Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Löning och inköp i portföljen

Idag var det löning och dags för att köpa lite i portföljen. I och med min kurs i diversifierade portföljer på Börslabbet fick jag frågor om hur jag balanserar om en diversifierad portfölj och investerar månadsvis i denna. Tänkte här illustrera hur jag själv gör och resonerar i detta.

 

Varje månad sedan januari 2014 gör jag en sammanställning över hur mitt sparande ser ut. Det gör att man kan få fram en fin fördelning som nedan. Utifrån den utgår jag sen för att bestämma vad jag ska spara någonstans. Denna månad valde jag att investera i ETF:erna GMOM (trendföljning) och IAU (guld). Detta dels eftersom de var underviktade och det kändes som ett bra läge att göra inköp där. Fördelningen efteråt blir som visas nedan:

 

 

Fördelningen sedan början av 2014 är som nedan och det har varierat under åren. Åren 2014 och 2015 var då jag började investera successivt i aktier för att det i stort sett varit liknande sedan början av 2016. En vanlig fråga är just om man ska investera allt på en gång eller successivt. Tror det är bäst att göra det man känner sig mest bekväm med, för mig fungerade successivt sparande men i efterhand så hade jag tjänat mer på att investera allt på en gång då börsen gick upp under perioden.

 

 

Mitt sparande är inte helt jämnt varje månad och det kan bero mycket på situation. Det är många portföljer som balanseras om under året och dessutom efter sommar och semester kan sparandet vara lite tunt. Hösten brukar däremot vara snålmånader och det märktes inte minst denna månad då sparkvoten var hög (> 50 %). Senaste månadernas inköp har varit på aktiefronten och är anledningen till att det blir andra inköp denna månad.

 

Trots det ojämna sparandet har kapitalet växt sig ganska kontinuerligt sedan jag började spara seriöst för snart fyra år sedan. Nedan visas utvecklingen för sparandet och det är den främsta anledningen till att jag gör en sammanställning, så man på snyggt sätt kan illustrera sina besparingar. Man får gissa sig till vad de horisontella linjerna representerar.

 

 

Mycket av inspirationen för att göra en excelsammanställning har jag fått från andra bloggare och kan mycket rekommendera att göra en sådan. Dels för att hålla koll på sitt eget sparande, men också för att motivera sig själv.

 

Extra kommentar angående ombalanseringen är att det finns studier som visar att man kan balansera om endast baserat på utdelningar och räntor. Lägger man till månadssparande borde det fungera ännu lättare. Har nu gjort så i några år och det har fungerat utmärkt. Vi får se framöver då kapitalet växer lite, men misstänker att det kan smidigt framöver också.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Hej (ej registrerad)

Om du stått utanför aktiemarknaden nu, hade du fortfarande börjat spara exempelvis enligt Börslabbetportföljen eölee invärtat korrigering?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jag hade nog sparat som jag gör nu (man kan ju alltid tänka att det alltid går att sälja allt och börja om från scratch) eller investera successivt som jag själv gjorde till en början. Känner att det senare är ett skönt alternativ då det blir mitt emellan. Speciellt om börsen går ner så snittar man in sig, det är svårt att tajma en botten i alla fall. Men vi är nära konjunkturtopp så skulle varit försiktig i alla fall.

Anonymous's picture
Edvin (ej registrerad)

Lite off-topic, men apropå den fina statistik du för över ditt sparande och kan få sådan överblick över, har du några tips på hur man som oinvigd kan sätta sig in i exempelvis excel eller numbers, i syfte att just samanställa sitt egna sparande?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej! Det är inte så svårt. Var lättare att skapa ett exempelblad än att beskriva det. I länken nedan ser du i stort sett utformningen, sen är det bara att kopiera det eller ladda ner det under Arkiv > Kopiera eller Arkiv > Ladda ned som... 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Dve6HPKQQYmgP8QBMb7uxChHATsR6SM1...

Anonymous's picture
Edvin (ej registrerad)

Tack så mycket!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar