Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Guide: Komma igång med sitt sparande

Under jul och nyår så fick jag en del frågor av folk som vill komma igång med sitt sparande då de visste att jag bloggade om aktier och investerande. Det som slog mig var att jag inte visste riktigt var jag skulle börja, då investerande är en process och det är inte så lätt att ta över en nyårsmiddag. Dessutom tappar man lyssnarens intresse snabbt om man börjar snacka om dual momentum, kvantitativa investeringar och liknande som kanske inte passar de flesta. Så därför tänkte jag i detta inlägg gå igenom lite grundläggande tips för den som är nybörjare och vill bara starta ett enkelt sparande.

 

Komma igång

För de flesta är det viktigt att bara komma igång att spara. Att låta pengarna jobba skapar en pengamaskin över tid och ett långsiktigt sparande. Ett ISK hos en bank eller nätaktör, t.ex. Avanza eller Nordnet, är en bra början till sparandet med månadsvisa insättningar. Det viktiga är att tänka på sin risk, allt för få klarar att ligga helt investerade i börsen där det finns en risk att det går ner med -65 %. Däremot finns det sätt att få i stort sett en likvärdig avkastning till lägre risk.

 

Det enklaste är att dela upp sparandet i obligationer och aktier. Standarden är 30-40 % i räntor/obligationer och 60-70 % i aktier, beroende på ens egen riskbenägenhet. Det hela går enkelt att göra genom att köpa indexfonder och räntefonder. Historiskt har detta gett en avkastning på 9,4 % per år med en maximal förlust på -40 %. Det går att läsa mer här.

 

Om man vill ha ännu mindre risk så är en portfölj som den permanenta portföljen ett bra alternativ. Där har man 25 % i korta räntefonder eller sparkonto, 25 % i obligationer, 25 % i aktier och 25 % i guld. Detta har gett en avkastning på ca 8 % per år med en maximal förlust på -12 %. Det går att läsa mer här.

 

De två sparformerna ovan passar för ca 80-90 % av sparare då de är enkla och inte kräver mycket underhåll. Det viktigaste är att komma igång med sparandet och inte ta för stor risk. Fokusera också på att investera i billiga index och räntefonder så att avgiften äter upp så lite som möjligt.

 

För den som vill mer

Det finns sätt att få högre avkastning än alternativen ovan, men det kräver också mer aktivitet, att man läser på mer och förstår vad det är man investerar i. Det finns flera sådana strategier.

 

Dels är det Dual momentum. Denna baserar sig på principen att marknader som går upp fortsätter upp och marknader som går ner fortsätter ner. Den har gett ca 15-17 % avkastning historiskt sett jämfört med 9,4 % för en 60/40 kombination av aktier och räntor och till en lägre risk. Ränta-på-ränta effekten påverkar mycket i hur slututfallet blir och att byta från en 60/40-portfölj till dual momentum gör att man på 30 års sikt får en avkastning på 6 600 % istället för 1 500 %. Det går att läsa mer här.

 

Att investera rent mekaniskt i aktier är också ett bra sätt att få högre avkastning. Strategier som går ut på att köpa billiga aktier i bra företag har tenderat att ge bättre avkastning än börsen historiskt sett. Dessa inkluderar den Magiska formeln, skapad av superinvesteraren Joel Greenblatt, Deep value, skapad av Tobias Carlisle och andra strategier så som Trending Value och P/B + F-score. I tester av dessa strategier så har de gett en historisk avkastning på runt 20 % per år, vilket blir en avkastning på 23 700 % under 30 år. Det går att läsa mer om Magic formula här och mer om Deep value här.

 

Notera att dessa strategier ger bra avkastning på sikt, men de ger inte alltid bra avkastning och det finns många tidpunkter marknaden kan gå bättre än strategierna i flera år eller mer. Därför är det extra viktigt att läsa på om dessa strategier och förstå sig på dem innan man investerar och sedan investera i dessa konsistent. Ha i bakhuvudet att den bästa fonden i USA under 2000-2010 gick upp med 18 % per år, men den genomsnittliga spararen i den fonden förlorade -10 % per år då sparare oftast tog ut pengar ur fonden när den presterat dåligt.

 

Sammanfattning

För de flesta så är det bästa att investera i billiga indexfonder och ha en bra fördelning mellan räntor, aktier, obligationer och kanske guld. Detta passar de flesta spararna och ger en bra avkastning på sikt. Lättast att komma igång är genom att starta ett ISK på Avanza eller Nordnet och sedan månadsspara regelbundet där.

 

För de som vill lite mer finns det enkla strategier att följa som kan öka avkastningen med upp till det dubbla per år. Däremot går de inte alltid bättre än marknaden, vilket gör att det är extra viktigt att förstå vad det är man investerar i. Genom att läsa på och göra sig införstådd så kan man få en bättre avkastning, bara man är beredd att underprestera mot index enskilda år.

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Lord Metroid (ej registrerad)

Man kan ju också vara en aktiv sparare och ta ut pengarna när det börjar bli dåliga tider på börsen och sätta in dem igen när det börjar gå bra så slipper man förlora 60% av sitt kapital under en börskrash.

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Bra inlägg, som vanligt.

#2: Vill inte låta otrevlig, men om man har möjligheten att förutspå en sådan krasch så är det väl bättre att korta börsen och tjäna 60 % i nedgången?

Kan tänka mig att ett vanligt scenario är att man tänker att "nu blir det krasch" och lägger sig 100 % likvid. Sen går börsen ytterligare 20 % innan den kraschar. Sen kraschar den 35 %. Och när den kraschat så väntar man på att den ska bottna, eftersom man inte vill fånga den fallande kniven för tidigt, vilket slutar med att man kanske inte lyckas ta den förrän den har gått upp 10 % igen. Sen sitter man där, svinnöjd över att man lyckades dodga kraschen, men egentligen så har man backat 25-30 % och börsen 35 %. Och då var det ett bra scenario, kan lika gärna bli att man hamnar negativt om börsen. Som sagt, hade man kunnat veta att "från och med imorgon så blir det 50 % nedgång" så hade man ju inte bara kunnat spara in denna nedgång, utan enkelt kunna tjäna 50 % istället.

Jag tror mer på att vara långsiktig och låta de kraftiga uppgångarna efter krascherna sudda ut det dåliga året, även om jag så klart också justerar kassan en del utefter vad jag tror om det makroekonomiska läget.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar