Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Kvantitativa portföljer - prestation hittills

Nu har jag haft mina fem svenska kvantitativa portföljer i snart ett och ett halvt år och i och med årskiftet är nu en naturlig punkt att utvärdera deras prestation.

 

Syftet med denna period var dels att ha en testperiod och dels att skapa en väl diversifierad portfölj bestående av ett antal olika kvantitativa strategier. Nu kan man säga att denna period går mot sitt slut i och med att jag kommer göra en större ombalansering i portföljerna.

 

Portföljerna kan klassas in i tre kategorier, först Magic formula, som togs med eftersom det var med Magic formula allt startade och det är den mest kända av de olika strategierna. Andra kategorin är rena värdestrategier, detta i form av EV/EBIT, som är i tester den bästa enskilda värdemåttet, och Value composite, som är en kombination av ett flertal värdemått. Den sista kategorin är en kombination av värde och momentum, där momentum innebär att man endast köper billiga aktier i positiv trend och undviker köpa fallande knivar.

 

Sedan start har utvecklingen för de olika kategorierna varit följande:

 

Magic formula + 43,42 %

Värdestrategier + 38,95 %

Värde + momentum + 42,5 %

 

Av alla strategier var det faktiskt Magic formula som gick bäst hittills, mycket på grund av att den lyckades pricka både Lucara Diamond och Oriflame det senaste året. Värde med momentum gick en aning bättre än den utan momentum, vilket är också vad de flesta tester visar, då momentum ökar avkastningen med några procentenheter per år. I What Works On Wall Street så visar de att värde med momentum slår endast värde totalt 35 av 45 år, vilket gör att resultatet inte är så konstigt.

 

Nedan visas utvecklingen för alla portföljer sedan start:

 

 

 

En slutsats man kan dra från portföljerna individuella prestation är att de inte skiljer sig så mycket mellan varandra. Avkastningen för varje portfölj är ganska lik den sammanställda ovan, vilket gör att jag inte bifogar de individuella portföljernas grafer. Ändå har det varit bra att ha flera strategier eftersom de har gett bra avkastning i olika perioder, t.ex. har de med value composite toppat nu i december medan de med EV/EBIT toppade i oktober. Totalt sett är portföljerna plus minus noll sedan oktober, då value composite gått upp och EV/EBIT gått ner. Nu får vi se hur de går det kommande året.

 

EDIT: Efter att ha kollat upp bäst presterande Sverigefonden hos Avanza för 2016 var denna Spiltan Aktiefond Dalarna med en uppgång på 20,2 %. Därmed slog de kvantitativa portföljen ovan alla Sverigefonder som gick att köpa hos Avanza.

Taggar (blogg): 
AndersBackman's picture
3
11
1
0
AndersBackman

Intressant (som vanligt)! Synd ändå att du inte tog med de individuella graferna. Hade varit mycket intressant att se drawdown. För egen del tycker jag att det är viktigare att minimera volatiliteten än att sträva efter maximal avkastning och behöva uppleva käftsmällar med jämna mellanrum.

Vilka strategier kommer du att köra med framgent? Har lagt märke till att magiska formeln är dumpad bland dina innehav för tillfället. Har känts som att du börjat tröttna på den. Eller?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Kan bifoga de här, hade ändå tagit fram dem men de kändes ganska överflödiga för inlägget. Du kan se att om man lägger man ihop de alla i grafen ovan får man lägre volatilitet, det är lite tanken med att ha flera strategier.

 

 

 

 

 

Jo, det stämmer, mest haft med den för att testa hur bra den fungerar. Men blir lite ojämnt med 5 portföljer under ett år då jag ska balansera om en per kvartal. Mer om det i ett kommande inlägg.

AndersBackman's picture
3
11
1
0
AndersBackman

Tack!!

Indicatum's picture
3
7
1
0
Indicatum

Riktigt kul att se att man med "mekaniska" regler kan nå så pass bra avkastning! Det stärker mig i min tro på min metod som med 20 aktier i prortföljen nådde 35-40 % under 2016. Skillnaderna berodde på att jag hade olika frekevns på ombalanseringarna; från 3 månader som kortast, till 6 månader som längst mellan ombalanseringarna.

Keep up the good work!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar