Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport juli

Det har varit en ganska intressant månad som passerat, sentimentet har vänt och börsen är upp 5,5 % under månaden. S&P 500 har nått nya höjder och har de senaste veckorna legat nära all-time-high. Här i Sverige har värdeaktier gått bra och de kvantitativa strategierna har gått upp med 8 % denna månad. Sedan jag börjat starta med att investera med kvantitativa/mekaniska strategier på svenska börsen i början av förra året har de slagit index med över 30 %, se utveckling nedan.

 

 

Mycket av avkastningen för de kvantitativa strategierna är den höga avkastningen för mid cap index, som under samma period gått upp med 45 %. Trots den höga avkastningen för mid cap så har få småbolagsfonder kunnat fånga denna uppgång och det är bara en småbolagsfond (Carnegie Small Cap) som klarat att slå de kvantitativa portföljerna.

 

Det är lätt att efter sådana här tider av hög avkastning mot index att tro att sådana här strategier alltid kommer ge bra avkastning, men det är viktigt att komma ihåg att det går i vågor och att de kan underprestera index då och då. Ett bra exempel är i USA där värdeaktier gått dåligt de senaste åren.

 

De aktiva strategierna som ligger investerade i USA har gått blandat denna månad. Första månaden för net-net portföljen har varit bra och den har gått upp med 7 %. Däremot har det skett en vändning i råvarurelaterade bolagen och många av dessa har gått ner, vilket gjort att många råvarurelaterade bolag har fallit mycket. Oljan har gått ner från 50 dollar fatet till 40 dollar fatet, vilket har påverkat råvarubolagen mycket. Trots nedgångarna ser vissa det som ett bra tillfälle att köpa dippen i en andra våg uppåt, se detta inlägg, och vi får hoppas att de har rätt. Samtidigt varnar skribenten för att jaga direktavkastning och utdelning, vilket också gått bra i år och nu ligger på riktigt höga värderingar.

 

Vi får se hur den kommande hösten kommer att ge, råvarurelaterade tillgångar är fortsatt billiga men det kan komma ytterligare nedgångar där. Här i Sverige är inte börsen direkt dyr och många aktörer verkar tro på vidare uppgångar, men i USA har börsen blivit desto dyrare och PE är där över 25. Trots en dyr börs verkar det vara ett riktigt bra tillfälle att investera i värdeaktier globalt sett, se detta inlägg. På samma blogg motiveras också att det är inte helt självklart att börsen är för dyr, se detta inlägg. Också här i Sverige har MSCI Sweden Value gått sämre än MSCI Sweden senaste året, vilka följer svenska storbolag. 

Taggar (blogg): 
Dadogh's picture
0
2
0
0
Dadogh

Hej! Tack för en mycket intressat blogg. Följer dina inlägg och läsrekommendationer med stort intresse. Har precis avslutat What works on wallstreet.

Har letat med ljus och lykta efter en excel/google sheet screener för VC1/2 men inte lyckats. Vet att du beskrev översiktligt i ett tidigare inlägg hur du gjorde med percentrank. Är dock inte så haj på progammen för att själv reda ut alla formler :) Tänkte höra om du hade ett excel eller google sheetdokument som du är villig att dela?

Såg dessutom att du använde 12 månaders uppgång och antar att det är för att Börsdata inte visar 6 månadersförändring. Tänkte man kunde i tex ett google sheetdokument använda google finance för att automatiskt importera 6-mån och sen göra rankingen på det. 

Tack igen för en bra blogg!

G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Grymt jobbat!

Var hittar du utveckling för Mid Cap-index och MSCI Sweden Value osv.?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Dadogh Själv exporterar jag datan från Börsdata genom att kopiera över den till Excel och sedan sorterar datan med funktionen sort. Kan maila över det senast sammanställda om du vill ha ha tips hur du kan göra det, bara maila investerarfysikern@gmail.com

@G-ice Mid cap är via Nasdaq OMX Nordic eller Avanza. Bara sök på OMX Mid Cap Stockholm GI. MSCI Sweden Value och andra MSCI index googlar jag fram, de finns på MSCI:s hemsida men är ganska svårt att hitta där, så enklast att googla.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

Dina mekaniska investeringar har gått riktigt bra. Väldigt intressant att följa. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar