Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Halvårsprestation nordiska bevakningsportföljer

I höstas valde jag efter ett antal frågor här på bloggen se hur bra det är att investera i Nordiska värdeportföljer och inkludera mindre bolag. Se inläggen Microbolag eller ej? och Bredda de kvantitativa portföljerna internationellt?. I och med detta skapade jag under september-oktober startade jag flera bevakningsportföljer för att se hur detta skulle gå. Nu har det gått lite mer än ett halvår sedan de startades och det kan vara intressant att utvärdera dessa portföljer.

 

Nedan är prestationen senaste halvåret (10:e november - 10:e maj) för topp 10 aktier från Börsdata efter de olika strategierna:

 

EV/EBIT

Sverige mid och large cap: 18 %

Norden all cap: -7 %

Norden mid och large cap: 15 %

 

Magic formula

Sverige mid och large cap: 3 %

Norden all cap: 1 %

Norden mid och large cap: 8 %

 

Trending value

Sverige mid och large cap: 18,5 %

Sverige all cap: 16,5 %

Norden all cap: 21 %

 

Som syns ovan har det varit blandat resultat där Norden har slagit de svenska portföljerna i 2 av 3 strategier. I fallet med alla bolag (all cap) mot större bolag (mid och large cap) ser vi att de större har gått bäst i nästan alla fall. Så att inkludera små bolag är inte alltid bra och värt att notera att många av småbolagen ovan har flera procent i spread, så avkastningen ovan är inte riktigt den man skulle få.

 

Trots det visar de flesta resultat att inkludera mindre bolag hjälper, men inte alldeles för små bolag. Mid cap gränsen går ungefär vid 150 MEUR vilket är ganska bra i linje med 200 MUSD som används i "What Works on Wall Street". Efter lite extra efterforskningar har jag däremot kommit fram till att 50 MUSD är något bättre då det oftast inkluderar större bolagen i small cap, vilka är tillräckligt stora för bra likviditet, men också tillräckligt små för en extra premie. Det är främst de allra minsta, <500 miljoner kronor i börsvärde, man vill undvika.

 

Om vi tar de bästa nordiska strategierna och jämför med de i Sverige med mid och large cap är utvecklingen ganska lika trots allt. Totalt är uppgången 14,7 % i snitt för de nordiska och 13,2 % för de svenska. Kommande halvåret kan det vara det motsatta. Så ganska lika och lite efter smak hur man vill göra. Själv har jag valt att ha delat upp det i svenska och globala portföljer istället. Men hur man vill sätta ihop sin portfölj är upp till en själv, och de nordiska har visat sig fungera helt okej.

Taggar (blogg): 
G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Tack, grymt inlägg

Slumpens betydelse är så himla svår att förhålla sig till på ett rationellt sätt. Helt plötsligt sitter man där och extrapolerar det senaste halvårets utveckling, trots att man gång efter gång läst på om hur slumpen "lurar hjärnan" att göra just det.

Har samma erfarenhet som dig när det gäller svängningar från halvår till halvår (som ju dock är ett kort tidsperspektiv ur ett statistiskt perspektiv). Men känns ju iaf betryggande att få det bekräftat från annat håll :)

Har en portfölj med 10 aktier från hela Norden som startades i slutet av december. Den gick otroligt bra de första 2-3 månaderna (som mest 12% över OMXS30GI). Men senaste tiden har den gått stått och stampat, samtidigt som det svenska indexet klättrat upp. Idag är den portföljen 4,5% över OMXS30GI.

Min svenska portfölj (large, mid och lite small cap) gick sämre än index under början av samma jämförelseperiod. Men ungefär samtidigt som den nordiska började tappa fart så gick den svenska förbi sitt index. Idag är den svenska ungefär lika mycket över index som den nordiska.

 

Anonymous's picture
Johan Å (ej registrerad)

När du skriver "Trending value". Menar du då Value Composite One med 12 månaders momentum ?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@G-ice Ja, håller med om att slumpen är stor i utvecklingen senaste året, halvåret eller månaderna, men trots det lägger man stor bedömning i det. Ganska intressant hur man alltid lurar sig själv. 

Intressant att du sett den skillnaden i utveckling. Ser exakt samma i mina svenska kvantitativa portföljer. T.ex. gick min svenska trending value portfölj ner med -5 % när börsen gick upp med + 5 % till sista mars i år. Sen gick den upp med 13 % senaste en och en halv månaden, klart överpresterade alla andra portföljer. Så mycket upp och ner i de olika portföljerna och extremt svårt att utvärdera på korta perioder. Min Value composite portfölj var sämsta strategin första halvåret, sen dess har den klart överpresterat alla andra strategier. Mycket upp och nedgång i alla strategier verkligen!

@JohanÅ Bra fråga. Ja, det stämmer: Trending vaue är Value composite one plus 12 månaders momentum.

Otto's picture
2
18
0
0
Otto

Ja hur bra strategierna går kan ju verkligen vara en fråga om tajming.

Din Magic Formula mid och large cap har alltså gått upp 3% på ett halvår.

Min Magic Formula Sverige all cap med viss momentum-faktor har gått +42% sedan slutet av augusti. Stort bidragande till det är G5 interactive (+442%) och Dedicare (+91 %).  Båda dessa bolag är small cap. Jag har också köpt månadsvis, vilket spätt ut det sltutliga resultatet gentemot vad det skulle ha landat på om jag suttit enbart på ursprungsportföljen sedan i augusti.

Vid ett månadsinköp (slutet av december) valde jag att även inkludera First North, men då med begränsningen att bolaget måste gå med vinst. Det inköpet (JLT mobile computers) har bidragit med en uppgång på 27% mot index 12% under samma period.

Min nordiska magic formula mid + large cap har sedan slutet av augusti gått upp med 15% att jämföra med OMXSPI som under samma period gått upp ungefär 18%. Här borde man kanske jämföra med något nordiskt ihopsatt index men det vet jag inte var man hittar?

Poängen: vi har fått vitt skilda resultat på inköp som bara ligger något kvartal ifrån varandras.

Jag tror att chansen att hitta de där guldkornen ökar om man köper hyfsat ofta, och inte bara en gång om året.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ja, det stämmer verkligen det du säger. Kan vara intressant hur olika portfölj köper in samma aktie, men i ena fallet kan den aktien ha bidragit till 50-100 % i avkastning och i andra fallet -20 %. Har hänt i flera fall i mina kvantitativa portföljer, bland annat i Lucara och Oriflame. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar