Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Inköpschefsindex och konjunkturcyklen

På senare tid har jag gått över till att lyssna på allt fler podcast. Det finns några riktigt bra amerikanska podcast där Invest Like The Best, Meb Fabers Podcast och The Investors Podcast är mina favoriter. En som nyligen intervjuades i både Meb Fabers Podcast och The Investors Podcast är Raoul Pal. Han driver också en intressant tjänst som heter RealVision TV och har också lanserat en ny podcast nyligen, som jag tyvärr inte hunnit lyssna på men har fått rekommenderad. För den som är intresserad av ekonomi verkar det vara helt klart en intressant podcast.

 

Det intressanta med just Raoul Pal är att han har utvecklat en uppfattning av ekonomin som stämmer överens med den uppfattning jag fått via andra källor, nämligen att konjunkturcykeln styr tillgångspriser. Han har en riktigt bra 40 minuters-klipp som man kan se här. Konceptet han lägger fram är att om man utgår från ISM:s inköpschefsindex så kan man i stort sett se hur utvecklingen sker i ekonomin och se trenderna i hur tillgångspriser sker. Nedan är inköpschefsindex sedan 40-talet i USA och det som visas i klippet är att den årliga förändringen i tillgångspriser och långa räntor följer inköpschefsindex med bra korrelation. Så alltså är inköpschefsindex ett bra verktyg att använda för att avgöra utvecklingen på börsen.

 

 

Detta är också något som tagits upp flera gånger på bloggen Investingforaliving.us, som har ett nystartat projekt att ta fram ett antal parametrar för att se var vi är i ekonomin och om vi går in i lågkonjunktur. Paul på Investingforaliving har skrivit en del om att kombinera trenden i arbetslöshet med trenden på börsen som ett bra ramverk för att tajma börsen. Idéen kommer ursprungligen från den extensiva bloggen Philosophicaleconomics.com som också är en stor följeslagare till trendföljning. Jag kan säga att en stor anledning till att jag investerar i just trendföljning och tror att det kommer att fungera framöver är just på grund av att vi har konjunkturcykler och att tillgångspriserna trendar med dessa cykler.

 

I Sverige har det också funnits ett antal studier på just konjunkturbarometern som visat liknande trend. Där har det varit bra att gå ur börsen vid topp på barometerindikatorn och gå in igen vid en botten. Nedan visas den sedan 1995.

 

 

Tor Borg la nyligen upp följande tweet på Inköpschefsindex för Sverige vilken är mycket lik barometerindikatorn ovan:

 

 

Genom att utgå från utvecklingen i inköpschefsindex skapar ett bra ramverk till att förstå ekonomin och förstå ungefär vad som kan hända framöver. Det är lite svårt att implementera rent i praktiken för strikta köp och säljsignaler, men det säger något om ekonomin och framtida avkastning av tillgångar. Som vi ser ovan är vi inne nu i något av en högkonjunktur, med både konjunkturbarometern hög här i Sverige och inköpschefsindex hög i både USA och i Sverige. Därmed är det fortsatt gynnsamt klimat att vara investerad i aktier. Sen hur länge konjunkturen kommer vara fortsatt gynnsam är frågan.

 

Det är när det vänder man ska vara mer beredd att vi kan gå in i en lågkonjunktur och tillgångspriserna faller. Världens börser styrs till det mesta av USA och vi kan se nu att vi börjar gå in i något av ett slutskede av konjunkturcykeln. Konjunkturen börjar toppa här i Sverige och i USA ser vi rekordlåg arbetslöshet. Men när själva vändningen sker vet ingen. Ett riktigt bra uttalande om detta är av Ed Thorp i hans intervju i The Investors Podcast i hans svar om just konjunkturcykeln. Han menar på att den finns där helt klart, men den är helt omöjlig att förutse och inget man ska försöka sig på. Detsamma säger Warren Buffett och andra investerare. Det är något jag också tror är viktigt, det är lätt att se enkelheten med börs och konjunkturcykel, men det är extremt svårt att förutse. Bäst är att ha det som ett indikationsvärde och att positionera sig beroende på var man är i cykeln. Vi är nu i ett läge sent i cykeln och då bör man vanligtvis vara försiktig med sin aktieexponering.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Niclas (ej registrerad)

Tack för, som alltid, ett mycket intressant inlägg.

Jag själv investerar på sätt och vis cykliskt genom Dual momentum. Finns det anledning tycker du att kombinera den strategin med signaler såsom konjunkturbarometern eller liknande? Konkret genom att exempelvis köpa räntor i nuläget för att minska sin exponering vid en eventuell nergång. Eller genom att köra ett slags kvotsystem: 100 procent aktier i början av uppgången med 50 procent i slutet av cykeln. Såklart finns ju den omöjliga frågan var på cykeln man befinner sig, men någon slags uppskattning kan man väl göra genom de ovan nämnda signalerna.

Glad påsk!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Kul att du gillar inlägget!

Jag tror det är svårt att kombinera Dual momentum med just konjunktursignaler. Det just Dual momentum gör är att den hänger med på dessa konjunkturtrender med ett robust signalsystem. Det som är svårigheten med just konjunktursignalerna är signalsystemet. Har nu följt konjunktursignlerna senaste tre åren och det är alltid svårt att tolka dem. Enligt en konjunkturstrategi ska man sälja om konjunkturindikatorn är över 110, men det har skett nu två gånger senaste åren utan att ge klar signal som tidigare konjunkturer. Däremot kan en kombination av MA10 med arbetslösheten i USA vara en bra kombination. Kan rekommendera att läsa mer på Investingforaliving och Philosophical economics.

Oavsett tror jag att det blir lätt att man försöker addera sina 2 cent till avkastningen och schablar bort en stor del. Jag gjorde exakt så under hösten 2015, då jag avvek från signalerna på grund av att jag trodde jag förstod konjunkturen och sålde för tidigt, vilket gjorde att jag förlorade 5 % i avkastning som aldrig kommer tillbaka. 

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Intressant inlägg

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar