Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Dual momentum signaler - November

November är över och det är dags att kolla dual momentum. I modellen för Sverige och Global så var det riktigt jämt och sverigefonden gick en aning bättre än globalfonden. Däremot skiljer det mellan olika indexfonder och mellan Länsförsäkringars sverigefond och globalfond så har globalfonden gått bättre, då deras globalfond inte inkluderar tillväxtmarknader. Så beroende på vilka fonder man har i modellen så är de olika investerade, för denna så är det i SPP Aktiefond Sverige.

 

För den amerikanska modellen så har igen USA gått klart bäst, där ex-USA nästan har gått 10 % sämre på grund av den starka dollarn. Så den är fortsatt investerad i S&P 500 (VOO).

 

Sverige/Global:

SPP Aktiefond Global + 13,34 %

SPP Aktiefond Sverige + 13,62 %

Spiltan Räntefond Sverige + 1,35 %

 

Global Equity Momentum:

USA (VOO): + 2,78 %

Världen ex-USA (VEU): - 6,11 %

Räntor (BSV): + 0,79 %

 

Allt kan också ses i detta google docs dokument.

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kvillen (ej registrerad)

Hej!

Tack för en mycket bra och inspirerande blogg :)

Tänkte kolla hur du ser på/tänker om att använda ETFer istället för fonder i DM läget?
Då får man ju handel direkt och ligger inte utanför dagar bara för att köpet/säljet ska gå igenom.

Finns ju några OMX30 ETF med 0,1% förvaltningsavgift
och
iShares MSCI ACWI ETF 0.34% förvaltningsavgift

Det blir i och för sig lite courtage avgift på det också..

Några funderingar :)
MVH
Kvillen

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Hej Kvillen,

Jag använder faktiskt själv ETF:er i mitt dual momentum sparande via DeGiro då jag valt att spara enligt den amerikanska modellen i S&P 500 och ACWI ex US. Jag tror också ETF:er lämpar sig bättre i och med problemet med den extra väntetid som sker när man ska byta fonder. Nu med lågt courtage bör det inte vara så stort problem. Dual momentum har i snitt gett 1-2 byten per år. Med courtage på 0,25 % per köp/sälj så blir det 0,5 % per gång. Två gånger per år blir det 1 %. Inte så farligt. Har man ett sparande på över ca 50 000 kr så kan man komma ner i courtage till 0,069 % vilket innebär 0,276 % per år, också ganska lindrigt. På DeGiro så är avgiften 20 kr + 0,02 % vilket innebär 0,12 % per år.

Bra kommentar. Ska kolla mer på det. Är lite avskräckt av den fördröjning fonder ger i bytena.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)


hej!

Ska igång och testa detta i nästa år är tanken, gillar nog ETfer bättre men det finns ju ingen bred för Sverige... OMX30 är för smal tycker jag, eller har jag helt fel här? Skulle vilja ha en som följer iaf 80+ bolag.

 

Idéer?

/Christian

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Hej! Ja, håller fullständigt med dig, speciellt på sista tiden så har OMXSPI t.ex. gått mycket bättre än OMXS30. Det finns en bredare vad jag vet, XACT OMXSB utd. Nackdelen (eller fördelen) med denna är att den ger utdelning vilket gör den svårare att jämföra mot andra. Däremot så finns indexet som ett totalavkastningsindex hos både OMX att kolla upp och hos Avanza där OMXSBGI är inklusive utdelning. Sen under juni får man återinvestera utdelningen som kommer då. Däremot så missar man utdelningen om man inte ligger investerad just då, vilket är lite segt. OMXSB är investerad i 60-80 aktier om jag förstått det rätt. 

Kommer nog framöver skriva lite mer om ETF:er istället för fonder. Börjar tycka att det är att föredra och ska nog ändra i min Shareville-portfölj.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Ja riskera att missa 4% är inte ok.. 

Har inte läst på så nogga om iShares MSCI Sweden(EWD), den har gått ner 11,7 i år så jag undrar lite vad tusan den ligger i för papper...?

Får kanske söka vidare, USA portföljen är så mycket lättare!!

När du bestämmer dig om vad du ska använda skrik gärna till=)

 

/Christian

 

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

MSCI Sweden (som jag använt i mina tester) är i stort sett samma som OMXS30 då den har de 30 största bolagen i Sverige. Att iShares MSCI Sweden har gått ner är på grund av att den räknas i dollar, och kronan har tappat mycket mot dollarn. Tänk på det att om du använder ETF:er i dollar så tillkommer växlingsavgift. Därför har jag min portfölj som investerar i USA + World ex USA hos Degiro för att minimera kostnaderna. Det är en fördel med DB X MSCI World och XACT OMXS30 som är noterade i SEK så man slipper växlingskostnaden. 

HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Hej!

Valutaeffekten är klart kännbar...

Frågan är om växlingskurs mm är något att bry sig om i långa loppet om man överpresterar index med ganska många %..( i den amerikanska portföljen)

Det kanske är så att en vanlig fond är det bästa alternativet om man vill köra sverige/global, hur känslig är det igentligen att förlora dagarna det tar att byta, ibland till fördel och ibland till nackdel antar jag..

Dbx msci world, GLD och Xact eller

SPP fonder och gld...

Jag kommer blanda in guld med=)

?

HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Hej igen!

Är det en tankevurpa att det skulle vara sämre att använda Xact omxutd än Xact omx30?

Köper man på X- datum är väl utvecklingen exakt som underliggande papper? Enda skillnade är att i juni delar fonden ut vilket betyder att värdet minska med x-%, äger man får man loss kontanter ligger man i annat tillgångslag blir man inte påverkad. Kan det vara problem med att hitta ingång då fonden faktiskt borde stå 3-4% högre än det faktiskat på ett års sikt? Borde man addera 4% på det värdet? Samma måste gälla för exit?

/Christian

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Hej igen,

Jo, valutaeffekten är klart kännbar. Tanken är också att man rider på valutavågen i dual momentum. T.ex. så har man mest varit investerad i globalfonder senaste året i Sverige/Global vilket har ridit på dollarvågen. Samma åt andra hållet. I det långa loppet tror jag inte att växlingskurs är något att bry sig om. Såg en undersökning där det kanske drog ner långsiktig avkastning från 15 % till 14 % med dålig valutatajming. 

Angående fonder så tänkte jag lika som dig. Däremot är det frustrerande att behöva vänta 1 vecka eller så på ett byte. Nu senaste året så gav det en avkastning som är ca -2 % lägre än vad den hade varit om jag inte behövt vänta, se t.ex. min portfölj på Shareville där jag har det: https://www.shareville.se/profiles/investerarfysikern/portfolios/66338/y... Mest för att jag tyckt det varit frustrerande att vänta så kändes det som att jag ville ha ETF:er. Men testar också implementera den i mitt pensionssparande och där måste man ha fonder. 

Ok, intressant att du kommer ta med guld. Har kollat på en sån portfölj som jag publicerat här: http://www.enklainvesteringar.se/uncategorized/varianter-av-permanenta-p... Själv tyckte jag att det blev lite för volatilt för att ta med. 

Haha, ja, det var en tankevurpa. Kollade in nu hur det såg ut innan och efter utdelning för XACT OMXSB Utd och det visade sig att den följde OMXSB GI fram tills utdelningen den 9:e juni. Så den borde gå bra att använda. Den känns bättre också då den är bredare, även om skillnaden mot OMXS30 endast är 4 % i avkastning de senaste 10 åren. 

HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Kul att bolla idéer!

Jag kommer kliva in i två dualmomentum portföljer i början på januari för att testa under 2016, det är lite tråkigt att det ser ut att kunna bli ett tungt börsår 2016, tror ändå guld skulle kunna göra en god insatts under beartrend. I mina beräkningar(vilda gissningar)så är bear trenden slut till nästa höst.

Den ena med Antonaccis upplägg med Amerikanska ETFer och en Svensk modell där det lutar åt Xact Omxutd, Db x MSCI world samt en korträntefond.

Jag kommer även lägga till guld i båda uppläggen(jag tror flr övrigt på guldet inom kort).

Har även fundering på applicera detta på PPM pengarna.

Kommer följa dig med spänning, hoppas du fortsätter dela med dig hur det går och vilket upplägg det blir =)

Jag är helt såld på dualmomentum tänket, index investeringar passar mig ganska bra.

Glad tredje advent!

/Christian

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar