Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Global värdeinvestering

Senaste veckorna har ett återkommande tema på bloggen varit om hur man kan gå tillväga att ha en global kvantitativ portfölj. Det finns diverse begränsningar i och med courtage etc men nu med allt billigare tjänster blir det allt lättare att köpa aktier över hela världen. En fråga som återkommer är ofta hur man ska utforma en sådan? Ska man ha en portfölj per region eller en för alla regioner tillsammans? Hur bra fungerar global värdeinvestering? Detta svaras bra i boken Value Investing av James Montier, det specifika kapitlet finns online här.

 

James Montier ställde sig frågan om hur bra global värdeinvestering fungerar och valde att studera det globalt över åren 1985-2007. Det han gjorde var att mäta värde med ett mått liknande Value composite där han sorterade bolagen baserat på deras gemensamma värdering av P/S, P/E, P/FCF, P/B och EV/EBIT. Sedan studerade han de 20 % lägst värderade företagen med ett marknadsvärde över 250 MUSD och testade hur de presterade mot index. Det han fick var att värdeaktier utklassade index på alla marknader han studerade över hela världen. Dessutom visade han att om man investerade på alla marknader tillsammans istället för att endast investera på en marknad enskilt fås en högre riskjusterad avkastning. Nedan visas avkastningen för värde minus tillväxt (dyraste aktierna) på de olika utvecklade marknaderna.

 

Källa: Value Investing av James Montier

 

Marknaderna ovan täcker in nästan alla utvecklade marknader och visar att i Japan så har avkastningen varit högst (kom ihåg, det är lång/kort ovan) men att avkastningen för de 20 % lägst värderade företagen på alla marknader är också hög.

 

Kollar vi på standardavvikelsen är den också klart lägre för en portfölj som investerar på alla marknader, vilket är fördelaktigt:

 

Han visar sedan att ännu bättre resultat fås om man också inkluderar tillväxtmarknader.

 

Nu är däremot 20 % av alla världens aktier totalt 1800 aktier. Det gör att det är svårt att implementera och att dra generella slutsatser från det på portföljnivå. Därför studerar han hur det skulle gå att investera i de 30 billigaste aktierna på marknaden. Han visade att då kan man få en avkastning på 25 % per år, hela 15 % per år över den testade perioden. Det är en bit över de strategier som är testade i enbart USA där Value composite oftast gett en avkastning på 10-12 % över index.

 

Problemet med att investera globalt är däremot det höga courtaget. Ett sätt att komma runt det är längre innehavstider. Avkastningen minskar inte så markant om man har aktierna i 5 år istället för 1 år. Det gör också att courtaget för en sådan portfölj minskar markant. Nu går det att handla på 32 marknader hos DeGiro för courtage runt 100 kr eller mindre. Med en köp och sen en säljaffär på 5 år innebär det en kostnad på ca 40 kr per år (där många marknader är billigare). Det gör det fullt möjligt att implementera en sådan portfölj. Nedan visas överavkastningen mot index över 5 år för en portfölj med 30 innehav och med en förväntad avkastning på börsen på 7-10 % per år blir det en förväntad dubbling av kapitalet på ca 5 år.

 

 

James Montier har gjort liknande studier på net-nets och visat att dessa likaså har gett en avkastning som är klart högre globalt sett än för regionala marknader var och en för sig. Ju billigare det blir att investera globalt så kan man allt eftersom gå över till att investera globalt på detta sätt. Det viktiga som Montier visade var att för varje marknad man utökade att investera i desto bättre blev resultaten. Bara de senaste åren har möjligheterna öppnat upp sig markant för globala investeringar och det kommer nog fortsätta att göra så framöver, kommer Interactive Brokers till Sverige innebär det att nästan alla större marknader kan handlas till ca 10 kr i courtage. Det är bra att ha i baktankarna när portföljen blir större och man vill investera globalt. 

Taggar (blogg): 
vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Mycket intressant inlägg och något jag själv tillämpar, vilket jag också har nämnt tidigare i någon kommentar.

Jag har valt att dela upp mitt kvantitativa sparande (vilket också är en stor del av mitt totala sparande) i tre olika regioner:

1. Sverige
2. USA
3. Kanada/Tyskland/Norge/Danmark/Finland

Detta är förstås baserat på vilka marknader man kommer åt billigt på Nordnet/Avanza.

I varje region har jag fyra olika kvantitativa strategier, som skiljer sig något, men generellt VC, EV/EBIT, Magic Formula och de flesta i kombination med momentum. I vissa fall mer vikt åt värde, i andra fall mer på momentum.

Det kräver förstås att de internationella portföljerna är större än 36 000 kr om man har tio aktier i varje. Samt en screener, i mitt fall Quant-investing varannan månad.

Med 12 portföljer faller det sig också lämpligt att ombalansera en portfölj i månaden.

Det hade varit fantastiskt om Interactive Brokers kommer till Sverige så att man får billig access till fler marknader - även Degiro är för dyrt i marknader andra än ovan nämnda om man inte kör på längre perioder som du skriver. Men man ska väl inte gapa om för mycket. Förändringarna som har skett de senaste åren med 1 kr resp. 9 kr i minimicourtage har ju möljiggjort kvantitativa strategier både i Sverige och utlandet.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Bra upplägg och det är något jag också funderat på. Däremot tror jag du missade lite huvudbudskapet i inlägget, nämligen att det kan vara bättre att välja aktier från alla regioner tillsammans än enskilt för varje region. T.ex. att du väljer från Sverige, USA, Kanada, Tyskland, Norge, Danmanrk, Finland i samma portfölj. Då kommer man också runt problemet att man behöver ha 12 portföljer med 36 000 kr i varje utan kan begränsa ner det till 4. Jag har själv varit inne på din idé med att dela upp det i varje region, men har funderat på att det bästa kanske är att utöka de befintliga portföljerna för att ingripa andra länder också.

Fördelen med att dela in det i regioner är att slippa ha alla aktier i samma korg, i dagsläget skulle nästan allt hamna i USA. Dessutom kan det vara vettigt att ha en del i Sverige om man vill slippa valutarisk. Så det är en avvägning vad man tycker är vettigt. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar