Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Har vi en småbolagsbubbla?

För de som följt börsen senaste året har verkligen märkt att det inte varit någon björnmarknad bland småbolagen. Kollar vi på index så har småbolagsindexen verkligen dragit ifrån storbolagsindexen de senaste åren. Många bra småbolagfonder har också fått ordentlig skjuts av denna uppgång, vilket vi kan se nedan för Lannebo Småbolagsfond.

 

 

Har vi då en småbolagsbubbla? Man kan se att utvecklingen för småbolagsindex varit liknande de senaste tio åren, men att det gått upp ordentligt sedan 2013 i jämförelse med storbolagen. Indexen ovan är MSCI Sweden som motsvarar OMXS30 och MSCI Sweden Small Cap, som inkluderar det flesta bolagen i mid och large cap förutom OMXS30. Senaste 3 åren är Small Cap upp + 85 % jämfört med de + 25 % för MSCI Sweden. Det är mycket som gör att man kan tro att vi har en bubbla där.

 

Däremot, kollar vi värderingarna för företagen i stort i de olika indexen, så värderas MSCI Sweden Small Cap till P/E 19, mot P/E 22 för MSCI Sweden. Däremot är direktavkastningen lägre, PB-talet högre och den framtida förväntade PE-talet är lägre för småbolagen (all data går lätt att få tag i genom att googla på indexen). Så värderingsmässigt har småbolagen haft det positivt med höga vinster i dagsläget, nog mycket drivet av Fingerprint och liknande bolag.

 

Det är alltid svårt att säga hur det kommer att utveckla sig framöver, men om fenomenet "mean-reversion" kommer att verka så bör indexen närma sig varandra framöver. Däremot har småbolagen haft ihållande perioder av överavkastning ibland och vi får se om det fortsätter kommande år. Men jag tror man ska vara lite på sin vakt i småbolagen, det kan lätt vända och det finns många högt värderade småbolag där ute. 

 

Tips om ett bra inlägg om småbolag: https://thoughtsbymrp.wordpress.com/2016/08/16/tre-saker-du-bor-veta-om-svenska-smabolag/

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Damodar (ej registrerad)

Svårt att dra slutsatser om underliggande bolagen i indexen bl.a. eftersom du har survivorship bias (bolag får lågt market cap innan de konkar), bolagen som lyckas och värderas upp avancerar från small cap index, samt nyemissioner är mkt frekventare bland small cap bolag, dvs ännu ett bias som snedvrider genomsnittlig avkastning på kapital. Sedan är många aktier i small cap lite av optioner - antingen go bust (eller späda ut ägarna i nyemissioner) eller booma och växa snabbt. Det går enklare att växa procentuellt sett från låga nivåer. Sedan, när market cap är högre, blir det allt svårare att behålla höga tillväxttal, 

Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Ånejdå, bara för att dessa går bra skall vi inte måla fan på väggen utan häng på du åsså...

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jo, svårt att dra slutsatser utifrån index och det är mycket som talar för att småbolag bör slå större över tid. Däremot så brukar skillnaden över tid inte vara så stor som den varit på senare tiden, så det är ganska intressant skillnad i dagsläget. Det kan mycket väl bli det omvända framöver, och i 2008-2009 års krisen föll småbolagen mest. Blir lite mer hävstångseffekt där, bra att vara medveten om.

Anonymous's picture
Damodar (ej registrerad)

Om jag ska gissa så är det några indextunga large cap bolag som haft det ovanligt tungt ett tag, samtidigt som småbolagen outperformat, som förväntat. Det är välkänt att small size (market cap) är en riskfaktor med systematisk förväntad överavkastning jämfört med large size. 

Anonymous's picture
MrGoblin (ej registrerad)

Från det ena till det andra, för oss som kör på dual momentum som du skrivit om märkte jag nu att det skiftat över från obligationsfonder till global index fond :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar