Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Halvårsrapport 2017

Det har varit ett händelserikt halvår med uppstarten av Börslabbet och kringliggande verksamheter. Det tar mycket längre tid än vad man många gånger tror att starta upp en verksamhet, speciellt om man gör det på sidan av sitt vanliga arbete, men det är också extremt lärorikt. Jag tror också verkligen på det Buffett säger med att han är bättre affärsman/manager på grund av att han är investerare, och bättre investerare på grund av att han är affärsman/manager. Att driva sin eget företag får en inblickar i saker som är svårt som yttre investerare, speciellt de kvalitativa sidorna.

 

Trevligt nog har börsen varit lugn under denna tid och tuffat på i en lugn takt. Inte mycket har hänt under året och man undrar om någon på ett magiskt sätt trollat bort volatiliteten. Detta har fått flera in på att köpa optioner samt bli intresserade av Talebs tail-hedge strategi. När volatiliteten kommer tillbaka vet vi inte, men lugnt är det kan man i alla fall konstatera. Det ser man inte minst på Sharpekvoten hos Avanza, där min egen totala portföljs Sharpekvot ökat från 2,28 vid årsskiftet (se årsrapporten) till 3,64.

 

Utvecklingen i år har också varit bra. Avkastningen för olika index i SEK är följande:

 

Global + 3,6 %

USA + 1,2 %

Sverige + 11,7 %

Tillväxtmarknader + 10,2 %

 

Trenden från första kvartalet håller sig fast (se senaste kvartalsrapporten) men där Sverigeindex har tagit ikapp tillväxtmarknader. Årets trade har varit att ligga lång Sverige och Tillväxtmarknader, och USA har inte varit lika vinnande koncept som tidigare år mycket på grund av den svaga dollarn.

 

Vid kvartalets slut är min allokering (likt förra kvartalet):

54 % Aktier

31 % Taktisk tillgångsallokering

11 % Sparkonto

3 % Guld

 

Aktieportföljer

Mitt aktiesparande ligger uppdelat i dels svenska aktieportföljer och globala aktieportföljer och ETF:er. Den totala utvecklingen av mina aktiestrategier sedan starten i början av 2015 visas nedan (exkl ETF:er):

 

 

 

Utvecklingen för de svenska aktieportföljerna har varit följande i år:

 

  • EV/EBIT + 9,9 %
  • EV/EBIT + momentum + 19,5 %
  • Value composite + 17,4 %
  • Value composite + momentum + 7,4 %

 

Som i tidigare rapporter har avkastningen för de individuella portföljerna variera. Det är inte mycket man kan analysera utifrån detta utan att konstatera att avkastningen varierar under olika perioder. I snitt har de i alla fall utvecklat sig något bättre än Stockholmsbörsen.

 

De internationella portföljerna har utvecklat sig följande:

  • Globala trendande värde - 2,4 % 
  • Net-nets + 13,6 %
  • Globala ETF:er + 4,2 %

 

Globala trendande värde har inte gått bra i år, vilket mest beror på den stora exponeringen mot olja i början av året. Sedan ombalanseringen den 10:e maj har portföljen utvecklat sig 2 % bättre än index. Avkastningen varierar alltid och med koncentrerade portföljer kan de skilja sig mycket mot index. Net-netsportföljen har gått desto bättre och har gått bättre än index. Denna gick dåligt i början av året med nollavkastning men stuckit iväg senaste två månaderna. De globala ETF:erna har gått desto sämre under andra kvartalet, med ett riktigt bra första kvartal. 

 

Taktiskt tillgångsportfölj

Den taktiska tillgångsportföljen har utvecklat sig bra i år och har gått bättre än GAA, motsvarande portfölj som är lång i alla tillgångar. Portföljen är upp 7,5 % i år i USD, vilket innebär ca 0 % i SEK på grund av den svagare dollarn. Den är fortsatt mest investerad i tillväxtmarknader och stora börser. Rensat för dollarn är det okej avkastning, men som tidigare nämnt visar denna portfölj sina framfötter vid nedgångar.

 

Guld

Under halvåret har jag skiftat min guldposition från guldbolag till rent guld (se detta inlägg). Guld har gått okej i år och är upp med 8,5 % i dollar räknat. Vi får se utvecklingen framöver. T.ex. tror gamla hedgefondförvaltaren Jesse Felder på att tiden är inne för guld medan Jim Rogers tror det tar något år till innan tiden är inne. Oavsett tror jag att det är något som spelar ut på 5 års sikt.

 

Sammanfattning

Totalt sett har det varit ett bra halvår på flera fronter. Till och med räntan på sparkontot höjdes (men bara från 0,25 % till 0,3 %). Det ska bli intressant att se hur bra 2017 kommer att gå och hur länge denna bullmarknad kommer att bestå. Vi befinner oss ännu i högkonjunktur och det kan ta ett tag innan det vänder. Tills dess är det bara att njuta av vinsterna och vara beredd för alla framtida scenarion. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Jocke (ej registrerad)

Kan man läsa någonstans hur du screenat för att få fram bolagen i dina olika strategier? Alternativt hur du tillämpar de olika strategierna?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Beskrivit det löpande här på bloggen, men annars har jag sammanfattat det i denna studie för value composite och value composite med momentum: https://borslabbet.se/borslabbets-strategier/ För net-nets och global trending value har du följande inlägg: 

http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/ink%C3%B6p-i-net-nets-portf%...

http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/ink%C3%B6p-global-trendande-...

Anonymous's picture
Utdelningsseglaren (ej registrerad)

Hej!

Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hel...

Hälsar Seglarn

Anonymous's picture
Gruvfyllot (ej registrerad)

Hej! Aprops Talebs Tail-strategi, vad är din åsikt om Meb Fabers / Cambrias nya ETF kallad TAIL? Verkar som att den har ganska låg kostnad för att vara lång i volatilitet, eller?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej! Har läst på lite om den och den verkar köra likt Talebs strategi att den köper säljoptioner löpande. Den investerar endast några procent av portföljen, därav den låga kostnaden. Meb har skrivit lite om den på sin blogg, så skulle läsa mer där. Själv tycker jag att hedgen är lite för låg för att jag ska ta in den i portföljen, men kan förstå principen med att den kan passa i många portföljer. Här är inlägget på Meb Fabers blogg: http://mebfaber.com/2017/06/15/nervous-market-might-time-strategy/ En strategi likt TAIL gav ca 40 % avkastning i senaste två björnmarknaderna, vilket låter bra. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar