Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Knackigt i småbolagsindex

Vi har sett lite turbulens på börsen sedan månadsskiftet och börsen har gått ner något. Vi såg nu fallande index flera dagar i rad innan det vände upp. Något som däremot inte de stora indexen snappade upp är att fallet har varit värre bland småbolagen. Både mid och small cap är nu ner med mer än -5 % sedan 1:a juni och prisindexen befinner sig under MA200, se graf nedan jämfört med storbolagindex OMXS30 fram tills igår.

 

 

Det har gjort att många småsparare har upplevt lägre avkastning i sina portföljer då man kanske inte har endast storbolagen i sin portfölj. Detsamma med kvantitativa portföljer som oftast investerar i mindre bolag. Däremot, om vi zoomar ut, ser vi att avkastningen för de olika indexen varit likvärdig 2008-2015, men att småbolagen gett klart bättre avkastning sen dess. Trots halvårets fall har avkastningen bland småbolagen trumfat de stora senaste tre åren.

 

 

Kollar vi värderingen på de olika listorna utifrån Börsdatas data får vi fram att large cap har P/E 16,5, P/B 2,3 och P/S 1,9 medan small cap och mid cap har P/E 18,6, P/B 2,2 och P/S 1,2. Så värderingen är knappt högre på P/E, medan lägre om man ser till P/B och P/S då de större bolagen är mer lönsamma.

 

Det ska bli intressant att se vad som händer i de mindre listorna nu framöver och om de fortsätter utveckla sig sämre än storbolagen eller om de går upp mycket. Vi har ju sett en klart högre tillväxt i småbolagen än i de större senare år i alla fall och denna kanske fortsätter framöver. De har dessutom gynnats av den starka inhemska ekonomin, så om denna saktar ner kan det påverka dessa bolag. Det är ändå bra att komma ihåg att de olika indexen kan gå mycket annorlunda och att veta var man själv är investerad.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Walter Reitz (ej registrerad)

Givet att de flesta värdecase hittas på de mindre (och mindre bevakade) listorna vore det intressant att se relativ performance för enklare värdeinvesteringsmetoder som Magic Formula mot mid/small cap index.

Jag är ständigt på vakt mot någon sorts "komplexitetsbias" och har låga förväntningar för att det skulle ge något slags handlingsunderlag för timing av strategier men kan inte hjälpa att bli lite nyfiken.

Hade varit kul att lära sig backtesting i Python!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ja, helt klart. Därför jag testade hur ett likaviktat index gick under åren för Börslabbets backtest: https://borslabbet.se/borslabbets-strategier/ Klart bättre med 15 % per år mot 10 % för index. MSCI har också index för småbolagen och de har visat att de har gett en avkastning på 500 % under 2001-idag: https://www.msci.com/end-of-day-data-search I jämförelse har storbolagen gått upp med 170 %. Så har gått ganska annorlunda sedan millenieskiftet. Skulle vara intressant att se hur strategierna utvecklar sig i jämförelse, kanske något att göra framöver på Börslabbet.

Kul att du är intresserad! Kanske blir en kurs framöver om det genom Börslabbet i samband med Börsdatas nya API. Får se när de släpper den bara.

ceden's picture
9
44
1
0
ceden

Investerarfysikern: Ja, helt klart. Därför jag testade hur ett likaviktat index gick under åren för Börslabbets backtest: https://borslabbet.se/borslabbets-strategier/ Klart bättre med 15 % per år mot 10 % för index. MSCI har också index för småbolagen och de har visat att de har gett en avkastning på 500 % under 2001-idag: https://www.msci.com/end-of-day-data-search I jämförelse har storbolagen gått upp med 170 %. Så har gått ganska annorlunda sedan millenieskiftet. Skulle vara intressant att se hur strategierna utvecklar sig i jämförelse, kanske något att göra framöver på Börslabbet.Kul att du är intresserad! Kanske blir en kurs framöver om det genom Börslabbet i samband med Börsdatas nya API. Får se när de släpper den bara.

 

 

ceden's picture
9
44
1
0
ceden

råkade citera innan, skulle jag inte gjort. En helt annan fråga, Jag vet ju att du använder quant investing tänkte kolla med om du kommer använda dig av adjusted slope 125/250 d istället för 6 månaders momentum? 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej Ceden,

Får se! Har backtest på gång med olika momentum-regler. Skulle vara intressant att se vad man får fram. Får se då om det skulle gå att göra på ett bra sätt. Har du exakt reglerna för adjusted slope?

ceden's picture
9
44
1
0
ceden

här är en länk https://www.quant-investing.com/blogs/general/2017/05/15/how-to-find-sto...

tycker själv det ser väldigt intressant ut och tror själv jag kommer börja använda mig av det istället.

sen ett backtest hade ju varit väldigt intressant :D

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar