Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Indexfonder - bra eller dåligt?

Jan på Rikatillsammans kommenterade nyligen en artikel i Aktiespararna om riskerna med indexfonder. Jan är klar förespråkare av indexfonder och jag håller med honom att det oftast är den bästa lösningen till aktiesparande för gemene man. Jag tycker också att det är en mångfaceterad och dagsaktuell diskussion, så vill gärna skriva lite om det här på bloggen.

 

Kan först nämna att jag själv var helt såld på indexfonder när jag började spara och var övertygad av att marknader var effektiva. Men allt eftersom jag satte mig in i börsen så insåg jag att det finns luckor av ineffektivitet som man kan utnyttja. Det ramverk jag skapat för mina investeringar efter dess, bland annat med kvantitativa investeringar och trendföljning, är byggda kring hur man utnyttjar dessa luckor på ett effektivt sätt.

 

En stor anledning till att dessa luckor av ineffektivitet fungerar är att de är något obekväma att utnyttja. Därmed lyckas inte de flesta aktiva förvaltare och småsparare att slå börsen, speciellt då luckorna bygger på mänskliga brister. Dessutom, när det kommer till professionella förvaltare så har de en stor dragkloss, nämligen sina avgifter. Innan avgifter slår snittet av professionella förvaltare börsen, då de är mer skickliga än privatpersoner, men efter avgifter slår de inte index. Därmed är indexfonder ett perfekt alternativ för de flesta, då de i stort sett slår 80-90 % av alla aktiva fonder över tid.

 

Kritiken mot indexfonder är dels att det kan bli för stor andel av börsen som är investerad i indexfonder och att för få är aktiva förvaltare som gör prissättningen effektiv. Bloggen Philosophicaleconomics har skrivit mycket om det och visat på att det i stort sett skulle vara möjligt att nästan hela börsen är passiv. Det krävs bara någon enstaka procent av börsen som aktiv för att den ska vara effektiv och om ineffektivitet kommer att märkas kommer säkerligen många försöka utnyttja det.

 

En annan kritik mot indexfonder som också tas upp i artikeln av Aktiespararna är just övervärderade aktier som IT-aktierna under IT-bubblan samt FANG-aktierna idag göds ytterligare. Men detta är just på grund av att de aktiva förvaltarna investerar i dessa aktier som drivit upp dessa kurser i relation mot andra aktier, och skulle man välja en aktiv förvaltare kommer denna med stor sannolikhet förtjusas att investera i de trendiga aktierna för dagen. Historiken visar att trots allt att det är svårt för aktiva förvaltare att slå index, även om de kan vikta bort från de övervärderade aktierna. Men det är oftast de som lyckas som slår index.

 

En annan kritik mot indexfonder på senare tid är personer som tycker att börsen i allmänhet är för dyr, speciellt i USA. Där motiveras det att köpen av indexfonder drivit upp värderingen av börsen till ännu höga nivåer, som inte skulle ske om man investerat på vanligt sätt. Men det är inte själva indexfondernas fel, utan handlar om flödet in och ut ur marknaden och hur man allokerar sina pengar i olika tillgångsslag. Visst ska man investera efter sunda principer och veta vad man äger, men det motverkade inte folk att köpa IT-aktier under IT-bubblan då indexfonder inte alls var lika populära som idag.

 

Själva det underliggande med indexfonder, att skapa en regelmässigt sparande där man tar bort beteendemässiga principer är A-O. Det är oftast det som gör att de flesta underpresterar index. Sen anser jag att man kan lösa många av de problem med indexinvestering genom att själv investera kvantitativt efter simpla regler. Genom att investera i börsens billigaste aktier efter sunda principer kan man slå både index och de flesta aktiva fonder. Då undviker man också dessutom övervärderade aktier och slipper betala hutlösa fondavgifter. Såg nu att mina aktiestrategier har slagit 1294 av 1295 fonder hos Avanza sedan starten i början av 2015. Så det går att både slå index och de flesta aktiva fonderna.

 

EDIT: Fick en bra kommentar av Mr P på Twitter som också nämner att indexfonder är momentumdrivna. Därmed utnyttjas också en av de anomaliteter jag utnyttjar i min aktiva förvaltning. Har också ett annat inlägg på gång som handlar om en studie som visar att endast 4 % av alla aktier drivit avkastningen på USA-börsen sedan 1926. Något som också talar för indexfonder eller breda strategier. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
jacke77 (ej registrerad)

Hej. Indexfonder är bra val långsiktigt. Själv har jag så här långsiktigt 15-20 årssikt.
Spiltan Global inv 50%
Spiltan inv 15%
Amf småbolag 15%
LF Tillväxt index 20%
Vad tycker du om upplägget och vad säger du om Spiltan Global istället för LF Global inx?0,50% avgift,fast ganska aktiva ägare långsiktiga? Vad tycker du om fördelningen och fonderna?
Mvh.jacke

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Svarat på Twitter :)

Anonymous's picture
Jenne (ej registrerad)

Jacke77, har du den kommentaren som makro? Känns som man läser den 10+ gånger / dag antingen på en blogg eller Twitter...

Anonymous's picture
anonym (ej registrerad)

Har du inte blandat ihop det nu? Momentum fungerar på kort sikt, men på lång sikt är ju indexfonder snarare ett offer för mean reversion. Likaviktad alltså bättre över tid.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Som du säger, det är lite både och. Likaviktad har gett högre avkastning på sikt, då man undviker övervärderade aktier etc. Exakt om momentum är bra för index är svårt att identifiera, men man kan förstå caset. Har ett annat inlägg om en studie som visar att 4 % av aktierna drivit avkastningen på USA-börsen sedan 1926, vilket också är en poäng med index.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar