Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Första veckan med Börslabbet

Det har varit en riktigt kul vecka med lanseringen av Börslabbet och det är extremt roligt att se det stora intresse som funnits av tjänsten. Lanseringen gick klart bättre än förväntat och det är extra kul att det verkar vara uppskattat av många. Projektet började vid årsskiftet då jag blivit kontaktad av flera läsare här på bloggen som ville ha hjälp att enkelt komma igång med kvantitativa strategier och har under våren tagit sin form. Tanken var först en enkel mailtjänst, men under tiden blev lite mer med screener, månadsbrev via mail och premiumblogg.

 

 

Tack vare det nära samarbetet med Börsdata har jag också genomgående kunnat testa alla strategier på deras databas, något som jag publicerat i "Vad fungerar på Stockholmsbörsen?". Jag hoppas att studien kommer många av läsarna till användning och det är extremt roligt att få dela den nu efter att ha få suttit inne på innehållet i någon månad. Prenumerera på Börslabbets nyhetsbrev nedan för att få tillgång till studien i PDF som är designat så att det enkelt går att skriva ut.

 

Allteftersom kommer jag också att rulla ut mer information på Börslabbets premiumblogg med djupare studier och insikter från testet som inte fick plats i själva sammanställningen. Här är några exempel:

  • Hur många aktier ska man ha i kvantitativ strategi?
  • Är F-score bra att ha med i sina strategier eller inte?
  • Shareholders yield vs direktavkastning
  • First north eller inte?

 

Framförallt har det varit riktigt kul att få den kontakt med läsarcommunityt till denna blogg. Börslabbet är en tjänst skapad för att komma igång och investera i enkla strategier, men också för att utveckla sig själv som investerare. Jag frågade Börslabbets medlemmar vad de vill se framöver och många vill se tips på hur man använder Börsdata, trendföljning, studier och backtest, tips för hur man sätter ihop sin portfölj och inkludering av nordiska aktier. Alla dessa är saker som kommer komma upp på premiumbloggen framöver, så det är bara att hålla utkik.

 

För er som undrar vad som kommer hända med denna blogg är det bara att hålla er lugna. Jag kommer fortsatt att uppdatera den, men kan hända lite mindre frekvent än innan. Fokuset på just Börslabbet är att leverera tips och råd hur man investerar kvantitativt, men jag har så många flera intressen än det. Allmänna observationer, mitt eget sparande och andra ämnen som intresserar mig kommer jag fortsätta skriva om här. Kanske jag också börjar skriva om min forskning, tankar om maskininlärning och optionsteori, vilket är ämnen jag är intresserad av men ännu inte skrivit mycket om här. Så håll utkik på nya inlägg här med!

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Sydarn (ej registrerad)

Gratulerar till en lyckad lansering, hoppas det fortsätter att gå bra!

Jag har läst Vad fungerar på Stockholmsbörsen, och har en fråga, en sak jag saknar. Vad är korrelationen mellan olika strategier du har och, och vad vinner du på att använda fler än en strategi tillsammans?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Tackar! 

Det finns flera olika anledningar. Dels visar de olika strategierna endast årsavkastningen, men jag vet ur personlig erfarenhet att inom vissa år kan olika strategier ge klart olika avkastning. Med flera strategier fås en jämnare avkastning. Värde och momentum har också negativ korrelation, så där fås bra komplement. Som du ser är sammansatt momentum den som sticker mest ut. Men det kan också finnas en risk att någon faktor inte fungerar lika bra framöver som den fungerat senaste 15 åren, därmed är det också en försäkring genom att använda flera olika faktorer. Det är också därför jag kombinerar flera olika aktieportföljer. De har troligtvis hög korrelation, men om jag vet flera sätt att få 20 % avkastning per år varför inte satsa på alla? A-O i investeringar är diversifiering, riskhantering, tänka sannolikheter och base rates.

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Hej!

Tycker det är ett väldigt bra initiativ till en tjänst som jag gärna skulle använda. 

Problemet för mig, som även varit med börsdata är att jag endast viktar om mina portföljer en gång om året, och då känns det lite onödigt att betala en månadsavgift för tjänsten, som jag behöver använda en gång om året. Har du några tankar på en annan betalningsmodell? Skulle annars gärna betala för att använda dina screeners istället för att hålla på å klippa och klistra i excel...

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej!

Kul att du gillar det. Om du fördelar om endast en gång per år kan du alltid välja 3-månadersprenumeration. Det går alltid att säga upp så att prenumerationen inte fortsätter automatiskt, dina 3-månader som du betalat för fortsätter som vanligt efter uppsägning av abonnemang. Då har du ca 3 månader per år att fördela om dina innehav. 

Anonymous's picture
Chancery (ej registrerad)

Har du kollat med jurist att det inte rör sig om rådgivning? Att maila ut listor på aktier. En disclaimer är inget skydd

I all välmening

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Börslabbets tjänster är av samma generella karaktär som liknande tjänster, t.ex. Börsdata, Börssignaler/Indexinvestering och SigmaStocks med allmänna råd där det är upp till slutanvändaren att göra det slutgiltiga investeringsbeslutet. Det som är reglerat i svensk lag är personlig investeringsrådgivning, antingen via individuella företag (se Lag (2003:862) om finansiell rådgivning till konsumenter (http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20030862.HTM)) eller via värdepapperföretag/banker (se Lag (2007:528) om värdepappersmarknaden http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssa...). Tipsen i Börslabbet är av samma allmänna karaktär som en aktietidning. Se också användarvillkoren för mer information: https://borslabbet.se/anvandarvillkor/

Anonymous's picture
Johan W (ej registrerad)

@Anonym

Du kan ju alltid betala för tjänsten och sedan använda månadsaktierna som facit att jämföra med mot en egen formel att jämföra med om du inte vill betala för tjänsten kontinuerligt. Men jag tycker att det är klart värt pengarna med tanke på potentialen i de strategier du får för bara ett par tusen kronor om året (dubbla avkastningen mot relevant index)!

Om du tänker köpa kvartal "då och då", tänk på att det står uttryckligen att tjänsten är begränsad till antalet, så risken är att du kanske inte kan köpa den igen nästa år när du vill föjla upp igen. Du sparar ca 2 000 kr men tar risken att bli tvungen att bli utan denna information när det är dags att balansera om ifall tjänsten är så populär som den förtjänar att vara. För mig är det en "no-brainer", om Börslabbet-strategierna fortsätter leverera som sina historiska 15 år så är det otroligt prisvärt. Dessutom slipper jag klura ut det själv och kan ägna absolut minimal mängd tankekraft specifikt åt detta och göra något roligare av både tiden och hjärnkapaciteten ^_^

Anonymous's picture
Sydarn (ej registrerad)

Kanske på sin plats med ett sjätte streck i graferna då? Ett som redovisar om man köper alla fem strategier, likaviktar varje år vid ombalanseringen, och ser om det ger mer än att bara låta löpande strategier behålla akumulerat kapital och låta förlorande strategier bli mindre i sina respektive portföljer

Troligen är de ganska nära i korrelation ändå, och 15 år är inte så långt att olika strategier har kommit och gått ur mode. Kanske mer en idé tills mer kurshistorik finns att tillgå :-)

Håller med om att tjänsten är en no-brainer. När det kan ge så mycket mer än index över tid. Det jag kan sakna är dynamiska säljregler. I USA är det pga skatter som du ofta vill hålla aktier i ett år, i Sverige så ser det annorlunda ut. Jag har inte testat tjänsten än själv, men gissar man kan implementera egna köp/sälj-regler efter den data och screening man får del av. Hur ser det ut med screening-mailen? Kanske kan man få ett exempel på hemsidan, som är utdaterat eller hitte-på, eller liknande

Fredrik Lyreskog's picture
2
8
0
0
Fredrik Lyreskog

Grattis till lanseringen! Ser väldigt spännande ut. Vore dock trevligt med en gratis "prova på"-månad för att få en känsla av kvaliteten, hur mycket jobb man själv måste lägga ner osv. 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@JohanW Bra skrivet!

@Sydarn Jag funderade på det men tänkte att det lätt blev för många grafer. Men vore en intressant studie däremot. Kanske blir ett inlägg om det på Börslabbet framöver. Vore inte minst intressant att se hur den sammanlagda utvecklingen blir när jag har dagsutveckling också. 

Bra kommentar. Det går säkert att implementera. Själva fördelen med att hålla aktierna i ett år är också att minimera kostnaderna för bytet. Det blir mycket slippage i form av både courtage och spread. Säg om de är 0,5 % per byte, blir det 2 % per år om man byter aktier 4 gånger. Då måste man alltid fråga sig om det ger högre avkastning eller inte med att göra det flera gånger. För momentum-portföljer är det ofta fallet, men inte så ofta för värde. Men screeners uppdateras varje månad, så det går att implementera det hur man vill. Tack för tipset med sneek-peak av screenern. 

@Fredrik Tack för kommentaren. Har flera som efterfrågat något liknande. Ska se om det går att få till. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar