för hög risk i övrigt sparande, men då är det oftast all-in eller all-out som gäller. Allt i aktier eller allt på sparkontot. Tack för tipset om EFN, såg det på Twitter i veckan men missade kolla. Något att njuta av i helgen istället!

@Joda Verktyget som du skriver om har en läsare skapat så är inte helt säker på hur det funkar. Men har SSAB t.ex. låg ranking i övrigt? För vad jag förstått ska det sortera först billigaste bolagen (oftast topp 20 %) och sen de med högst momentum. Så då måste SSAB vara i topp 20 % i billighet för att hamna där och de kan de göra trots högt P/E. 

I det andra steget, menar du från Value composite-screenern då? Du ska inte behöva göra något mer än att sortera först på Value composite och sen momentum om du ska köra på det. Sen finns det en annan strategi där du kan bara sortera på EV/EBIT och sen momentum. Jag kör båda, men det är två olika strategier. Sen vet jag inte hur bra det fungerar att jämföra med MA50d, själv tar jag 6-12 månaders kursutveckling som är det vanliga måttet på momentum. Men MA50d kan fungera, bara inget jag sett testat.

Anonymous's picture
Joda (ej registrerad)

Tack för svar,

Screenern sorterar bolagen efter momentum, helt enkelt vilket bolag som haft bäst kursutveckling under den lookbackperiod man angivit. Men värderanken står bredvid så inget problem. 

Tack för klargörandet angående att det är två olika strategier. Har läst så mycket det senaste att jag blandat ihop.

Kommer börja försiktig. Det känns lurigt att stoppa pengar i händerna på något så här simpelt, men förhoppningsvis blir jag övertygad. Min Magic formula har hittills inte överpresterat men som sagt så är det ju känt att dessa strategier kan underprestera i perioder. 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ja, det bästa är att börja smått och känna efter, det var så jag gjorde. Sen öka när man är mer bekväm med det. Och vara införstådd att de kan underprestera är bra också. En strategi jag startade började med att gå ner med -20 % mot index första månaderna för att sedan gå upp + 40 % strax därefter.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar