Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Framtiden för att vara aktiv

En sak jag funderat på efter att ha läst på en hel del om värdeinvestering, kvantitativ investering och andra sätt att investera på efter väl beprövade metoder och faktorer är om detta kommer hålla i längden. Marknaderna blir allt mer effektiva och innehåller allt större grad av sofistikerade investerare. I detta inlägg vill jag sammanfatta min analys av den nuvarande situationen och varför jag anser att det mycket väl kan fortsätta vara bra långt framöver att vara aktiv och investera kvantitativt i t.ex. billiga aktier.

 

Först är det den stora förändringen som skett där institutionella investerare har tagit över en klar del av förvaltningen från privatpersoner, se t.ex. denna artikel. Som ses i bilden nedan för USA har senaste 70 åren lett till att från att 90 % av aktierna var ägda av privatpersoner tills endast 33 % idag. I Sverige är utvecklingen ganska lik och ca 33 % av aktierna ägs av privatpersoner (se SEB sparbarometer). Det påverkar helt klart konkurrensen på marknaden om man tävlar mot proffs. Däremot så kan man också komma ihåg att 80-90 % av fonder underpresterar mot index (något fler innan avgifter), vilket gör att man ändå har en viss chans att även slå proffsen. Dessutom är de inte så motiverade att maximera avkastningen, då de oftast inte är mycket investerade i fonden och här i Sverige utgörs hälften av aktieägandet av pensionsfonder. Sen lider de också av att de många gånger är tvungna att vara nära index, vilket småsparare inte behöver vara.

 

Källa: Goldman Sachs

 

En fara i dagsläget är indexfonder som tagit över en stor del av marknaden i framförallt USA, se min tidigare artikel om detta. De som inte lyckas bra via aktiv förvaltning kastar in handduken och investerar i indexfonder. Det gör att endast de mest motiverade och bästa investerarna är kvar i marknaden. Däremot är marknadsandelen fortfarande ganska låg för att det ska påverka nämnvärt och här i Sverige är det knappt 10 %. De mesta pengarna förvaltas fortfarande främst av stora fondförvaltare som gör aktiva beslut, vilket man inte minst kan se i ägarlistorna för de största bolagen på Stockholmsbörsen. Om de skulle ha en indexförvaltning skulle ägandet genom större fondförvaltare vara densamma i alla bolag, men den skiljer sig klart mellan de olika aktierna. T.ex. om Swedbank Robur skulle äga 2 % av Stockholmsbörsen skulle de äga 2 % i H&M, Ericsson etc. En stor anledning till det är just många aktiva förvaltare på Stockholmsbörsen är på grund av de marginaler som finns i fondförvaltning, Swedbank Robur tar t.ex. över 1 % mer i avgift för sin aktivt förvaltade Sverigefond jämfört med sin passivt förvaltade motsvarighet.

 

För den aktiva investeraren och kvantitativa investeraren är detta verkligen positiva nyheter. Om ca en tredjedel av aktieägandet ligger i småsparares händer och över hälften i aktiva institutionella investerares händer är det något helt klart positivt. Oavsett proffs eller amatör lider alla dessa personer av liknande beteendebrister och kommer göra liknande fel. Proffsen har oftast genomgått en utbildning där de försökt blivit övertygade att marknader är effektiva och optimal portföljteori är en vettig modell. Dessutom utvärderas deras prestation på alldeles för kort tid för att de ska kunna slå börsen på sikt, vilket de bästa investerarna oftast gör emellanåt. Ännu har jag inte sett en kvantitativ värdefond i Sverige och det är få som utgår från ren data.

 

Trots indexfonder, mer sofistikerade investerare, hedgefonder och så vidare tror jag mycket på att investera kvantitativt kommer fortsatt överprestera marknaden. En klar majoritet av investerarna, både småsparare och proffs, investerar efter egna analyser som de alltid gjort. Dagens läge ser inte mycket annorlunda ut jämfört med tio år sedan och under dessa tio år har kvantitativa strategier slagit index med råge. Därför tror jag att förutsättningarna att vara aktiv på aktiemarknaden inte har ändrats markant trots de nya strömningarna. Däremot så kan det mycket väl ändras framöver, men det är nog fortfarande långt dit tills dess och människors natur indikerar på att det troligtvis inte kommer att ske.

 

Mer läsning i ämnet:

WILL ETFS DESTROY FACTOR INVESTING? NOPE.

Taggar (blogg): 
lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Jag kan inte investera passivt. Buy and hold är för riskabelt. Marknaden kan göra en Japan och då är man körd.

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Är enig

Anonymous's picture
M.ags (ej registrerad)

Hej,
Har du kikat på fonden Storebrand Global Multifaktor? Om så, vad tycker du?
Här är några matiga länkar
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/02/02/smarta-faktorer-s...
http://www.slideshare.net/Nordnetnorge/faktorfond-systematisk-jakt-p-mer...
https://soundcloud.com/pengepodden/episode-44-kvantitative-investeringss...
Jag själv tycker det är den mest spännande fonden på svenska marknaden, väl i klass med dylika från Alpha Architect, Cambria Funds osv.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej!

Ja, har hört talas om den. Tror verkligen att den kan gå bättre än index men den lider tyvärr av det som de flesta faktor fonder gör: är för diversifierad. I stort sett är det indexförvaltning med tilt och inte tillräckligt annorlunda än index. Men perfekt däremot om man vill ha lite högre avkastning än index men ändå nära index i avkastning. Alpha Architect och Cambria är däremot mer aktiva, så de kommer också kunna under/överprestera mer. T.ex., några av deras fonder underpresterade med 20 % mot index för ett år sen, men sen också överpresterat mot index senaste året. Det kommer inte Global Mulifaktor göra.

Anonymous's picture
surf (ej registrerad)

 

Hej och tack för intressanta artiklar. I din analys av aktiv kontra passiv (index) förvaltning får du inte glömma det kapital som kopierar index via olika deriva och således inte syns i några ägarlistor. Tror det är mycket pengar vi talar om. Keep up the good job!!!

@cspira's picture
0
1
0
0
@cspira

Det gäller många ggr. att ha rätt syn på de uppgifter marknaden erbjuder och lyfta blicken. Om man vill investera med egen analys gäller det att själv värdera de uppgifter som marknaden bjuder på. Ett exempel är "Goodwill"? Här är en timmes guldkorn som slår hål på många "myter". Aswath Damodaran https://youtu.be/Z5chrxMuBoo  tack Google!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar