Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Juletid: Olika uppfattningar om börsen

Imorgon är det jul och det är intressanta tider då man kommer träffa både släkt och vänner och det kan enkelt bli lite börssnack om de vet att man är börsintresserad. Det är intressant att då notera hur det existerar ganska olika uppfattningar om börsen ute bland gemene man i dagsläget. Många som man ser på olika bloggar och på Twitter har varit investerad i diverse småbolag och sett nya toppnivåer på sitt sparande, medan andra stirrar blint på OMXS30 vilken fortfarande är ner -10 % från sin toppnotering förra året. Det är intressant att se hur olika personer resonerar om sitt sparande och senaste månaderna har jag hört påståenden som "börsen går ju inte bra, varför investera i den?" och "har som många andra förlorat mycket på börsen senaste tiden".

 

Så hur har börsen som helhet utvecklats? Vanliga Sverigeindexfonder befinner sig på samma nivå som toppnivåerna under våren 2015, efter som mest fallit med 20-25 % i början av året. Globaindexfonder har passerat denna topp, men var nere med ungefär lika mycket i början av året. I år är Sverige och Globalfonder däremot upp med 10-15 % vilket kan anses vara en fullgod årsavkastning, så några större förluster har det inte varit tal om. Kollar vi tillbaka på de senaste 6 åren har vi i år fått högre avkastning än under 2010, 2011, 2012 och 2015. Alltså är det bara under 2013 och 2014 börsen har gett högre avkastning.

 

Om vi kollar på börsutvecklingen de senaste 20 åren kan vi få en lite bättre verklighetsuppfattning om börsen. Vi är ännu på toppnivåer och vi har ännu inte sett något fall att tala om. Men även dessa små fall gör att investerare skräms iväg från börsen, vilket inte minst skedde under efter IT-bubblan, finanskrisen och under 2012. Det är också sådana rörelser som gör att många spär på rörelserna på börsen och som gör att trendföljning och momentum fungerar.

 

Börsutveckling senaste 20 åren

 

Nu är det frågan vad som kommer att fortsätta. Många är skeptiska till börsen, vilket gör att den mycket väl kan gå upp, medan också det finns anledningar till att börsen ska gå ner utifrån värderingssynpunkt. Däremot är vi fortfarande i en högkonjunktur och tidigare större nedgångar har ofta kommit i samband med lågkonjunkturer. En bra indikator för världens börser är bland annat den amerikanska arbetslösheten och ännu har inte trenden vänt. Så de underliggande konjunktursignalerna talar fortsatt för en positiv utveckling på börsen, i alla fall tills konjunkturen vänder. Därefter vet vi inte riktigt vad som väntar, och det kan mycket väl bli så att en nedgång på börsen inte är det värsta som kan hända: "Sverige in i dimman"

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tompamannen (ej registrerad)

Spännande och intressant läsning som vanligt! Appropå börsintresse, måste dela med mig av en erfarenhet. Satt på frukostrasten på jobbet dagen efter Brexit. 32-tummaren på väggen visade tv4-nyheterna. Börsen dök, vårat eget företag var ner mer än OMX30. Kollegorna som har noll aktieintresse mumlade "tur man inte gick med i aktiesparprogrammet" och "tur man inte har aktier och sånt". Sedan dess har börsen gått upp, vårat egna företag har gått upp med 40% på samma tid. Själv har jag tredubblat mitt kapital som jag investerat i dom anställdas aktiesparprogram sedan 2011. Hur mycket dom få procenten som dras på lönen varje månad har utvecklats vågar man inte berätta på jobbet med risk för jante och avundsjuka, även om vi alla har haft precis samma möjligheter .

Tänkte fråga dig om din syn på MF och Graham mfl. och dess betydelse för vilken tidpunkt på året man sätter handelsdatum. Om det är så att det blir missvisande om man handlar efter utdelningsdatum eller bokslutsdatum eller liknande? Kort och gott om du har kikat på om det skiljer något för vilka bolag som ligger högst på listan beroende på tid på året?

Annars får jag passa på att önska God Jul!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Kul anekdot. Det är lite liknande som jag har hört i diverse diskussioner, mycket kortsiktiga tankar och reaktioner på nyhetsrubriker.

Ja, det kan påverka. Jag själv försöker köpa efter de flesta kvartalsboksluten är ute. Momentum har en säsongseffekt också, vilket passar i med attköpa efter rapporterna. Så köper i slutet av februari, maj, augusti och november därför. Men mer än så vet jag inte.

Anonymous's picture
AnalyseraMera (ej registrerad)

Alla som alltid gnäller när en börs står högt bör ha i åtanke att börsen över tid alltid ska upp om samhället ska gå fram eftersom man i hög grad mäter ekonomiskt välstånd och annat i pengar/värden och liknande. Hur folk mår eller hur mycket man arbetar eller andra mer mjuka värden är svåra att få med i kalkylerna. Finns ju mått som tar med hälsa och förväntad livslängd och massa annat för att bredda exempelvis BNP.

Men grunden är att ett index alltid ska upp. Det ska nå högre nivåer än det någonsin har gjort tidigare. Däremot ska det inte gå omotiverat snabbt (PE-uppvärdering istället för verkliga vinstökningar). Kring 2000 på kurvan ser vi extremfall. Då Ericsson var stort i index också osv. och IT-yran. För att sedan var enorm rea efter uppgången i finaktier.

Jag brukar inte bry mig om vad några säger som ska diskutera vad de tror om att gissa enstaka börsår eller liknande. Det är väldigt meningslöst. Utan att antingen handla ok eller halvok bolag till lågt pris med hög säkerhetsmarginal (värdeinvestering) eller hitta riktiga långsiktiga case som kan ha tillväxt på 15-20 % över väldigt långa perioder tycker jag är att föredra. Index och sådant passar mest för just de som handlar index eller vill hoppa in och ut ifrån marknaden ofta.

Den stora återhämtningen/nya högkonjunkturen på världsbasis har fortfarande inte kommit efter finanskrisen 2008-2009. Kina tappat lite (logiskt) och deras miljöproblem är så stora att det bör vara prio 1. Miljoner dör ju av dålig luft,vatten och rökning. Sydamerika eller t.ex. Brasilien har haft det svårt. Ryssland haft vissa sämre år innan. 

Så jag känner mer att jag hoppas på att det blir som före finanskrisen då flera länder satsade mycket i i-struktur och gick framåt i enormt tempo.

Min slutsats är att jag tycker inte den svenska börsen är i någon bubbla eller extremt dyr. Däremot finns det flera bolag på den största listan som är otroligt dyra i dagsläget  jämförelse med historiskt PE . Aktietorget och liknande är så liten del av totalmarknaden och består mest av daytraders,småhandlare,huvudägare att hur den listan svänger är inte intressant för att visa hur landet går som helhet eller världsekonomin. Där har vi mer en temperatur över riskviljan för ett fåtal aktörer/individer.

Varje investering bör bedömas för sig istället för att titta vart index står.

mvh 

https://twitter.com/analyseramera2

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar