Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Kvartalsrapport Q1 - 2017

Nu är första kvartalet avklarat för året och det är dags att se över prestationen för portföljen. Jag har valt att göra en större uppföljning kvartalsvis då det suddar bort bruset som sker månad till månad, men fortfarande inte så pass sällan som årsvis uppföljning. Trots det som vi ser i denna utvärdering är ett kvartal kort tid att utvärdera en aktieportföljs prestation på.

 

Olika indexutveckling i SEK för kvartal 1 är följande:

Global: + 5 %

USA: + 4 %

Sverige: + 6,5 %

Tillväxtmarknader + 10 %

 

Tillväxtmarknader har gått helt klart bäst, men också svenska börsen har börjat året bra. Utvecklingen för Global och USA har tappat efter lite på grund av dollarns försvagning mot kronan, men en utveckling på 5 % är fortfarande bra start på året (motsvarar en uppgång i årstakt på ca 21 %).

 

Vid kvartalets slut ligger min allokering på:

55 % aktier

31 % taktiskt tillgångsallokering

9 % räntor

4 % guld

 

Aktieportföljer

Mina aktieportföljer har gått upp med 4,9 % som visas i grafen nedan. Det är något sämre än Stockholmsbörsen men i linje med globalindex och ca 2/3-delar av mitt innehav är utanför Sverige.

 

 

Kollar vi sedan starten i början av 2014 har vi haft en klart bättre utveckling på närmare (under 2015 byttes indexfonder mot mina aktiva strategier).

 

 

Exkluderar vi indexfonder och ETF:er och endast tar med mina egna strategier och direkta aktieinvesteringar är utvecklingen följande:

 

 

Som syns i graferna ovan visar har utvecklingen varit ganska stillastående senaste månaderna medan index tagit ikapp.

 

För de internationella portföljerna har utvecklingen varit följande:

 

  • ETF:er + 9,26 % 
  • Net-nets + 4,66 %
  • Value comp + F-score USA -0,01 % 

 

 

I ETF-portföljen har nästan alla ETF:er gått upp med 10 % eller mer och innehaven är för tillfället GVAL, IVAL, IMOM, EYLD och URA. Så klart ett bra år för internationella värdeaktier och billiga länder.

 

Value composite med F-score i USA har haft lite sämre utveckling, mycket på grund av att oljan gått ner med -7,3 % under kvartalet. Portföljen toppade i början av januari och gick ner som mest med - 13 % i slutet av mars för att nu gå upp lite. Det skedde en ordentlig sell-off i många aktier och det ska bli intressant om det går upp lite igen. Senaste årets utveckling visar att det inte är en portfölj för den som vill följa index:

 

 

De svenska portföljerna har haft följande utveckling:

 

  • EV/EBIT 4,08 %
  • EV/EBIT + momentum 6,97 %
  • Value Composite 8,85 %
  • Value Composite + momentum - 4,11 %

Bäst har varit value composite och sämst har varit densamma med momentum. Visar lite på varför jag just har flera olika portföljer, då utvecklingen under ett kvartal kan vara mycket olika. Vi får se om utvecklingen håller i sig in i nästa kvartal.

 

Taktisk tillgångsportfölj

I min taktiska del av portföljen investerar jag i GMOM. Utvecklingen för GMOM har varit + 5,7 %, vilket är i linje med S&P 500. GMOM är mycket investerad i tillväxtmarknader och därmed gynnats av den uppgång som skett där.

 

Guld

Jag har en liten position i guld via ETF:erna GDX och GDXJ som investerar i gruvbolag. Dessa har haft en volatil utveckling senaste året, men är upp i år 9 respektive 14 %.

 

Totalt sett är det en helt okej start på året med ganska spridd avkastning i olika portföljer. Inget riktigt sticker ut och världens börser har haft en god start. Vi får se om rallyt i tillväxtmarknader håller i sig eller om någon oro kommer framöver. Troligtvis gör det som vanligt och fortsätter bra till maj för att sen ta uppehåll till hösten.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Dagns utdragna låga ränteläge i västvärlden är väl relativt unikt historiskt. Hur ser du på risken för att backtestade strategier inte har marknadsklimatet i emperin? Väldigt ont om t.ex. netnets och p/b-case (med höga f-score) f.n och hade man varit helt nischad mot detta tror jag att det kan bli tungt kommande år, därmed inte sagt att de inte överpresterar index ändå. Grundbulten att köpa billigt är ju ohotad dock. Men jag undrar om inte kvalitiva bolag med hög avkastning på inkrementellt kapital är vad man vill äga i dagens marknad när värderingarna ökar mer än bolagens intjäningsförmåga går upp överlag. De riktigt billiga kvantbolagen blir dyrare än historiskt men så även snittet.

Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

Tackar för bra redovisning av de intressanta portföljstrategierna.

Numera trogen läsare.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Anonym Det stämmer, men det har alltid varit växlande marknadsklimat och många har visat att oavsett hur marknadsklimaten varit så har t.ex. både värdestrategier och trendföljning presterat bra. Kanske som du säger kan t.ex. ROE företag och liknande ge bra avkastning framöver. Man ser ju inte minst att det funkat bra i Sverige och USA senaste tio åren. Det finns många sätt att lyckas på börsen och endast köpa värde kanske inte är ett av dem, tror också just net nets och P/B med F-score är lite småfarligt så har därför bara en del av portföljen i sådana bolag. Finns också många framgångsrika ROE/tillväxtinvesterare i blogg och twitter-sfären, vilket visar på att det kan vara en intressant approach.

@Stenkryparen Kul att du gillar det! 

Anonymous's picture
fetmicke (ej registrerad)

Kul och intressant att se hur dina strategier utvecklar sig!

Anonymous's picture
Karl (ej registrerad)

Du skriver att i Magic formula sorterar man efter EV/EBIT. Men vad jag ser på Börsdata och Wikipedia är att man sorterar efter EBIT/EV. Något särskilt resonemang bakom att sortera efter EV/EBIT istället?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Det är exakt samma sak, det beror bara på hur man vill sortera. EV/EBIT ger ett jämförbart tal som P/E, medan EBIT/EV är i % och kan ses som "ägaravkastningen". Så det beror vilken smak man har.

Anonymous's picture
Roland (ej registrerad)

Hej Henning! Kul att se din stabila utveckling, keep it up! Jag tänkte fråga en delvis orelaterad fråga - det sägs att det är mycket svårt att tajma när faktorer ska över- eller underprestera varför det är bättre att vara long only. Emellertid - när man tittar på grafer över olika faktorers prestation och base rates i what works on wallstreet är ändå känslan att värdefaktorer tenderar att följa med index ner i källaren vid de stora björnmarknaderna. Bad tror du om ett enkelt MA10-filter på index för att helt enkelt stiga ur börsen när OMXPI ligger under MA10 för att skydda värdeportföljerna från för stor drawdown?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej! Det går att använda MA10 eller så för just värdestrategier, men oftast drar det ner avkastningen. Testade själv och det drog ner med några procentenheter. Samma gjorde de på Alpha Architect och det drog också ner avkastningen någon procentenhet. Ett alternativ är istället att använda en hedge, så att man istället går kort index för lika mycket man är lång i strategin. T.ex. om man har 100 000 kr i en strategi så köper man mini-futures som är kort med 10 gånger hävstång för 10 000 kr och är därmed nettot noll exponering. Däremot är kräver det en del kontanter för att kunna göra, men man undviker att köpa och sälja enskilda aktier. Kollade på det men valde att istället dela upp min portfölj i en trendföljande del och en del i aktiestrategier, och är klart mer nöjd med den lösningen. Läs gärna detta inlägg om fördelarna: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/treenighetsportf%C3%B6ljen-a...

Anonymous's picture
Roland (ej registrerad)

Ah, stort tack - visste väl att det fanns en anledning till att uppläggen ser ut som de gör :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar