Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Månadens inköp: BRK, XME, GDX, GSG, QMOM, QVAL och IVAL

Vid månadsskiftet så gjorde jag en del inköp från mitt månadssparande utöver några regelbundna inköp under månaden. Förra månaden gick en del av insättningen in min omallokering av Magic formula-portföljen, men denna månad blev det en del spridda insättningar.

 

Under månaden så passade jag på att köpa när det såg som mörkast ut och ökade dels i min aktieportfölj men började också ta en position i råvaror med hjälp av ETF:en iShares S&P GSCI Commodity Index (GSG). Tajmingen i aktieinköpen var ganska bra då de skedde i botten den 14:e december och index är upp med 3 % sen dess. Framöver kommer jag göra en del av månadsinköpen i förväg på detta sätt i dippar om tillfälle ges.

 

Mitt inköp i råvaror och GSG är ett första steg i att ta en position en större position i råvaror och guld. Tidigare har jag haft en del investerat i guld och vill nu sprida positionen för att inkludera råvaror och olja mer generellt. I månadsslutet ökade jag nu positionen till att inkludera SPDR S&P Minings & Metalls (XME) samt Market Vectors Gold Miners (GDX) vilka investerar i rena råvaruaktier. Ännu har jag ej valt att ta en position i olja mer än mitt ägande i Tethys Oil och Valero Energy Corp, men det är något jag tänkt göra framöver i form av Vanguard Energy Index Fund (VDE). Jag kommer långsamt öka positionen nu framöver så att den är runt 10 % av portföljen. I dagsläget är den ca 7 %.

 

Utöver det så har jag tagit köpt Berkshire Hathaway. Berkshire har gått dåligt i år med en nedgång på runt -12 %. Då verksamheten i övrigt rullar på bra och värderingen nu har kommit ner så tycker jag att det börjar bli läge att köpa. Riskminimeraren tipsade om en presentation om varför Berkshire nu är köpvärd och jag tycker att det börjar bli ett bra läge att ta en position. Har velat ha Berkshire i min portfölj ett tag men ansett den varit lite dyr, nu till detta pris så känns det läge att ta in Berkshire Hathaway i portföljen. I presentationen som Riskminimeraren länkade in så anses det vara en uppsida på 50 % på ett års sikt. Riktigt så mycket vet jag inte om det är, men en uppsida kan finnas och jag tycker att det är ett bra läge att köpa nu.

 

På samma sätt tycker jag att det är ett bra läge att köpa amerikanska värdeaktier i övrigt. Visst, jag tror vi kommer se någon form av bear market framöver, men frågan är om det börjar bli inprisat i värdeaktier redan? Alpha Architects ETF QVAL är ner med -20 % sedan toppen i våras och historiskt sett har denna typen av aktier gått ner med -20 % eller mer sju gånger de senaste 50 åren. Dessa gånger har de gått ner mellan -25 och -35 % och det var endast under 2007-2009 som de gick ner med -50 %. Därför tror jag att det börjar bli köpläge i dessa aktier, även om de fortsätter ner mer, vilket gör att jag börjar ta en allt större position i både QVAL och IVAL. För att komplettera så har jag också köpt deras nylanserade ETF QMOM som investerar i momentumaktier.

 

I övrigt har jag också varit inne på spåret att köpa mer amerikanska värdeaktier. Dessa aktier börjar nu bli allt mer attraktivt värderade men det är svårt att hitta någon som jag fastnat för. Intressanta kandidater är HP Inc som är riktigt lågt värderad efter deras avknoppning av enterprise service enheter. Däremot så spökar sjunkande vinster och konkurrens från Kinesiska tillverkare, vilket har gjort att deras marginaler minskat. Svårt att se om deras besparingsprogram och värdering till P/E 8 samt EV/EBIT 5 kan motivera ett köp. En annan är Western Refining Corp. I samma bransch har jag redan Valero Energy, där Western Refining är en liknande bet på en lågt värderad raffinaderi-marknad med stabila intäkter. Nu finns lite oro om att marginalerna där kommer minska på grund av upphävandet av exportförbudet, men det är svårt att förutspå. På samma sätt finns det flera lågt värderade konstruktionsfirmor i USA, inom energi som drabbats av det sjunkande energipriset. Ett av dessa är Flour som värderas riktigt lågt. Som gäller med alla dessa företag är att de har låg värdering, negativ tillväxt och det är svårt att se vilket som är ett bra köp. De är alla inkluderade i QVAL, vilket gjorde att jag hellre köpte mer av QVAL än att satsa på ett företag individuellt.

 

För att kunna ha koll på intressanta köpkandidater har jag skapat en bevakningslista under fliken "Innehav". Denna innefattar de som jag nämnde ovan, men också intressanta lokala köpkandidater. Här i Sverige har vi Gränges och HomeMaid som jag vill kolla upp lite mer. I övrigt är det mest amerikanska aktier som känns attraktiva i dagsläget. Det blir lite span nu framöver då det förhoppningsvis kan dyka upp lägen.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Cashmannen (ej registrerad)

Vilken mäklare använder du för att handla i Alpha Architect?

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

I alla inköp ovan så har jag köpt via Avanza. Med deras mini-courtage så kostar det 0,25 % i courtage (minst 1 dollar) och 0,25 % i växlingsavgift. Då jag köper för buy-and-hold så tycker jag inte det är så farligt.

Anonymous's picture
Privatspararen (ej registrerad)

Det är väldigt kul att läsa dina inlägg för jag går själv i tankar som mycket liknar dina, låt vara att du är mer "hands on" än så länge och har läst på under längre tid. Tycker också att alpha architects etf:er och även cambria (meb fabers bolag) har trevliga etf:er men hur är det egentligen med likviditeten i dessa? Just likviditeten är ju ett stort problem i många etf:er tycker jag även om vi har ett NAV i botten. Hur resonerar du kring det?

Anonymous's picture
Cashmannen (ej registrerad)

Hittar inget från Alpha Architects när jag söker på Avanza. Är det ETFer man ska hitta dem bland?

Anonymous's picture
Cashmannen (ej registrerad)


Glöm kommentaren ovan, hittade dem nu:-)

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

@Privatspararen Kul att du tänker lika. Har funderat lite på det då de är små etc, men ser inte det som något större problem. Ser det endast som ett problem om det skulle bli något som vi såg i augusti, men tror inte det kommer hända i dessa ETF:er. Kollade på volymen i QVAL och IVAL och såg att den peakade vid månadsskiften nu i höstas då många följer Alpha Architects "riskmanaged" strategi, och de klarade ETF:erna bra. De är ändå skapta för denna strategi så det är nog igenomtänkt. Som med alla ETF:er så är man troligen skonad från likviditetsproblem så länge man inte köper eller säljer om ETF:en är ner 10-20 % intradag pga ev likviditetsproblem.

@Cashmannen Sök i övre högra hörnet. Det verkar vara så med de flesta ETF:erna och amerikanska aktierna. Sök på QVAL, IVAL och QMOM så kommer de upp.

Eddiebow's picture
2
12
0
0
Eddiebow

Hur ser fördelningen ut procentuellt mellan alla dina kvantitativa strategier (inkl ETF:erna)? Varför ser fördelningen ut som den gör? Mvh, Edvin.

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Det är ganska jämnt. Största portföljen är Magic formula som är 21 % av mitt kvantitativa innehav på grund av den senaste insättningen. Minsta portföljen är momentumportföljen på 10 % av mitt innehav, då det är mest en testportfölj. Sedan är nästan alla andra portföljer ca 15 % av det kvantitativa innehavet, alltså Value composite och EV/EBIT med och utan momentum samt en portfölj med ETF:erna QVAL, IVAL, QMOM. Totalt utgör de tillsammans ca 50 % av min huvudportfölj hos Avanza. Fördelningen är mest jämn för att fördela risken mellan strategierna. Framöver tänker jag nog ha mer av ETF:erna QVAL, IVAL och QMOM för att få mer global exponering då mina kvantitativa portföljer är 85 % investerade i svenska börsen.

Eddiebow's picture
2
12
0
0
Eddiebow

Tackar för svar, Henning.

En till fundering: hur kan QVAL ha en spread på 25%? (https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/576...). Vad är det jag missar? :)

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Vänta tills öppning. Spreaden försvinner när den handlas. Den ska ha en spread på runt 0,28 % i snitt, se mer här: http://www.etf.com/QVAL. Det brukar den ha under en aktiv handelsdag.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar