Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Fina eller billiga företag - svenska aktiebloggares strategier

Jag har följt svenska aktiebloggare ett tag nu och tycker det är intressant att se mängden olika filosofier/strategier som de använder. Jag tycker mig identifierat ett antal olika grupper och tänkte gå igenom dessa i detta inlägg.

 

Först har vi Peter Lynch anhängarna som letar efter fantastiska företag vars tillväxt och affärsidé driver upp priset och avkastningen. Dessa är också ibland flitiga användare av momentum utan att riktigt tänka på det. Priset är inte så viktigt, utan snarare att det är riktigt bra företag de köper och de är vettigt värderade. Höga P/E-tal kan motiveras av att bolaget har så pass hög tillväxt så att de lätt växer in i värderingen. Här är företag som Betsson, Unibet, Net Ent, Bahnhof, Indutrade och Intrum Justitia bland flera populära. Gärna utvärderas en långsiktig totalavkastning för företaget och det är oftast aktier som stoppas in i byrålådan. Finns också några småbolagsfonder med liknande strategi, Carnegie småbolagsfond är en av dessa. Dessa aktier har varit riktigt i ropet senaste året och det har gått riktigt bra för de med en sådan strategi. Gratulerar Sandman som nyligen passerat miljonen och lyckats med att ha +211 % avkastning på 2,5 år. Andra kända bloggare är t.ex. Snåljåpen och Nicklas Andersson

 

En annan populär strategi är så kallade utdelningsinvesterare. Det är investerare som köper bolag från vars utdelningar de vill leva på framöver. Här är tanken att det ska vara bolag med en viss utdelningsökning, bra historik och stabil verksamhet som man ska ha i portföljen. Det kan gärna vara stora stabila företag, men också små företag med bra utdelningar. Dividend champions är givetvis favoriter och det ska vara innehav som man inte behöver oroa sig för så mycket. Gärna kollar man på vad Warren Buffett köper då det många gånger hamnar i samma kategori och investeringshorisonten i företagen är oftast buy-and-hold-forever. Företag här är t.ex. P&G, Coca-Cola, JNJ, H&M och diverse investmentbolag och preffar. Kända bloggare är t.ex. PetruskoStefan Thelenius och Finanskvinnan.

 

Att köpa bra företag till ett billigt pris är också en utbredd strategi där Värdepappret och dess skribenter är bland de främsta föreståndarna. Den strategin är ganska inspirerad av Warren Buffett som ung och Joel Greenblatt som kom på Magic formula. Helt enkelt så är tanken att leta reda på bra företag som värderas till långt under sitt intrinsic value. Gärna letas det runt bland småföretag och i olika hörn på marknaden och fokus ligger mer på att man får mycket för pengarna. Gärna har man en koncentrerad portfölj, alternativt att man köper ett flertal riktigt billiga bolag via t.ex. Magic formula. Graham kan man också säga är en stor inspiratör. I mina aktiva investeringar så är det främst denna strategi jag försöker följa. Företag är t.ex. danska banker, norska försäkringsbolag och så vidare. Kända bloggare är t.ex. Aktiefokus, Aktieingenjören, Irvings investeringar, Finansnovis, Värdebyrån, Småbolag och undantag och så vidare.

 

Utöver det så finns det ett antal flera strategier och bloggare där ute. Molekylär ekonomi och hans makrostrategi är intressant att följa. Dessutom så överlappar strategierna mycket och kollar man på diverse bloggare ovan så är det nog flera som identifierar sig i flera av kategorierna. Utöver dessa finns ju också givetvis de som haussar förhoppningsbolag och de som skriver om teknisk analys etc, men det är inget jag direkt följer. En rolig nisch är också erfarna investerare som blivit privata och delar med sig av sina insikter efter en lång karriär inom finans, t.ex. Kavastu och Sprezzaturian.

 

Försökte sammanfatta en intressant bild av olika investeringsstrategier och att det är inte endast verkar finnas en väg till bra avkastning. Själv fastnade jag för att köpa billiga och bra företag, då det finns bevisligen har fungerat och eftersom jag har svårt att avgöra vilka som är framtida tillväxtföretag. Det viktiga är att hitta sin egen nisch och strategi som passar en själv. 

 

Vad är eran nisch eller strategi? Finns det någon ni tycker att jag missat i inlägget?

Taggar (blogg): 
Gustav's picture
5
6
3
0
Gustav

Bra genomgång men saknar konkurrensfördelar eller "moats".  Vi är kanske inte många men jag är en :-) Kör själv en kombination av konkurrensfördelar och utdelning.

Gustav's picture
5
6
3
0
Gustav

Är förresten Gustavs Aktieblogg (ska uppdatera profilen, men lite trixigt via mobilen) :-)

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Bra kommentar. Ja, insåg nu att jag missade ta upp det. Tänkte på dig och 40%20år och hade svårt att placera er, kändes som en kombination av flera. Men nu när du säger det så passar ni bra in i kategorin "moats". Är nog vissa av de jag nämnt i sista kategorin som också kanske bättre passar in där. 

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Vad innebär "moats"?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Det innebär en sådan runt företaget: 

Huvudkonceptet är att man har letar efter företag med en hög avkastning på eget kapital och höga marginaler. Då dessa nischer oftast lockar till sig konkurrens så vill man gärna ha så kallade vallgravar för att skydda sig. T.ex. så är Apple ett sådant företag. De har monopol på sina Iphones etc vilket gör att de kan ha riktigt höga marginaler. Deras moat är just att de har en unik produkt, något ingen annan kan riktigt strida med. Men om man är fel ute i bedömningen så kan en annan aktör gå in och riva ner moaten och sno åt sig alla vinster, se t.ex. Nokia. H&M är ett bra lokalt exempel på ett företag med bra moats (och enorm avkastning på eget kapital). T.ex. intåget av irländska Primark kan vara intressant för diverse moat-investerare som hot mot H&M:s marginaler. Svårigheten med just moats är att uppskatta dessa och värdet i dessa. Warren Buffett och Charlie Munger är kända för att använda sig av ett moat tänk.

 

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Grymt svar, tack! Bra inlägg för övrigt också, träffsäkert.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar