Investerarfysikern
Likes
730
Antal inlägg
1281
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista för aktieköp

Efter att ha läst Guy Spiers bok "The Education of a Value Investor" så blev jag sugen på att skapa en checklista för aktieköp. Jag skrev då en lista på lärdomar under fliken "Aktiv strategi", men denna blev lätt ganska lång och diffus. Därför tänkte jag ha en checklista som ska hjälpa mig med mina aktieköp och i min analys, där jag ska kunna checka av de olika kriterierna innan köp. Om en punkt inte går att checka av, så behöver jag en bra anledning till att köpet bör vara bra ändå. Just nu kommer jag gå på det jag läst, och på så sätt sammanställa en checklista över de kriterier som jag tyckt varit vettiga från de böcker jag läst. Jag har också tänkt använda mig av Geoff Gannons regler, och läser just nu om Patrick O'Shaughnessys regler i "Millenial invest".

Följande är mitt första utkast på checklistan:
EV/EBIT under 12
EV/FCF under 15
Stabila kassaflöden
Ingen förlust de senaste 10 åren
Kompetent ledning
ROC och ROE över 20 %
Bra ägare
Inte för hög belåning
Högre avkastning än marknaden senaste 6 månaderna
Solid affärsidé
Lämnar en utdelning

Detta är mina första objekt på checklistan (inte beroende av ordning) och alla tåls att funderas över och justeras. Det känns bra att ha ett systematiskt sätt att investera på, då det är lätt att gå tillbaka och identifiera vad man gjort för fel om man skippat ett kriterie till exempel. Dessutom så säkerhetställer det också en viss kvalité på bolagen, vilket gör att det är ganska fina bolag som finns i portföljen. Jag gillar Geoffs och Patricks syn på att köpa lågt värderade företag, alltså att endast köpa kvalitativa. Först var jag övertygad över att "cigar butts" är vägen att gå, men med nästan lika hög avkastning och mycket bättre samvete så kan man satsa på lågt värderade, kvalitativa bolag. Nästan alla som köper riktigt billiga bolag har dessa krav, trots att t.ex. net-nets som går med förlust kan gå bättre än de som går med vinst. Tror att det är enda sättet att hålla fast vid en strategi och gör det dessutom mer roligt att köpa ett företag som är bra. Så bra företag för underbara priser är det man kan satsa på.

Nu med de krav som jag ställde ovan så finns det inte så många som uppfyller dessa i denna marknad. Däremot så uppfylls dem av både Dedicare och NGS Group. Också flera norska laxföretag stämmer in på dessa kriterier, bl.a. Bakkafrost som jag äger. Det kanske bör bli en analys av Dedicare och NGS Group framöver. Vet att bland annat Aktieingenjören är intresserad av dessa företag så han kanske skriver något innan mig.

Kommentarer på listan mottas gärna.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (100)
Oct (2)

Taggar