Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Dual momentum - prestation 1993-idag

Det är nu ungefär två år sen jag kom över Dual momentum och slogs över enkelheten i strategin och att den fungerar så bra. Nu har jag implementerat den sedan dess i mina pensionsportföljer genom enkla indexfonder i Sverige och Global och tänkte att det skulle vara intressant att uppdatera utvecklingen tills idag.

 

Dual momentum är helt enkelt att man köper den tillgång som gått bäst av två aktieindex. Om något index inte går bättre än räntor håller man obligationer. För mer info om strategin läs mer här och på Optimalmomentum.com. Jag kan verkligen rekommendera boken av Antonacci där han beskriver Dual momentum och som jag sammanfattade lite kort i detta inlägg. Strategin är riktigt enkel att följa och jag har satt ihop ett simpelt Google excelark där man kan se signaler varje dag beroende på index (men som man kollar i slutet av månaden för att avgöra köp/sälj i strategin).

 

Vad har avkastningen då varit från 1993-idag? Nedan visas utvecklingen för strategin med Sverige/Global, samma variant med AP7 Aktiefond istället för globalfond och Global Equity Momentum vilket helt enkelt är USA/World ex USA. Som syns har nedgången inte varit så bra för strategin, men i stort sett är avkastningen ganska lika som index (något sämre). Det är något helt naturligt för en sådan strategi och stora anledningen till att man följer den är att skydda kapitalet.

 

 

Nu får vi se hur Dual momentum utvecklas kommande två åren, men globalfondernas uppgång senaste åren har i alla fall varit gynnsamt för strategin. Fortfarande ligger Dual momentum i globalfonder och vi får se om det skiftar till Sverigefonder eventuellt framöver om dollarn blir svagare och kronan starkare.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
PeterE1234 (ej registrerad)

Hej!

Älskar den här strategin.

Hur tänker du vid själva månadsköpet -stämmer du av sista handelsdagen i månaden efter stängning och köper dagen efter eller stämmer du av och köper under sista handelsdagen?

Tack för all fantastisk information!

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej!

Jag handlar med fonder så gör det samma kväll/morgonen därpå då fondordern först kommer att gå kl 13.00 dagen därpå. Ser inte det som ett så stort problem då utfallen är ganska slumpmässiga från dag till dag. Vet att Investingforaliving.us har skrivit om det och handlar precis innan börsens stängning då han handlar ETF:er. Så beror lite på vad man handlar med.

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Vilken av graferna motsvarar ditt innehav i Google sheet arket?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Den näst högsta ska motsvara den. De inkluderade ETF:erna ska följa obligationer, MSCI World och MSCI Sverige i SEK, och det är just det som ovan är testat på.

Anonymous's picture
Trendens (ej registrerad)

Hej!

Och tack för all intressant läsning! Jag tänkte nu strukturerat följa Dual Momentum i fonderna på PPM. Har mest handlat om tur i tajmingen innan, men letar nu efter ngt mer hållbart. Är helt novis på Googleexcelark och min undran är hur jag adderar fonder istället för ETFer i en sådan uppföljning? Vet du vart/hur jag hämtar fondkurser?

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Tror inte att det går att följa fonder i realtid via Google Excelark då de måste ha en ticker vilket svenska fonder inte har. Jag handlar bara i fonder via PPM och tjänstepension men dessa följer samma underliggande index som ETF:erna jag följer i mitt dokument. Så jag går helt enkelt utifrån signalerna givna av ETF:erna. Annars kan du kolla mot index, de finns ofta, eller manuellt på Avanza, Morningstar eller Nordnet.

Anonymous's picture
Johan Å (ej registrerad)

Jag följer din blogg och har lärt mig via quantininvesting eller nån annan länk du gett, att historiskt sett ger 6 månaders momentum något högre avkastning än 1 års momentum om man investerar kvantitativt i aktier.

Tror du det skulle vara en bra ide att köra dual momentum på ppm, fast där man jämför 6 mån momentum istället? Skulle det rent av kunna ge bättre avkastning eller vad talar emot?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej Johan! Jag fick den frågan tidigare och testade det och det gav något bättre resultat. Problemet däremot är att på grund av den kortare tidsperioden så blir det också många byten, vilket är anledningen till att inte Antonacci kör det i sin Dual momentum. Så; ja, det ger bättre resultat, men justerat för kostnader för byten kanske det inte ger högre resultat. Halva grejen med dual momentum är just att byten sker riktigt sällan och varje byte innebär en kostnad.

G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Investerarfysikern: Den näst högsta ska motsvara den. De inkluderade ETF:erna ska följa obligationer, MSCI World och MSCI Sverige i SEK, och det är just det som ovan är testat på.

 

För mig jag läste om att det i USA finns en "total bond market"-ETF, vet du om det finns en motsvarighet på svenska marknaden? Eller XACT obligation kanske är just en sån?

Vet du nåt alternativ på motsvarighet i vanlig fond? Hade tex AMF räntefond MIX funkat? Eller kan man kanske ha 50/50 AMF räntefond Lång och AMF räntefond kort?

 

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Det känns som XACT Obligation är motsvarande en sådan fond. Detta är infon från deras hemsida "XACT Obligation är en börshandlad indexfond som följer utvecklingen av marknaden för svenska statsobligationer, säkerställda bostadsobligationer och kommunobligationer, samtliga med s k Benchmark-status. Fonden följer Handelsbanken Sweden All Bond Tradable Index som används som jämförelseindex av en stor del av marknadens aktörer."

Det verkar som att AMF Räntefond lång är mest lik XACT Obligation. Skrev ett längre inlägg om olika räntefonder i Sverige här: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/r%C3%A4ntorna-stiger-i-usa-v...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar