Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Kvantitativ portfölj med hedge

I senaste "Mastermind Discussion" av "The Investors Podcast" pratade Tobias Carlisle om en ny strategi som han tänkt lansera i ETF-format. Strategin är helt enkelt att alltid vara lång de 100 billigaste aktierna efter EV/EBIT och beroende på marknadsläge ha en kortposition i S&P 500. Denna korta position läggs på när S&P 500 avslutar månaden under 200 dagars glidande medelvärde. På så sätt kan man minska exponeringen mot marknaden i bear market, då oftast all korrelation går mot 1, men fortsatt vara exponerad mot värdeaktier när en vändning sker.

 

Detta löser den problematik som finns idag, där den amerikanska börsen är allmänt högt värderad och knappt fallit något men där värdeaktier redan fallit med -27 % och därmed har potential att ge en överavkastning framöver. Kommer index i stort falla kan värdeaktier falla med, liksom hände under finanskrisen. Det löser också den problematik som skedde under 2000-2003 då börsen föll i stort, men värdeaktier gick starkt.

 

Det för också oss tillbaka till diskussionen igår, där vi trots stora nedgångar världen över fortfarande har en rekorddyr börs i USA. P/E för S&P 500 toppade första juni på 24,4 jämfört med 22,1 för ett år sedan. Därför bör då framöver en hedgad amerikansk portfölj med värdeaktier och hedge mot S&P 500 ge en bra avkastning.

 

Kollar vi på utvecklingen för senaste året så hade en sådan portfölj gått upp med +30 % här i Sverige om man hade gått kort OMXS30 och varit lång värdeaktier. Däremot hade det gått - 30 % i USA, där både en hedge mot S&P 500 hade gått minus och värdeaktierna har fallit mer än index.

 

 

 

En strategi som köper och säljer vid månadssluten i index efter MA200-regler har i USA gett samma avkastning som index, men med lägre nedgångar. Här i Sverige har det varit lönsamt och gett ca 3 % överavkastning sedan 20-talet (se test här). Om historiken upprepar sig bör en hedge i så fall ge minskad risk i USA men inte direkt någon överavkastning, medan den bör ge potentiell överavkastning här i Sverige. Detta bör läggas ihop med avkastningen för strategierna för att få fram den långsiktiga avkastningen.

 

Ett sätt att tillämpa en hedge är att köpa mini-futures i antingen S&P 500 eller OMXS30. Dessa finns t.ex. på Avanza markets med hävstång och det blir ett bra sätt att minimera marknadsexponeringen utan att behöva sälja av innehavet. Kostnaden blir spread och att man eventuellt blir utstoppad, vilket gör att det kan vara bra att inte ha allt för hög hävstång.

 

Så för den som vill ha skydd mot större fall är det ett alternativ. Nu får vi se hur denna månad slutar. I dagsläget är S&P 500 ca 2 % över MA 200 och här i Sverige är den klart under med 7 %.

 

 

EDIT:

Testade att applicera en månadsvis hedge mot Russel 1000 (som är ganska lik S&P 500) mot datan för Acquirer's Multiple. Gett i stort sett samma avkastning men med en maximal nedgång på -25 % istället för -55 %:

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Patrik N (ej registrerad)

Det är ju egentligen helt otroligt att detta fungerar, eller åtminstone har fungerat historiskt. Dock tror jag inte att value investing kommer sluta fungera framöver heller.

Detta är ju egentligen den utlimata pengamaskinen, vad är CAGR för respektive portfölj (med och utan hedge)?

Skulle gissa på någonstans mellan 15-20%, att då ha en maxDD på -25% är helt otroligt! Skulle vara intressant om man kunde räkna en sharpekvot på portföljen, skulle tro att den skulle se bra ut!
 

Ett av mina tidigare hinder för att börja investera kvantitativt är att värderingarna vid starten är relativt viktigt (om man har ett större engångsbelopp d.v.s), men med en hedge så spelar värderingen vid starten inte lika stor roll längre.

Anonymous's picture
Edvin (ej registrerad)

Hur stor hedge har använts i dina exempel?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@PatrikN Patrik, Acquirer's Multiple All Cap har sjuk avkastning; 24 % CAGR... Den med hedge har 0,3 % mindre CAGR, så sjukt bra den med. Kollade inte Sharpe men den är hög i alla fall. 

Håller med dig, med hedge så kan man skydda sig ganska bra och skippa behöva oroa sig över höga värderingar samt koncentrera sig på att investera kontinuerligt. Känns ju lägligt i USA i dagsläget för tillfället. Vi får se här i Sverige, men funkar nog bra här också framöver.

@Edvin 100 %. Den går på var 20:e börsdag om kursen är under MA200 och är -100 % av utvecklingen av index. Är dock lite osäker om det i så fall återskapar XACT Bear eller en mini-future. Testade också att göra så att den endast kort index 20 dagar i taget (alltså var 20:e dag räknar med en månads utveckling), men blev i stort sett samma resultat. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar